Rett etter dette våknet Uhrenholdt Jacobsen til sin største nedtur

- Det var en veldig tung dag.

BLE SYK: Her står Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den norske pressekonferansen 25. februar, dagen før favorittdistansen 10 kilometer i VM i Val di Fiemme. Dagen etter våknet hun opp syk og måtte trekke seg og isoleres fra resten av troppen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLE SYK: Her står Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den norske pressekonferansen 25. februar, dagen før favorittdistansen 10 kilometer i VM i Val di Fiemme. Dagen etter våknet hun opp syk og måtte trekke seg og isoleres fra resten av troppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det er 120 dager til OL i Sotsji og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26) er revansjesugen. Etter VM-nedturen og sykdommen forrige sesong føler hun seg i kjempeform.

- Jeg er i bedre fysisk form enn noen gang. Derfor er jeg veldig optimist, sier Jacobsen til Dagbladet.

VM i Val di Fiemme i februar ble en nedtur for 26-åringen da hun våknet opp syk til favorittdistansen 10 kilometer klassisk.

- Det er det som absolutt ikke skal skje. Det er marerittet. Når du våkner opp den dagen du har forberedt deg mest til i flere måneder, også går det rett i dass. Det var en veldig tung dag, sier Jacobsen.

- Hvis jeg jobbet som IT-ingeniør ville jeg ikke kalt meg syk. Jeg hadde så lyst til å gå det rennet, men jeg visste jeg ikke kunne gjøre mitt beste, sier hun.

TILBAKE I FORM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen føler seg i god form før OL-sesongen og har blant annet med seg Subaru Norge på laget. Foto: Fredrik Økstad Sandberg.
TILBAKE I FORM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen føler seg i god form før OL-sesongen og har blant annet med seg Subaru Norge på laget. Foto: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer

Derfor ga Jacobsen plassen videre til Martine Ek Hagen.

Fikk lysten tilbake - Jeg følte meg i kjempeform rett før og det var et stort nederlag å reise hjem fra VM uten å få vise det jeg kan. Det var ikke noe jeg gjorde feil, men tilfeldighetene ble sånn. Også ble jeg isolert fra alle de andre i en egen leilighet i byen og var alene i tre-fire dager. Jeg våknet hver dag og håpet at jeg var frisk. Det var kanskje det vanskeligste, sier 26-åringen.

Skiløperen som er bosatt Oslo har hatt flere nedturer de siste årene. I 2009 krasjet hun stygt på sykkel og fikk påvist brudd i rygg, kjeve og albuen. Men på tampen av forrige sesong, etter VM, viste hun formen som hun håper å ta med seg inn i OL-sesongen.

- Etter VM fikk jeg noen gode opplevelser med blant annet NM-gull. Da fant jeg ut at jeg fortsatt har det i meg og fikk motivasjonen til å satse videre. Jeg er en skiløper som glemmer ting veldig fort og derfor har jeg fått lysten tilbake. Derfor starter jeg skirenn etter skirenn. Og når jeg kommer i mål er jeg så glad at jeg glemmer hvor vondt jeg hadde underveis, sier Jacobsen til Dagbladet.

Skiløperen undertegnet i går en sponsoravtale med Subaru Norge - som også har friidrettsbrødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen på laget.

- Det er viktig med slike partnere, som backer meg opp også når jeg går på smeller. Men jeg går mer på ski i løpet av et år enn jeg kjører bil. Jeg løper og går på ski over 10 000 km i året og jeg bor jo midt i Oslo og trenger ikke kjøre så mye, sier Jacobsen.

Tok NM-medalje i friidrett Jacobsen er allerede en allsidig langrennsløper - men i sommer tok hun faktisk bronse på 5000 meter i friidretts-NM i Tønsberg.

NEDTUR: 
 Uhrenholdt Jacobsen omtaler VM i Val di Fiemme tidligere i år som en stor nedtur.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEDTUR: Uhrenholdt Jacobsen omtaler VM i Val di Fiemme tidligere i år som en stor nedtur. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er noen kilo for tungt til å være virkelig god på langdistanseløp. Det er på grunn av all langrennstreningen, sier hun.

- Kunne du vært friidrettsutøver?

- Hvis jeg ikke var langrennsløper, ville jeg drevet med sjukamp. Dette blir bare synsing, men jeg hadde nok slitt litt med høyde. Jeg tror sjukamp er noe jeg kunne trives med og det er fascinerende, sier Jacobsen.

Men hun angrer ikke på at hun satset på langrenn.

- Jeg føler meg fortsatt hjemme i langrennsmiljøet. Den dagen jeg legger opp blir det kanskje mer vanlig løping, men det er for seint å satse på noe, sier hun.

Ingen superreserve Til OL i Sotsji er 20 plasser viet til langrennsgruppa. Uhrenholdt Jacobsen anslår at åtte eller ni av disse vil være jenter.

I ITALIA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (til venstre) og Marthe Kristoffersen på høydesamling i Italia i august.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
I ITALIA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (til venstre) og Marthe Kristoffersen på høydesamling i Italia i august. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

- Det blir et knalltøft uttak og jeg er glad jeg ikke er treneren som skal ta valget. Før sommeren trodde jeg at sjansen min var 50-50, men nå er jeg mer optimist etter en god treningsperiode, sier Jacobsen.

- Hva tenker du om OL?

- Det kommer til å bli mye sikkerhet og rare ting som tar tid i Russland. Spesielt når jeg - forhåpentligvis - skal reise dit. Det blir som å leve i en boble i tre uker og det er en spesiell følelse, sier hun.

- Målet mitt er å gå minst én distanse i OL. Da er kanskje 10 kilometer klassisk min største sjanse. Jeg er enn løper som kan prestere bra i forskjellige løp og plustelig kan jeg få beskjed om å gå tremila. Da kan jeg ikke deppe fordi jeg ikke fikk gå favorittøvelsen. Det har jeg lært gjennom årene, at jeg ikke skal grave meg ned hvis det kommer en nedtur, sier langrennsløperen.

Sesongen starter med nasjonal åpning på Beitostølen 22. november. Jacobsen mener det er viktig med en god start.

PÅ SAMLING: Her er Uhrenholdt Jacobsen sammen med sprinttrener Roar Hjelmeset på samling i Kvitfjell i tidligere i høst.
Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
PÅ SAMLING: Her er Uhrenholdt Jacobsen sammen med sprinttrener Roar Hjelmeset på samling i Kvitfjell i tidligere i høst. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Spesielt NM kommer til å bli viktig og egentlig alle de tidlige løpene kan bli avgjørende for å komme i god form. Samtidig er det viktig å vise seg fram. Jeg vil også gå lagsprint i verdenscupen, fordi jeg er aktuell til det samme i OL. Det er så mange gode på landslaget nå og det er en sjanse for å ende opp i OL i tre uker som reserve, sier hun.

- Men det har ikke jeg tenkt til. Jeg vil ikke være en superreserve, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

OL i Sotsji starter 7. februar neste år.

KJEMPER OM OL-PLASSER: Disse kjemper om de samme åtte-ni plassene til OL. Bak fra v. Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Heidi Weng, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud, Marthe Kristoffersen. Foran til v. Kristin Størmer Steira og Astrid Urenholdt Jacobsen.
Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
KJEMPER OM OL-PLASSER: Disse kjemper om de samme åtte-ni plassene til OL. Bak fra v. Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Heidi Weng, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud, Marthe Kristoffersen. Foran til v. Kristin Størmer Steira og Astrid Urenholdt Jacobsen. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix Vis mer