Reserve tente OL-ilden

Nikos Kaklamanakis fikk æren av å tenne OL-ilden fredag. Alt tyder på at han rykket inn som reserve.

Ryktene ville ha det til at Kostas Kenteris, OL- og VM-vinner på 200 meter, var utpekt til å avslutte den 78.000 kilometer lange fakkelstafetten og tenne OL-ilden som skal brenne under de 28. olympiske sommerleker.

Kenteris havnet imidlertid i en dopingsak da han og treningspartner Ekaterina Thanou dagen før åpningsseremonien unnlot å møte til dopingtest. Deretter havnet begge på sykehus etter en motorsykkelulykke.

OL-arrangørene hadde allerede navngitt seks greske idrettslegender som skulle løpe de seks etappene før den ukjente som skulle tenne ilden. En av de seks var Kaklamanakis, som vant OL-gull i brettseiling i «hundreårslekene» i 1996 – lekene Aten mente seg berettiget til, men som gikk til Atlanta.

De fem andre var basketballhelten Nikos Galis (47), fotballhelten Mimis Domazos (62), hekkeløperen Paraskevi Patoulidou (39), turneren Ioannis Melissanidis (27) og bryteren Akakios Kakiasvilis (35). De løp etappene før 35-årige Kaklamanakis tente ilden.

Det var slett ikke så galt at populære Kaklamanakis fikk tenne ilden, selv om de fleste ventet at æren skulle gå til en mer internasjonalt profilert utøver. Han vant OL-gull i 1996 og var gresk flaggbærer i Sydney-OL for fire år siden. Mannen med tre VM-titler skapte også blest om Atens OL-søknad da han i 1997 seilte brettet sitt over Egeerhavet.

Fakkelstafetten besøkte 26 land i alle verdensdeler, deriblant alle tidligere vertsbyer for olympiske sommerleker, etter at ilden ble tent i Olympia 25. mars.

(NTB)