Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nok en dansk seier på Ringerike:

Rett fra høydetrening i Sierra Nevada til seier på Ringerike

- På en skal fra én til ti, så er det en nier, sier Alexander Kamp.

TIL TOPPS: Alexander Kamp sto imot angrepene fra Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen og tronet på toppen av podiet etter Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
TIL TOPPS: Alexander Kamp sto imot angrepene fra Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen og tronet på toppen av podiet etter Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

KLEIVSTUA (procycling.no): Jonas Vingegaard (Team ColoQuick) var på forhånd utpekt som den største trusselen, men det var noe overraskende Alexander Kamp som fortsatte den danske dominansen under Sundvolden GP.

Husk å følge Ringerike Grand Prix direkte via procycling.no søndag!

Siden 2015, da rittet byttet ut «Hadelands-Alpene» mot klatringen opp til Kleivstua, har både Rasmus Guldhammer og Søren Kragh stått på toppen av podiet her.

Den eneste norske triumfen besørget Andreas Vangstad i fjor, mens Carl Fredrik Hagen nå står med tre strake andreplasser fra panoramautsikten ut mot Tyrifjorden.

- Du har aldri vært så nær seieren som i år, men det er kanskje vanskelig å finne en trøst i det?

- Nei, det er nok den gangen av de tre andreplassene hvor jeg har følt meg sterkest i bakken. Ikke for å bruke det som unnskyldning, men med motvind så var det enklere å ligge på hjul enn tidligere. Jeg var ikke sterk nok til å riste dem (les: danskene) av meg, sier Carl Fredrik Hagen til procycling.no.

Coop gikk offensivt til verks

Før vi kom så langt utkjempet det seg en tøff batalje over 16 mil rundt Steinsfjorden og Tyrifjorden, avbrutt av to klatringer opp til Røine på vei mot Sylling.

LIVE: Les fyldig referat her!

På vei mot Drolsum og Øverskogen lyktes det endelig 13 mann å slite seg løs etter litt over 45 kilometers sykling. Her hadde Team Coop plassert hele tre mann, og med Anton Tunset, Håkon Lunder Aalrust og Trond Håkon Trondsen satt det bra med kjørestyrke der framme, i et brudd som ellers inneholdt to mann fra Lillehammer CK, én fra Riwal Cycling, første års seniorene Ådne Ihle, Jonas Iversby Hvideberg og Andreas Leknessund, i tillegg til Hans Kristian Rudland (Uno-X), Jakob Eglund (Virtu Cycling) og sterke Stan Dewulf (fra Lotto-Soudal U23).

Sportsdirektør Magnus Børresen i Coop var fornøyd med situasjonen inntil Rudland veltet i en av utforbakkene i etterkant av Røine.

Resultatet ble at også Uno-X tok mer kontroll i teten av feltet, og blant annet sendte Tobias Foss til front for å hjelpe Bjørn Tore Hoem og Ole Forfang med tauinga. Det igjen ga noe avlastning for Joker-mannskapet.

Hagen: - Bruddet overrasket meg

Med Egholm der framme kunne Virtu-laget lene seg tilbake, mens ColoQuick satt igjen med interesse for å samle det hele på vei inn mot foten av Kleivstua.

Mange hadde nok ventet at bruddet ville kapitulere på flatene inn mot Sundvolden, men det skulle vise seg at den jobben ble mer seiglivet enn først antatt.

- Jeg synes bruddet kjørte bra fra Røine og inn. Det var tydelig at de samarbeidet. De lå på 30-45 sekunder hele tiden. De ga aldri opp, men jeg følte at vi hadde kontroll på dem. Vi hentet dem på perfekt tidspunkt, men de kjørte sterkt, sier Carl Fredrik Hagen.

Norge mot Danmark - igjen

I bunnen av bakken var det likevel slutt for Dewulf, Trondsen og Egholm som var blant rytterne som holdt unna lengst.

Team Coop overtok styringa i bunnen av bakken, mens Joker-Icopal angrep med Hagen og Vangstad. De klarte å slite løs en luke bakover, men fikk selskap av Alexander Kamp og klatretalentet Vingegaard. Sistnevnte ble nummer fem på Sundvolden og sju under Ringerike Grand Prix i fjor.

Av kvartetten var det allrounderen Kamp som satt med den beste avslutningen. Det visste Hagen godt og han forsøkte å riste av seg 24-åringen både halvveis opp i bakken og innenfor den siste kilometeren.

Det var nok til å riste av seg Vingegaard, men Virtu Cycling-syklisten skulle ingen steder. Fra best utgangsposisjon fant Hagen likevel ingen vei rundt sin danske konkurrent på oppløpet.

GLAD: - På en skala fra én til ti, er jeg en nier, konstaterte en lykkelig Alexander Kamp etter rittet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
GLAD: - På en skala fra én til ti, er jeg en nier, konstaterte en lykkelig Alexander Kamp etter rittet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Det var hardt, sier Kamp og snakker om klatringen på 4,2 kilometer med 7 prosent i snitt opp til mål.

- Du så hvor stor splittelse den laget i feltet. Det sier noe om hardheten. Jeg synes hele løypa var hard. Det var mye opp og ned, og de var stressende fordi det var hull i veibanen og grus i kantene. Man måtte fokusere hele veien. Jeg synes Virtu Cycling kjørte strålende for å hjelpe meg og Audun (Brekke Fløtten) her i dag, sier han til procycling.no.

Ladet opp i høyden

Dansken har ligget i hardtrening for å ankomme den norske UCI-rekken i god form.

Det er ikke først og fremst åpningshelga på Ringerike han sikter mot, men etapperittene i Øst- og Vest-Norge i midten av måneden.

- For to dager siden kom jeg hjem fra Sierra Nevada der jeg har tilbrakt de siste tre ukene som et ledd i forberedelsene mine til Tour of Norway og Tour des Fjords. For å være helt ærlig så har jeg vært litt sliten. Men i dag følte jeg at jeg likevel hadde litt å skyte med i finalen. Og det skal man også ha for å slå de to nordmennene.

- Hvor tøft er det å holde bakhjulet til Carl Fredrik Hagen oppover bakken?

- Jeg lukket øynene og bare kjørte.

- Hvor glad er du nå; danskene pleier å vinne i Norge, men det er vel likevel en deilig seier?

- Hvis vi sier det sånn: På en skala fra 1 til 10, så ligger jeg nok på 9, sier dansken og gliser godt.

- Samler ikke på andreplasser

Andreas Vangstad tok tredjeplassen bak lagkompis Hagen.

Vingegaard ble fjerdemann, mens Team Coop fikk noe betalt for slitet ved at Kristian Aasvold ble femtemann og Krister Hagen nummer sju. I mellom der stakk Jonas Abrahamsen (Uno-X Development Team) av med sjetteplassen.

- Denne bakken er ikke lang nok for at en ren klatrer nødvendigvis kan vinne. Du kan være en god puncheur og likevel gå til topps her også,, spesielt når det er motvind. Det er mange lettvektere som sitter igjen og blir topp 20, påpeker Hagen.

Joker Icopal-rytteren har tidligere i år vunnet Tour du Jura Cycliste sammenlagt og har topp 10-plassering fra Tour de Finestère.

- Du har hatt en bra vårsesong hittil?

- Ja, den har vært bra, men jeg samler ikke på andreplasser.

Håper å hjelpe Kragh til ny triumf

Sportsdirektør Adrian Gjølberg forsøkte i det lengste å få fram det positive etter et ritt der det egentlig kun var førsteplassen som manglet.

- De gjorde alt de kunne for å kjøre av Kamp, men når han sitter der med 500 meter igjen så er vi sjakkmatt når det gjelder å spurte om seieren. Men vi blir to og tre i dag, så vi skal egentlig være fornøyd, sier Gjølberg.

AVGJØRELSEN: Carl Fredrik Hagen (skjult bak Kamp) forsøkte å ta seg rundt på utsiden, men maktet det ikke. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
AVGJØRELSEN: Carl Fredrik Hagen (skjult bak Kamp) forsøkte å ta seg rundt på utsiden, men maktet det ikke. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

Søndag kommer en ny mulighet til å revansjere seg. Da venter det 162,2 kilometer lange Ringerike Grand Prix med passering over stupbratte Knestang og fem avsluttende runder opp den berømte Riperbakken.

Problemet er bare at Virtu Cycling har planer om å gjøre livet surt for norske sykkelhjerter også denne dagen:

- Vi har Asbjørn Kragh med oss og han vant her i 2015. Vi har ambisjoner om at han skal vinne igjen, men ikke si det til noe, sier Kamp i all fortrolighet.

- Den danske sykkelvåren bare fortsetter?

- Ja.

- Dere vinner mye nå?

- Ja, absolutt, sier Kamp fornøyd før han setter kursen mot lagbilen og muligens en liten feiring på Sundvolden Hotell.

Her finner du komplette resultatlister fra rittet!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media