Rett hjem til skøyteoppvask

Jan de Kok får støtte av løperne og Olympiatoppen i kritikken av ledelsen i Skøyteforbundet. I går kveld møtte han forbundets nye ryddegutt for å snakke ut.

GARDERMOEN (Dagbladet): Landslagstrener Jan de Kok gikk rett fra flyet og i møte med varamann i skøytestyret, Stein Andersen, som tar over rollen som toppidrettsansvarlig med umiddelbar virkning.

Nederlenderen angret ikke på uttalelsene under skøyte-EM i Heerenveen søndag, der han karakteriserte styret i Skøyteforbundet som amatører som ikke gjorde jobben sin.

- Jeg står for alt jeg har sagt, sa de Kok til Dagbladet på vei inn i møtet med sin nye overordnede.

Stein Andersen sier rett ut at nederlenderens knallharde kritikk i media har blitt tatt svært ille opp i skøytestyret.

- Ja, det er ikke slik det skal være. Jeg forstår frustrasjonen hans, men jeg føler vi har hatt en god dialog hele veien, sier Andersen.

Enighet

Etter utstrakt møtevirksomhet på telefonen mellom de Kok, Andersen og Rolf Sæterdal i Olympiatoppen, ble det i går kveld oppnådd en enighet om hvordan det sportslige opplegget skal kjøres resten av sesongen.

- Jeg overtar som toppidrettsansvarlig i styret. Dette har egentlig vært klart siden jul, men personlige omstendigheter har gjort at jeg ikke har fått startet med jobben før nå, sier Andersen, som må utføre den nye jobben på frivillig tillitsmannsbasis.

Skøytebråket

  • Grunnet sponsormangel har skøytelandslaget helt siden i august/september klaget på tilgangen til utstyr og materiell i sesongen, blant annet drakter og treningstøy.
  • Dette toppet seg under helgas EM, der løperne ikke fikk sine nye trikoter som avtalt. Dette provoserte løperne og landslagstrener Jan de Kok kraftig.
  • Søndag kveld gikk de Kok knallhardt ut mot skøytepresident Rune Gerhardsen og generalsekretær Bjørn Erik Thuv. De Kok kalte styret for amatører som ikke gjør jobben sin, og ba om å «få sparken» hvis de mislikte at han sa hva han mente i media.
  • I går var det mange og lange møter for å roe situasjonen.

Han blir dermed ryddegutten som skal holde dialogen mellom de aktive og ledelsen i forbundet. President Rune Gerhardsen var ikke med på møtet i går kveld.

- Jeg hilste på Gerhardsen i Heerenveen på banketten. Tok ham i hånda, men vi snakket ikke sammen selv om vi satt ved samme bord, sier de Kok. Rolf Sæterdal i Olympiatoppen er bare delvis fornøyd med situasjonen.

- Ut sesongen er dette en holdbar løsning, men vi er opptatt av å tenke langsiktig. Der er vi i Olympiatoppen fortsatt uenig i opplegget til skøyteforbundet. Skøyteforbundet kvittet seg med fire sentrale personer i fjor. Og Jan de Kok er på mange måter alene om å fylle alle rollene i år. Det sier seg selv at det ikke kan gå bra i lengden, sier Rolf Sæterdal.

I bunn og grunn handler skøytefolkets frustrasjoner om dårlig organisering og mangel på pengemidler. På Gardermoen i går var det veldig synlig. Løperne kom hjem fra skøyte-EM i private klær.

Jan de Kok får uforbeholden støtte av landslagsløperne med Eskil Ervik og Lassse Sætre i spissen.

Klaget siden april

- Alle løperne støtter de Kok hundre prosent. Noen må si ifra når det har blitt så ille. Vi har klaget og mast helt fra april og fram til nå, men i forhold til toppidrettsbiten har det ikke skjedd noen ting i Skøyteforbundet. Ingen verdens ting, og så får vi se om noen våkner nå som dette har kommet opp i media, sier Eskil Ervik.

I MØTE: Skøytetrener Jan de Kok gikk i går kveld rett i møte med Stein Andersen, forbundets nye toppidrettsansvarlige. I dag reiser de Kok videre til Calgary sammen med sprintlandslaget. - Jeg står for alt jeg har sagt, sier de Kok til Dagbladet.