Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reserve-ild og vakthold døgnet rundt

Slik holdes OL-ilden i live.

(Dagbladet.no): En av de sterkeste tradisjonene i den olympiske bevegelsen, er at OL-ilden skal holdes i live fra den tennes til den slukkes under avslutningsseremonien på lekenes siste dag.

Dette gjøres for å markere lekenes historiske ritualer og opprinnelse.

I månedene fram til sommer-OL begynner i Beijing 8. august, skal ilden besøke 135 byer i 20 land.

Den skal totalt tilbakelegge 137 000 kilometer i løpet av 130 dager.


Men hvordan i all verden holder de ilden i live - med alle flyreisene, vinden og ikke minst de hyppige forsøkene fra demonstranter som ønsker å slukke den?

Et team på omkring ti «ildvakter» har ansvaret for å holde ilden trygt i live døgnet rundt.

Det har de klart helt siden den ble tent av solstrålene på Olympia-høyden i Hellas 24. mars.

I live om natta og på fly

HØYTIDELIG: OL-ilden ble tent på Olympia-høyden i Hellas i mars. Fram til lekene i Beijing skal den holdes i live gjennom en lang stafett - og kunne tennes igjen dersom den blir slukket slik den ble i dag. Foto: SCANPIX
HØYTIDELIG: OL-ilden ble tent på Olympia-høyden i Hellas i mars. Fram til lekene i Beijing skal den holdes i live gjennom en lang stafett - og kunne tennes igjen dersom den blir slukket slik den ble i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Selve OL-fakkelen, som brukes når ilden paraderes gjennom byene den besøker, drives med propan.

Men arrangørene har tent flere lykter med den opprinnelige flammen, slik at OL-ilden lever selv om den skulle bli slukket, slik den ble i Paris i dag.

Ilden slukkes hver kveld, men holdes i live i disse lyktene om natta. Tre vakter fra sikkerhetsteamet på ti passer på ilden natta gjennom, og minst én av dem er våken til enhver tid.

Når OL-ilden skal ombord i det spesial-chartrede flyet fra Air China og transporteres rundt i verden, slukkes fakkelen.

Men også her holdes flammen i live i lykter. Disse likner lyktene som ble brukt i kullgruver i gamle dager.

Den første olympiske fakkelstafetten ble avholdt før Berlin-lekene i 1936, da 3422 fakkelbærere bar ilden én kilometer hver, fra Olympia til Berlin.

Siden den gang har ilden «opplevd» å bli fraktet med blant annet kano, kamel, hundeslede og på hesteryggen.

Den ble til og med holdt i live under vann før Sydney-OL i 2000, da den ble fraktet langs Great Barrier Reef utenfor kysten av Australia.

image: Reserve-ild og vakthold døgnet rundt

Tåler vind på 65 km/t

Fakkelen som brukes før Beijing-lekene er designet til å tåle vindkast på opptil 65 kilometer i timen - og opptil 50 millimeter i timen med regn.

Skulle ilden likevel bli slukket, tennes fakkelen på nytt fra en av lyktene der flammen fra den samme kilden brenner kontinuerlig.

Dette ble nødvendig før Athen-lekene i 2004, da flammen slukket inne på et fotballstadion.

I 1976 ble ilden slukket etter at Montreal-lekene hadde startet, og en funksjonær tente den igjen med en vanlig lighter. Da dette ble oppdaget, ble ilden slukket - og tent igjen med en av de offisielle lyktene.

Gammel tradisjon

Å holde OL-ilden i live er en tradisjon som strekker seg tilbake til det antikke Hellas.

Under de tidlige olympiske lekene brant en ild gjennom hele arrangementet, tent av solstrålene og plassert på et alter tilegnet gudinnen Hestia. Hun var søsteren til gudekongen Zevs, som lekene ble holdt til ære for.

Alteret med ilden sto i bygningen som ble brukt til banketter etter at lekene var avsluttet.

Ild var sett på som guddommelig, siden de gamle grekerne trodde Prometheus hadde stjålet den fra gudene.

For å hedre denne tradisjonen, tennes dagens OL-ild ved Hera-tempelet på Olympia flere måneder før lekene tar til, ved hjelp av solstråler som reflekteres i et speil.

Ilden bæres i en stafett som går gjennom 20 land før den blir brukt til å tenne den store fakkelen på OL-stadion i Beijing 8. august.

Hvem som får det ærefulle oppdrag å bære fakkelen den siste, korte etappen inne på stadion og la OL-ilden flamme over Beijing, holdes som vanlig hemmelig fram til siste øyeblikk.

Kilde: BBCs magasin Who, What, Why

SLUKKES OMBORD PÅ FLY: Det er ikke lov med åpen ild på fly, og fakkelen må slukkes selv på det spesialinnleide flyet flammen reiser med - legg merke til budskapet «En reise i harmoni» på siden av flyet. Men OL-ilden bevares i lukkede lykter ombord på flyet.
FLAMMEN BRENNER ENNÅ: Selv om OL-fakkelen <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/07/531796.html">ble slukket i Paris i dag</a>, brenner OL-ilden som ble tent på Olympia fremdeles. Takket være slike lykter. Døgnet rundt voktes ilden av ti personer, også om natta holder minst én seg våken for å passe på lyktene.
BEIJING-FAKKELEN: Den er lagd av aluminium, er 72 centimeter høy og veier 985 gram. Og slukket to ganger i Paris i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media