Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Respekten for RBK er borte

Dagbladet har bedt noen av de største fotballpersonlighetene i Norge om å vurdere prestasjonene i året som gikk.

Om Tippeligaen

Otto Ulseth, Tromsø-trener

-  Bunnlagene i Tippeligaen har vært bedre enn noen gang, og det har hevet gjennomsnittsnivået. Men topplagene har ikke vært så gode som de burde.

Arne Erlandsen, IFK Göteborg-trener

-  Det er et problem for Norge at de lagene som spiller i europacupene ikke er de beste i Norge i den perioden. I år var for eksempel Bodø/Glimt og Stabæk med i UEFA-cupen, mens de kjempa i bunnen av Tippeligaen. Jeg er enig med Åge Hareide, som vil at serien skal gå fra høst til vår, som ellers i Europa. Rent sportslig er det mest gunstig, men andre forhold, som for eksempel klima, spiller også inn.

Nils Johan Semb, tidl. landslagstrener

-  Hvis en ser på Tippeligaen har den vært kjempepositiv. Spennende og dramatisk. Synes lag som Brann og Vålerenga har løftet seg. Tippeligaen er bedre enn noen gang. Selv om Rosenborg har tatt et steg tilbake.

Ståle Solbakken, Ham-Kam-trener

-  Jevnere enn noen gang og vil bli enda jevnere neste år. VIF, Viking og Brann satser knallhardt, og det er sunt at de starter jakten på RBK. Det betyr bedre kamper og norske klubber som blir bedre rusta internasjonalt.

Ola By Rise, tidligere RBK-trener

-  Det har vært en kjempesesong i Tippeligaen. Bredden i toppen er sunn for norsk fotball, men om kvaliteten er blitt bedre, er jeg usikker på.

Om Royal League

Egil Olsen, Fredrikstad-trener: -  Gjennom Royal League har vi vist at vi er på høyde med Sverige og Danmark - minst.

Otto Ulseth: -  Brøndby og FC København er de to beste lagene i Skandinavia. Vi må jekke oss ned et par hakk her hjemme i Norge, og vi kan begynne med å erkjenne at de er bedre enn oss individuelt. Da vi spilte mot dem, var det litt som med Rosenborg mot Arsenal. Sjøl ikke i forsvar klarte vi å flytte beina godt nok.

Nils Johan Semb: -  Royal League har vært en suksess. Stor interesse. Vålerenga og Brann har kommet bra ut. RBK på det jevne, mens Tromsø er litt hekta av.

Ståle Solbakken: -  De danske laga gir ikke like mye som de norske, men de bør bli mer interessert nå etter sesongen. Håper det blir en suksess.

Ola By Rise: -  Det har mye å si hvilken status turneringen får. Lagene som kvalifiserer seg til finale kommer til å spille kamper langt inn i seriestarten. Dette gir god kamptrening, men også større totalslitasje og det påvirker sesongsyklusen. En lang sesong kan gi en sterkere plattform på sikt, men for en sesong blir det slitsomt. Det merket vi med oppkjøringen mot Benifca-kampene tidlig i vår.

Om europacup

Egil Olsen: -  Den norske innsatsen internasjonalt har vært «så der», men samtidig har Rosenborg nok en gang vært det eneste nordiske laget i Champions League. I fjor gikk de ut i kvalifiseringen, så sånn sett er 2004 en forbedring.

Arne Erlandsen: -  Rosenborg kvalifiserte seg til Champions League for niende gang på ti forsøk, og er et av Europas beste lag. Det er lett å bare huske den siste kampen, men Rosenborg er definitivt i det europeiske midtsjiktet.

Nils Johan Semb: -  E-cupen er ikke så lystig. Ikke god lesning. Et tilbakeslag. Rosenborg holder ikke samme kvalitet. Stabæk og Glimt kjempet om nedrykk samtidig som de spilte UEFA-cup og det var uheldig.

Ola By Rise: -  Et par hakk ned sammenliknet med det gode fjoråret. Ustabiliten fører til at feil lag spiller europacup. De som var gode sesongen før er sjelden gode neste sesong.

Om Rosenborg

Egil Olsen: -  Vi kan ikke regne med at Rosenborg skal hevde seg i Champions League hvert år. De er et middels lag i Europa.

Arne Erlandsen: -  I årets sesong har Rosenborg prestert brukbart, men for eksempel mot Arsenal var det for dårlig. Jeg tror ingen i RBK er fornøyde med gjennomføringa. Jeg tror likevel Rosenborg har evner og muligheter til å gjøre det bedre i Champions League enn de har gjort i år.

Ståle Solbakken: -  Rosenborg ligger fortsatt i teten, men respekten er iferd med å bli borte. Og det er bra at VIF, Brann og Viking har kroner nok til å nekte RBK å kjøpe spillerne deres.

Ola By Rise: -  Vi hadde en mellomsesong prestasjonsmessig. Vi kvalifiserte oss til Champions League etter å ha vunnet alle fire kvalifseringskampene på ujevne prestasjoner. I gruppespillet hadde vi gode prestasjoner i Athen og hjemme mot Arsenal, men fikk bare med oss ett poeng. Etter tapet hjemme mot PSV, i den turbulente perioden, var det i realiteten over. Minner om at også Rosenborg satte publikumsrekord i 2004.

Om landslaget

Egil Olsen: -  Det kan stilles spørsmål ved landslaget defensivt. Defensiv struktur er alltid viktig, men landslaget har bevart en del av gjennombruddshissigheten og effektiviteten. Der er vi fortsatt bedre enn mange av motstanderene.

Ståle Solbakken: -  På det jevne. Innsatsen var akkurat som forventet, og Italia blir for gode i kvalifiseringspulja.

Ola By Rise: -  Landslaget imponerte med fine treningskamper. De vant viktige vippekamper i VM-kvalifiseringen som ga en opptur, og gir en optimistisk og posistiv inngang til 2005.

Om norsk talentutvikling

Egil Olsen: -  Vi kan få fram stortalenter, men vi kan ikke regne med å være ledende på området.

Otto Ulseth: -  Vi får av og til fram noen unge talenter som er helt ekstreme. Tommy Ingebrigtsen i hopp er et eksempel. Så det er mulig, men vi kan ikke regne med at det skjer ofte.

Arne Erlandsen: -  Vi kan få fram enorme talenter. John Carew er et eksempel på en spiller som var god veldig tidlig. Ingen klubber i Norge er redde for å bruke unge spillere hvis de er gode nok. De fleste landslagsspillerne var faste på sine lag da de var 18- 19 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media