Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge slo Australia i treningslandskamp

Reservene slo til: - Det beste spissparet har gjort i min tid som landslagssjef

Landslagssjef Lars Lagerbäck skryter stort av spissparet sitt etter at Ola Kamara scoret tre og spisspartner Bjørn Maars Johnsen imponerte mot Australia.

VISTE SEG FRAM: I Joshua King og Alexander Sørloths fravær viste spissvikarene Ola Kamara og Bjørn Maars Johnsen seg skikkelig frem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
VISTE SEG FRAM: I Joshua King og Alexander Sørloths fravær viste spissvikarene Ola Kamara og Bjørn Maars Johnsen seg skikkelig frem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge – Australia 4–1 (1–1)

ULLEVÅL (Dagbladet): Da Joshua King og Alexander Sørloth begge meldte forfall og ble værende i England denne landslagspausen var det naturlig å stille spørsmål om hvem som skulle score målene for Norge.

Mot VM-klare Australia ga spissreservene Bjørn Maars Johnsen og Ola Kamara virkelig svar på tiltale.

Kamara, som sto med det ene målet spissduoen hadde på landslaget fra før, kvitterte seg for tre nye og viste fram gode målscorerinstinkt ved alle scoringene.

- Det var veldig bra. Jeg liker at han er effektiv, og er han der han skal være. Han har et par sjanser i tillegg til de han scorer. Så er jeg også veldig fornøyd med hans defensive bidrag, han jobber skjorta av seg for laget. Samhandlingen mellom ham og Bjørn var veldig bra, skryter landslagssjef Lars Lagerbäck etter kampen.

Det tredje målet var spesielt imponerende og tatt på skikkelig goalgettervis. LA Galaxy-spissen fungerte godt i tospann med Johnsen og håper nok at det samme skal skje med hans nye spisspartner i Los Angeles.

- Det blir to løver i LA Galaxy nå, sier Kamara til TV 2 etter kampen.

Spissmakker Johnsen kom ikke på scoringslista, men viste fram imponerende kvaliteter som «target man». Norskamerikaneren var imponerende i luftduellene, sterk i kroppen og flink til å finne rettvendte lagkamerater både i lufta og med ballen i beina. Det eneste som manglet var avslutningene på sjansene ADO-spissen kom seg til.

Lars Lagerbäck tok seg god tid til å skryte av sine to spissreserver etter kampen. Svensken mente dette var det beste han hadde sett av et spisspar siden han tok over som landslagssjef.

- Det er det beste spissparet har gjort under min ledelse. Jeg er glad og takknemlig for all konkurranse vi kan få om plassene på laget, sier Lagerbäck.

God kamp av «Moi»

Norges beste spiller denne kvelden var «Moi» Elyounoussi. Kantspilleren var involvert i det aller, aller meste Norge gjorde offensivt og fortsatte den gode formen han har vist for Basel hele sesongen. Hans målgivende til Kamaras første mål var en strålende individuell prestasjon av 23-åringen.

- Han har en spiller med mye selvtillit. Jeg tror ikke høyrebacken deres synes det var veldig gøy. Han var god også i fjor, men har spilt godt også internasjonalt denne sesongen. Det løfter ham, han er blitt en bedre spiller, sier Lagerbäck om sin dribleving.

Etter en litt usynlig start på kampen våknet «Moi» virkelig til liv etter å ha byttet kant med Stefan Johansen halvveis i den første omgangen. Kantspilleren var en konstant trussel for Australia og gjorde livet til høyreback Bailey Wright surt. Såpass ille var det at Australias nederlandske manager Bert van Marwijk tok av høyrebacken etter bare 50 minutter.

Elyounoussi tok selv initiativet til å bytte side underveis i kampen.

- Han kom faktisk hit selv før kampen og sa at han gjerne også kan spille på venstre, for da kan han dra inn i banen og avslutte også. Jeg fortalte dem før kampen at om dere vil bytte så kan dere gjøre det, og det fungerte godt, sier Lagerbäck.

Problem på defensiv dødball

Starten av oppgjøret var preget av et Australia som ønsket å spille via sine to sentrale på midten i Mooy og Jedinak, mens Norge slo langt på Johnsen og Kamara.

Etter ti minutter var Australia nære på å ta føringen. Matthew Leckie fant ledig rom på høyresiden og dro seg ned til dørlinja. Hans skumle innlegg på tvers av målet ble akkurat klarert av en lang tå fra Ajer.

Norge burde tatt ledelsen minutter seinere. Ola Kamara tredde gjennom Johnsen etter fint forspill av Henriksen og Johansen, men under litt press ble avslutningen til 26-åringen for dårlig og gikk rett på Mat Ryan.

18 minutter ut i omgangen satt ledermålet for Australia. Jackson Irvine fikk gå opp helt uforstyrret på en corner og heade ballen forbi Jarstein. Et smart sperretrekk av det australske mannskapet gjorde at ingen norske spillere var i nærheten av å gå i duell med målscoreren.

Flott utlikning

Norges beste muligheter kom da de slo langt mot Bjørn Maars Johnsen. ADO-spissen dominerte i lufta og var god til å finne lagkamerater med ballen i beina.

Tore Reginiussen fikk en stor sjanse til å utlikne på corner etter en halvtime, men headingen til Rosenborg-kapteinen gikk håpløst langt utenfor.

Så kom Australia på en farlig visitt. Dmitri Petratos fant store rom bak Norges høyreside og slo et skummelt innlegg bak det norske forsvaret. Bare en god sklitakling av Meling hindret Leckie i å sette Australias andre.

I stedet slo Norge tilbake. Det skjedde etter flott oppbygd angrep på den norske venstresiden.

Det var Moi Elyounoussi som var den store arkitekten bak målet. Først hoppet Basel-profilen over ballen og satte fart i det norske angrepet, så fikk han den igjen og fosset fra ned til dødlinja, hvor han vippet ballen inn til Ola Kamara, som ikke kunne gjøre annet enn å sette ballen i mål

Avgjorde kampen

Norge fikk en perfekt start på den andre omgangen. Kun to minutter var spilt før hjemmelaget var foran.

Elyounoussi vant et frispark etter å ha dratt seg forbi på venstresiden, det slo Stefan Johansen perfekt inn og fant panna på Tore Reginiussen. I motsetning til i første omgang fikk Reginiussen skikk på avslutningen og headet den tilbake i nærmeste hjørnet.

Norge brukte bare ti minutter av den andre omgangen på å avgjøre oppgjøret.

De norske gutta sto høyt og presset fram en feilpasning av Brighton-målvakt Mat Ryan. På et touch spilte Markus Henriksen fram Ola Kamara, som elegant avsluttet forbi Australias keeper og til sitt andre mål for kvelden.

Sikret hat-tricket

Etter det tredje målet åpnet det seg opp store kontringsrom for landslagsherrene. Ved et par anledninger stoppet de imidlertid opp da ballen endte ute på høyresiden og Johansen forsøkte å få ballen tilbake på sitt venstrebein.

Etter flere bytter hos Australia falt intensiteten i kampen noen hakk. Gjestene var nære en redusering et knapt kvarter før slutt, men ingen kom seg på enden av Aaron Mooys skumle frispark.

På overtid satte Ola Kamara prikken over i-en. Galaxy-spissen fikk ballen av innbytter Martin Ødegaard og fra skrått hold dro han seg inn i banen og skrudde ballen i lengste hjørnet. En scoring som brakte minner til Ole Gunnar Solskjær og andre storscorere.

En perfekt avslutning på Kamaras desidert beste dag i landslagsdrakta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!