HELT: Adrian hadde god grunn til å juble etter at han reddet den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Scanpix
HELT: Adrian hadde god grunn til å juble etter at han reddet den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reservekeeperen ble helten for Liverpool

Det måtte straffer til for å kåre en vinner av supercupen. Der trakk Liverpool det lengste strået.

Publisert
  • Liverpool - Chelsea 2-2 (0-1) e.e.o.,

Intet engelsk lag hadde vunnet supercupen siden 2005 da Liverpool slo CSKA Moskva. Det måtte ekstraomganger og straffespark til for å kåre den neste engelske vinneren av kampen mellom vinneren av de to UEFA-turneringene foregående sesong.

Til slutt var det Liverpool som trakk det lengste strået i straffesparkkonkurransen og reservekeeper Adrian gjorde opp for at han ga bort en straffe i ekstraomgangene.

Redningen betydde mye for den nysignerte Liverpool-keeperen som jublet voldsomt og ble omringet av lagkamerater og en jublende Jürgen Klopp som stormet fra sidelinja for å juble med mannskapet sitt.

Roberto Firmino, Fabinho, Divock Origi, Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah satte alle Liverpools straffer, mens Jorginho, Ross Barkley, Mason Mount, Emerson scoret før Tammy Abraham bommet på den femte og avgjørende straffen.

Kepa var på straffen til både Origi og Alexander-Arnold, men de godt plasserte straffene var harde nok til at Chelsea-keeperen ikke klarte å holde de ute.

Innholdsrike ekstraomganger

Sadio Mané så ut til å bli Liverpools store helt. Senegaleseren scoret begge målene for Merseysideklubben, det andre med et strålende skudd via tverrliggeren fem minutter ut i ekstraomgangene og sendte med det Liverpool i føringen.

Se målet her:

Adrian fikk sin første kamp fra start i Alissons skadefravær og reddet briljant da Abraham var gjennom rett etter ledermålet.

Så kom feilen fra den tidligere West Ham-keeperen. Spanjolen felte Abraham på vei ut over sidelinja og Frappart pekte resolutt på straffemerket. Der gjorde Jorginho ingen feil, sendte keeper en vei og ballen den andre og utlignet.

Tammy Abraham var et konstant uromoment i ekstraomgangene og burde gitt Chelsea ledelsen, men traff ikke skikkelig da han bare skulle sette bredsiden til et innlegg fra Pedro. Fra tre meter gikk ballen utenfor lengste stolpe.

Ingen av lagene var trolig særlig fornøyd med å måtte spille 30 ekstra minutter med fotball mellom de to første serierundene av Premier League.

Liverpool drar til Southampton allerede lørdag, mens Chelsea tar i mot Leicester hjemme på Stamford Bridge dagen etter.

Historisk dommer

Franske Stéphanie Frappart ble historisk da hun som første kvinne dømte i en betydelig UEFA-turneringskamp for menn.

Hun og resten av det kvinnelige dommerteamet traff på to offsideavgjørelser som annullerte Chelsea-scoringer, og hadde god kontroll på oppgjøret.

Frappart imponerte og fikk ros både av eksperter og fans. Blant dem var Jan Åge Fjørtoft.

- Det har vært mye snakk om den kvinnelige dommeren de siste ukene. Fra min posisjon mener jeg Frappart og teamet hennes har vært strålende. Og hun løper. Hun dekker hele banen med godt tempo. Noe å lære av fra noen dommere som ikke er i så godt slag, kommenterte Fjørtoft på Twitter.

Det ble diskusjoner da Frappart pekte på straffemerket etter at Abraham gikk overende etter en duell med Adrian, men VAR endret ikke på avgjørelsen etter at TV-bildene viste at keeperen tok Chelsea-spissens høyrebein med kneet.

Liverpool-fansen var imidlertid ikke enige og mente straffen var billig eller helt feil.

Chelsea best

Klopp hadde rotert mer på oppstillingen enn Frank Lampard, men Sadio Mané og Mohamed Salah var begge med fra start for de regjerende mesterligavinnerne.

Det var også sistnevnte som kom til kampens første store sjanse. Den kom etter et kvarter da han ble spilt fri av Alex Oxlade-Chamberlain. Fra litt skrått hold forsøkte Salah å plassere ballen forbi Kepa med utsiden av foten, men den spanske målvakten var lynraskt nede og fikk reddet avslutningen.

Chelsea var heller ikke ufarlige der de gjentatte ganger forsøkte å finne bakrommet bak Liverpools forsvarsfirer. Pulisic, Pedro og Giroud fant ofte mye rom og lå igjen høyt i banen for da Chelsea klarte å skape brudd.

Etter halvspilt omgang var det Pedro som overlistet Adrian, men ballen traff bare tverrliggeren.

Det var Chelsea som tok grep om omgangen, styrte på midtbanen og kom til sjansen. Det var langt fra ufortjent da Olivier Giroud sendte de blåkledde i ledelsen.

En god jobb fra Kanté sentralt, gjorde at nysigneringen Christian Pulisic kunne vende og sette fart rettvendt. Han fant Giroud med en millimeterpresis stikker gjennom Liverpoolforsvaret og den franske spissen satte ballen iskaldt i mål på første touch.

Se målet i videoen under:

Pulisic var virkelig heit i sin første offisielle start i Chelsea-trøya og trodde han hadde doblet ledelsen bare minutter seinere når han lekte med Chelsea-forsvaret og dundret ballen nede i nærmeste hjørnet, før den kvinnelige dommeren korrekt annullerte målet for en offside i forkant.

Tidlig utlikning

Liverpool var neppe fornøyd med det de presterte spillemessig i den første omgangen. Jürgen Klopp valgte å sette inn Roberto Firmino og det fikk han belønning for omtrent umiddelbart.

Bare to minutter var spilt da brassen ble tredd igjennom og fikk pirket ballen videre til Mané, som akkurat fikk tatt den vekk fra grepet til Kepa og banket inn utlikningen i tomt mål.

Det var bare Liverpool i åpningsminuttene av den andre omgangen. Både Fabinho og Henderson hadde gode skuddmuligheter fra rett utenfor sekstenmeteren i løpet av de første fem minuttene av omgangen, men ingen av dem fikk overlistet Chelseas målvakt.

Der Chelsea var best i første omgang var ting snudd i den andre. Liverpool presset høyere i banen og mer samlet og det var Chelsea som sleit med å spille seg ut bakfra i åpningskvarteret av den andre omgangen.

Utover i omgangen ble det mer stillingskrig i Istanbul og ingen av lagene klarte å feste et skikkelig grep om oppgjøret.

Kvarteret før slutt var det Liverpool som skapte en vanvittig sjanse og bare en fantastisk dobbelredning av Kepa hindret mål. Salah fyrte til etter en dødball, men Kepa var raskt nede. På returen skulle Van Dijk bare vippe ballen i mål, men Kepa kom seg lynraskt på beina og fikk slått ballen unna via tverrliggeren.

Chelsea trodde på nytt de hadde tatt ledelsen med ti minutter igjen, men denne gang var det innbytter Mason Mount som ble korrekt avvinket for offside.

Til slutt ble det dermed ekstraomganger og straffer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer