Rett før seriestart raser cheerleaderne

Stjeler overskrifter før NBA-start.

DEBATT: En rekke politikere krever nå at det blir satt fokus på lønn til cheerleaderne i NBA. Her er representater fra Milwaukee Bucks. Foto:  Mike McGinnis/CSM
DEBATT: En rekke politikere krever nå at det blir satt fokus på lønn til cheerleaderne i NBA. Her er representater fra Milwaukee Bucks. Foto: Mike McGinnis/CSMVis mer

(Dagbladet): NBA-sesongen starter i natt norsk tid og Golden State Warriors håper å forsvare tittelen fra forrige sesong.

Men det er ikke bare det som skjer på banen som skaper overskrifter i USA i dagene før basketballspillerne slippes løs.

En større gruppe politikere har gått sammen for å bedre vilkårene for cheerleadere i NBA. Det skriver både New York Times og New York Daily News.

NBA-lagene har et budsjett til spillerlønninger på rekordhøye 585 millioner kroner. Samtidig kjemper cheerleaderne en desperat kamp for å få respektabel lønn.

Saksøkt I et åpent brev til NBA-toppen Adam Silver ber politikerne ligaen om å få orden i ansettelsesforholdet til klubbenes cheerleadere.

- Fansen og politikere vil vite mer om hvordan denne ikoniske institusjonen verdsetter kvinnene de profiterer av, sier politiker Nily Rozic.

Saken kommer i lys av at den tidligere Milwaukee Bucks-cheerleaderen Lauren Herington gikk til søksmål mot klubben nylig. Herington mener hun jobbet i 2013/14 uten å få minstelønn.

- NBA-lagene tjener penger på cheerleading, men vi blir ikke behandlet deretter, sier Herington.

Hun anslår at hun har jobbet totalt tusen timer - med en timelønn på 5 dollar. Det tilsvarer 41,8 kroner etter dagens kurs.

- Hvis dere bryr dere om spillere, lagene og selve spillet. Da bør du også bry deg om cheerleaderne, sier politiker Nily Rozic.

NBA-talsmann Mike Bass forteller:

- Dansere er en viktig del av NBA og et verdifullt medlem av NBA-familien. Som for alle ansatte, jobber vi for at lagene skal følge de gjeldene arbeidslovene, sier Bass.

Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs og Golden State Warriors regnes som bookmakernes favoritter til å stikke av med NBA-trofeet.

I går ble det også bekreftet at basketballstjernen LeBron James blir å se på banen når Cleveland Cavaliers åpner årets sesong mot Chicago Bulls.

NFL-bråk sist
I fjor var det flere av cheerleaderne i den amerikanske fotballserien NFL som reagerte. Det ble bråk rundt NFL-laget Buffalo Bills etter at fem tidligere cheerleadere gikk til søksmål mot klubben.

Kvinnene fra cheerleder-gruppa «The Jills» klaget over lønningssystemet og hevder de måtte jobbe hundrevis av timer uten betaling.

Saksøkerne klaget også på at de måtte stille på offendlige opptredener der de ble utsatt for seksuelle kommentarer og beføling. De skal også måtte gå gjennom en «ristetest» der sjefene vurderte kroppene deres.