RENT? Dopingprøvene fra Vancouver-OL er retestet med et oppløftende resultat, sammenliknet med sommerlekene i for- og etterkant. Foto: AP /Gerry Broome/ NTB Scanpix
RENT? Dopingprøvene fra Vancouver-OL er retestet med et oppløftende resultat, sammenliknet med sommerlekene i for- og etterkant. Foto: AP /Gerry Broome/ NTB ScanpixVis mer

Retesting av dopingprøver fra Vancouver

Retestet 1195 dopingprøver fra Vancouver-OL. Da satt den ene utøveren i saksa

Testet positivt tre ganger.

(Dagbladet): Retestinga av dopingprøver fra tidligere olympiske leker har blitt en lek med omfordeling av medaljene.

Spesielt i friidrett og vektløfting er hardt rammet av restestinga, og mer enn 40 medaljører har blitt avslørt av forbedrede testmetoder i etterkant av Beijing og London-lekene.

Og mens IOC etterhvert må ta stilling til om Russland skal få delta i vinterens leker i Pyeongchang, pågår fortsatt etterforskningen av det statsdrevne dopingopplegget russerne kjørte i Sotsji for fire år siden.

På veien dit har IOC altså retestet 1195 av totalt 1710 dopingprøver som ble avlagt under Vancouver-OL i 2010, skriver IOC i en pressemelding i dag.

Tre positive prøver

I de 1195 retestingene inngår samtlige medaljevinnere, i tillegg til samtlige russere som avla dopingprøve.

Resultatene er oppløftende for de som håpet på et renere OL enn sommer-lekene i for- og etterkant, men kanskje ikke så oppløftende for de som tror at vinter-OL er vel så utsatt for juksemakere som sommer-OL.

Bare én utøver er avslørt i retestinga fra Vancouver, skriver IOC. Denne utøveren, som ennå ikke er offentliggjort, avla tre dopingprøver under lekene.

Alle tre var positive for det ikke navngitte stoffet. IOC har heller ikke fortalt hvilken idrett eller øvelse det er snakk om, eller om vedkommende utøver tok medalje eller ikke.

Tester mot Pyeongchang

- Vancouver 2010-reanalysene er gjort i samarbeid med WADA (den internasjonale antidopingorganisasjonen, red.anm.) og med hjelp og støtte fra andre parter, slik som internasjonale forbund og eksperter, sier IOC-president Thomas Bach i pressemeldingen.

Utøveren som nå er tatt i doping, mer enn sju år etter lekene, vil få saken sin opp så fort det lar seg gjøre, sier IOC. Inntil da forblir utøveren anonym.

Fram mot vinterens OL opplyser Bach at IOC og WADA allerede er godt i gang med å teste utøverne som skal delta der.

- Vi fokuserer spesielt på høyrisikoidretter og nasjoner, sier Bach.