Ståle Solbakken Skottland - Norge 3 - 3

Rett mann

Ståle Solbakken misset nok en kvalik med Norge. Men sitter uansett trygt.

NYE ENKLE BAKLENGS: De defensive problemene fortsatte for Norge i 3 - 3 kampen mot Skottland. Samtidig var det lett å se hvor klare steg landslaget har tatt i det offensive spillet. Det gir Ståle Solbakken arbeidsro før hans neste forsøk på å få Norge til et sluttspill. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
NYE ENKLE BAKLENGS: De defensive problemene fortsatte for Norge i 3 - 3 kampen mot Skottland. Samtidig var det lett å se hvor klare steg landslaget har tatt i det offensive spillet. Det gir Ståle Solbakken arbeidsro før hans neste forsøk på å få Norge til et sluttspill. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

ET festkledt Hampden Park feiret EM-plass, og brydde seg ingenting om at Norge til slutt klarte 3 - 3 i en ganske uviktig kamp.

For igjen er Norge også uviktige når det gjelder landslagsfotball på det høyeste nivået:

  • Uansett om vi har fått fram to verdensstjerner I Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, og har flere bra spillere enn på lenge i sterke europeiske klubber, ser vi nok et sluttspill fra sidelinja.

Sånn er Ståle Solbakkens prosjekt som norsk trener fortsatt en flopp.

DA populære Solbakken overtok våre beste menn for snaut tre år siden, lå Norge på 44. plass på FIFA-rankingen med 1450 poeng. Nå har laget hans avansert fattige to plasser, og står med 1469 poeng.

Det med FIFA-poeng er en vrien øvelse basert på motstandens kvalitet i hver eneste landskamp, men selve rankingen er til å forstå.

  • Det var store forventninger knyttet til Solbakken som ny trener, men de er ikke blitt innfridd. Under ham har Norge resultatmessig stått bom stille.

Langt viktigere er det at tre ulike internasjonale kvaliker samtidig er tapt. Med Solbakken som sjef røk Norge ut av VM-kvaliken til Qatar 2022, misset førsteplassen helt på slutten av ekstrasjansen Nations League og forsvant altså ut av fotball-EM i Tyskland før dette mesterskapet har begynt.

DET siste er svært tungt. I Tyskland til sommeren er det for første gang ryddet plass til hele 24 deltakere.

Norges sjanser har altså aldri vært større, og enda et nederlag desto vanskeligere å svelge:

  • Med verdens beste spiss og en sensasjonelt god spilldirigent på laget, holdt det likevel ikke.

Få trenere hadde overlevd en slik skuffelse, Ståle Solbakken derimot sikret seg ny kontrakt allerede før sjansene var forspilt.

Og hvordan kan det være mulig?

SVARET er tredelt:

  • Først og fremst er Ståle Solbakken en trener som kler de verdiene norsk fotball styrer etter.

Mens den protesten han ledet mot de autoritære VM-arrangørene Qatar rent sportslig ble et minus inn i den første kvaliken, var trenerens sosiale gevinst stor. Solbakkens klare motstand mot FIFA-sjef Gianni Infantinos lefling med diktatorene, speiler den holdningen som preger hele den norske fotballbevegelsen.

Når gir det treneren sosiale poeng som teller mer enn de poengene som summeres i fotball.

DESSUTEN er Solbakken spillernes mann. Eller mer konkret:

  • Han har full støtte fra verdensstjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

Disse to spillerne sin posisjon i norsk fotball, er i seg selv garanti for at Ståle Solbakken får et fjerde kvalikforsøk fram til VM 2026, og det er bra.

Dette er tross alt de samme gutta som vi håper skal løfte Norge opp på et nytt internasjonalt nivå.

FOR midt i alle de svakere resultatene, er det absolutt lov å håpe. Så mange nye, positive anslag har det rent spillemessig vært under Solbakkens periode som trener.

Mulighetene forsvant på individuelle feil på antatt svake punkter defensivt. Akkurat som de tre baklengsmålene mot Skottland kom etter nye, enkle personlige feil:

  • Dette laget mangler fortsatt sterke nok defensive kvaliteter.

Det gjør at nederlaget i den siste kvaliken er til å forstå. Men for dem som ser de underliggende kvalitetene i denne sporten, er det likevel ingen tvil:

Og ikke minst; endelig levere god fotball i et sluttspill.

DET er en tredje god grunn til å la denne treneren gjøre et siste forsøk, men også et omdiskutert punkt. Flere tunge kritikere har påpekt at det norske ballholdet tidvis er blitt for omstendelig:

- Vi har veldig mange spillere som er hjemoverorientert når de får ballen. Jeg savner at man vurderer muligheten framover først, sa legendariske Egil Drillo Olsen da seieren i Nations League glapp mot Serbia hjemme på Ullevaal i fjor høst.

Men bare dager før var Drillo svært positiv til landslagets utvikling under Solbakken:

- Det har bare gått en vei, mente Drillo da og roste både enkeltspillernes nye ferdigheter og lagets organisering.

- Norge har tatt store steg med Solbakken som sjef, fastslo han.

AKKURAT det var det mulig å se på Hampden Park:

  • Aldri har et norsk landslag preget spilt på samme måte på denne tradisjonsrike fotballarenaen som Solbakkens utvalgte.

I hele første omgang slo Norge seg trygt ut fra eget forsvar, og dro i gang lange angrep med strøken ballkontroll.

2-1 målet til Jørgen Strand Larsen kom på et slikt kontrollert angrep fra høyresida, og rett før pause holdt Patrick Berg på å sette inn 3-2 etter en pasningsrekke på 30.

Nettopp disse grunnleggende ferdighetene med ball er en forutsetning for at vi skal få et landslag på et bra europeisk nivå.

Og så er det opp til kampbildet å se hvor klokt det er å eie ballen så mye.

FOR dette mannskapet har åpenbart også ferdigheter til å dra touchene ned og tempoet opp. Erling Braut Haaland på plass igjen er glitrende i bakrom, og det blir stadig mer offensivt trøkk og fart rundt ham.

Mot Skottland var klubbkompis Oscar Bobb strøken på høyrekanten sammen med Borussia Dortmunds Julian Ryerson. Nettopp Ryerson sikret den norske utlikningen til 3 - 3 med en teknisk avansert lobb til en umarkert Mohamed Elyounoussi på siste stolpe. I enda et glimt var det toppkvalitet på Norge.

De glimtene gjør at Ståle Solbakken fortsatt er rett mann til å lede et landslag som er slått ut.

Men så visst ikke slått ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer