- Respektløs

ST. ANTON: 11 landslagsalpinister ble tvunget til å bytte utstyr etter at Lasse Kjus to dager før sesongstart brøt den muntlige avtalen med sin mangeårige brille- og hjelmleverandør Briko. Kjus hadde fått et kjempetilbud fra Oakley.

- Respektløs og uprofesjonell, sier Brikos markedssjef Lino Depalo om Lasse Kjus.

Kjus-advokat Arne Steen sier det samme om Briko:

- De oppfører seg som unger, og er ute etter å skade Lasse, sier han.

Briko trakk seg nemlig fra Skiforbundets skipool for alpint etter Kjus-bruddet.

Ti dager før Sölden-rennet i oktober i fjor meldte Lasse ifølge Depalo fra til Briko om at han ville revurdere beslutningen om å skrive under avtalen. Arne Steen avviser totalt at det forelå en muntlig avtale.

- Helt feil, sier Steen.

Men han bekrefter at Oakley kom veldig seint på banen med et fett tilbud.

- Vi misliker sterkt Lasses handlemåte. Vi hadde jo en avtale allerede, men så kommer han og ber om et beløp dobbelt så høyt som det vi hadde avtalt, sier Depalo.

Ikke medlem

Oakley var ikke medlem av den norske skipoolen. Det må man være for å inngå avtaler med enkeltløpere. Briko økte Kjus-tilbudet sitt litt, men ikke nok.

- To dager før Sölden mottok vi en telefon fra Lasse. Han meldte da fra om at han gikk over til Oakley, sier Depalo.

Briko ringte da markedssjef Anders Henni i Skiforbundet.

- Lasse kom til oss og spurte om det var muligheter for å skifte. Det var vårt valg å si ja til å gi Oakley plass i skipoolen, sier Anders Henni til Dagbladet.

- Da bestemte vi oss for å kansellere vår avtale med Norges Skiforbund, sier Depalo.

- Rettsstridig. Kjus-avtalen og skipoolavtalen hadde ingenting med hverandre å gjøre, sier Steen.

- Straffer de andre

- Dette gjorde vi fordi Lasses handlemåte var ukorrekt, respektløs og uprofesjonell, sier Depalo.

11 løpere på v-cuplag, e-cuplag og juniorlag - inkludert Kenneth Sivertsen, Lasse Paulsen, Merete Fjeldavlie og Ingeborg Helene Marken - mistet nå utstyr og avtaler med Briko.

- Vi kunne jo ikke forutse at Briko skulle reagere med å trekke seg fra hele skipoolen, og slik straffe alle de andre løperne, sier Henni.

Ifølge Depalo fikk han så telefon fra Henni, som tilbød Briko å bli i skipoolen i to år uten å betale avgift. Ifølge Henni var tilbudet hans halv avgift fram til 20. april 2002.

Langrennsfrykt

På dette tidspunktet var det også sterk frykt i Skiforbundet for at Briko også skulle trekke seg fra skipoolen til de nordiske disiplinene. Da hadde løpere som Bente Martinsen, Odd Bjørn Hjelmeset, Espen Bjervig, Frode Estil mistet Briko-avtalene. Først på et møte i Davos like før jul, bekrefet Briko at de blir med videre for de nordiske disiplinene.

Briko har aldri opplevd tilsvarende.

- For Lasse handler dette bare om penger, sier Depalo.

Henni frikjenner Kjus fullstendig, og tar skylda sjøl.

- I den grad noen har skylda, er det like gjerne jeg. Det var jeg som tok beslutningen på å la Oakley komme inn, sier han.

- Angrer du på at Oakley fikk komme inn i skipoolen?

- Sett i lys av de problemene vi har hatt i ettertid, så hadde jeg nok ikke gjort det på samme måten igjen.

<B>KRITISERES: Lasse Kjus brøt den muntlige avtalen med sin mange-årige brille- og hjelmleverandør og møter sterk kritikk.