Rett fra eget badevann

Alexanders suksess er til å bruke. Esten O. Sæther kommenterer.

DET HOLDT ikke helt inn for Alexander Dale Oen, men for oss holder det i massevis:

** Norge er med i toppen av en av de største individuelle idrettene.

Det er sjeldent i seg selv. Sprinteren Geir Moen opplevde det nesten på 200 meter tidlig på 1990-tallet og Vebjørn Rodahl vant OL-gull på 800 meter noen år seinere. Der slutter den norske suksessen i de brede klassiske øvelsene.

For Alexander Dale Oen har det såvidt begynt.

DET spesielle med framgangen er at den fremstår så lokal; gutten som presser utviklingen på de korte brystdistansene, kommer så og si rett opp fra eget badevann. Alexander har nye tanker om hvordan det går an å svømme fort, opplegget hans blir formet av en ung, norsk trener og hele satsingen er basert på et bredt idrettsmiljø rundt Bergen.

Til sammen er dette blitt bra nok til å utfordre tradisjonelle svømmestormakter med utøvere som trener under tilsynelatende mye bedre rammebetingelser.

Det er da Alexanders resultater blir virkelig spennende for andre nordmenn som vil presse sportsgrenser.

FOR svømming var som de korte friidrettsdistansene grener vi egentlig ikke kunne. Prestasjonene til Lene Jenssen (VM-sølv 100m fri 1978) og Irene Dalby (EM-gull 400 og 800m fri 1991) skapte aldri noen hjemlig tradisjon. Dette har ikke vært noen norsk sport, på samme vis som det å kunne svømme i seg selv ikke lenger er noen selvfølgelig kunnskap hos ungene våre.

SUKSESS I EN VERDENSIDRETT: Det spesielle med framgangen til Alexander Dale Oen er at den fremstår så lokal. Det er da Alexanders resultater blir virkelig spennende for andre nordmenn som vil presse sportsgrenser, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
SUKSESS I EN VERDENSIDRETT: Det spesielle med framgangen til Alexander Dale Oen er at den fremstår så lokal. Det er da Alexanders resultater blir virkelig spennende for andre nordmenn som vil presse sportsgrenser, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er derfor du har hørt de største svømmeentusiastene snakke mer om livredning enn resultater de siste årene. Annerledes går det ikke an å prioritere i et land der det stadig kuttes i svømmetreningen på skolene og der drukningsdøden pr. innbygger er høyere enn noe annet sted i Europa.

Men nå har i hvert fall sporten fått et navn som i beste fall kan gi oppmerksomhet til de viktigste oppgavene.

RESULTATET er uansett et eksempel på god idrettsledelse både i Svømmeforbundet og Olympiatoppen. Alexander ble sendt til Athen-OL for fire år siden bare for å få sjansen til å utvikle seg maksimalt. Da var det ikke åpenbart hvor langt han kunne nå. Bestetida på 1.02.13 var oppnådd under EM tidligere den sesongen; litt svakere enn datidas krav på 1.01.92.

Olympiatoppen har ingen nær historie for å sende charterturister til OL, men er etter satsingen på Alexander Dale Oen i ferd med å skaffe seg et bra rykte for å se talent. Seinest i Beijing har svømmerne Ingvild Snildal og Gard Kvale som begge ble tatt ut på framgangen, svart med å sette norske rekorder. De har vært langt unna teten, men det var da også Alexander med 21.plassen han fikk i OL-debuten.

SOM I prestasjonsgrupper ellers er fellesnevnerne miljø og muligheter; og det første er det viktigste. Alexanders hjemklubb Vestkantsvømmerne har vært med å løfte den gamle svømmebyen Bergen slik at det nye nasjonalanlegget endelig kommer på plass der det passer. Det har vært kav om framdriften og budsjettet til dette prestisjeprosjektet, slik svømmeforbundets profil i årevis har vært preget av kampen for åpne basseng landet rundt og treningsmuligheter for folk flest.

Nettopp den innsatsen for elementære svømmeferdigheter gjør at forbundspresident Per Rune Eknes nå kan være ekstra stolt av toppidretten sin. I sporten hans er det en tydelig linje mellom breddetenkning og elite.

ANNERLEDES skal det heller ikke være. Det som begynner å se ut som et vellykket norsk OL, er basert på resultater som reflekterer idrettshverdagen vår. Stjernene fra den desidert største jenteidretten er allerede klar for kvartfinalen, håndballens TV-favorittene spiller opp mot forventningene og svømmeren som er i ferd med å snu opp ned på forestillingen om hvilke idretter nordmenn mestrer, har tatt medalje i første forsøk.

DET KOMMER én sjanse til. Tilsynelatende er muligheten mindre på 200 meter, men oddsen er ikke dårligere enn den Alexander fikk da han bestemte seg for å bli toppsvømmer.

Det viste seg jo å være mulig likevel.