Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marius Lindvik i Hoppuka 2019/2020

Rett og slett rørende

Denne norske hoppgjengen kommer med stadig nye sterke historier.

IMPONERENDE: Marius Lindvik sammen med pappa Trond og mamma Torill under den flotte avslutningen i Bischofshofen og andreplassen totalt i Hoppuka. Det rause norske hoppmiljøet har løftet fram en ny stjerne. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
IMPONERENDE: Marius Lindvik sammen med pappa Trond og mamma Torill under den flotte avslutningen i Bischofshofen og andreplassen totalt i Hoppuka. Det rause norske hoppmiljøet har løftet fram en ny stjerne. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

TRE pallplasser på rappen og en andreplass sammenlagt av den norske nykommeren Marius Lindvik, er mer enn sensasjonelle resultater av en 21-åring du knapt hadde hørt om for en uke siden. Det er først og fremst norsk hoppsport på sitt desidert sterkeste.

For det er lett å bli litt ekstra glad i dette norske hopplaget. Du trenger ikke mer enn en kort stund sammen med dem for å skjønne hvilke menneskelige kvaliteter som preger hverdagen. Hvor opptatt de er av å unne hverandre alt det beste.

Seinest sist helg fikk Maren Lundby prisen for Årets Forbilde på Idrettsgallaen. Hun skjønte ikke så mye av akkurat den helt spesielle hederen, men det gjør de som står rundt henne. Den ekstremt hardtarbeidende OL-mesteren Maren er sine få år til tross i ferd med å få et robust jentelag rundt seg med VM-bronsen i lagkonkurransen sist vinter. Alt fordi hun bryr seg om resten av jentene.

Og det er akkurat slik de andre gutta raust har løftet fram sensasjonen Marius Lindvik til den flotte andreplassen i Hoppuka 2019/20.

I EN marginal sport der de norske vinnerne i noen år har kommet og gått før du er blitt riktig kjent med dem, er den rausheten en nødvendig egenskap. Det er deg i dag, og en annen i morgen.

På dette laget stikker omsorgen mye dypere. Varmen er ekte. Det var derfor det føltes så sterkt for hoppere, ledere og trenere å vinne laggullet i sist OL. Og så vondt når virkeligheten utenfor hoppbakken overskygger alt.

Det var flere enn den kreftsyke tidligere storhopperen Bjørn Einar Romøren som ble rørt over hilsenen gutta hadde fått sydd inn i på skulderen på hoppdressene forleden.

- Stay strong Bjørn, var en hilsen til ham som fortjente det, men samtidig en beskjed til hverandre.

De er der for hver eneste en i denne gjengen.

MED et sånt utgangspunkt er det lett for de siste års stjerne Daniel-André Tande å unne ynge Marius Lindvik all denne suksessen mens han selv har strevd for å gjenvinne den vanlige hoppfølelsen etter å ha blitt truffet av en løpsk hoppski i ovarennet for noen uker siden.

Følelsestyrte Daniel-André kunne vært den første som hadde følt seg truet med en helt ny norsk hopper i rampelyset, men han har forlengst fått et bredere perspektiv på det han driver med som toppidrettsutøver.

DA er det neppe tilfeldig at Tande har brukt den sensasjonelle framgangen til Marius Lindvik til å finne tilbake til sitt eget beste. Det er ofte frigjørende å se utover seg selv.

I stedet for å skule mot den fire år ynge Marius, har en glad Daniel utnyttet den felles norske suksessen maksimalt. På bare et par renn er han nesten tilbake til gammelt nivå selv etter en sesong med nok av sykdomstrøbbel i oppkjøringen. Det har skjedd midt under den hektiske Hoppuka der det sjelden er mulig å fikse sånn på grunn av all reisingen og de få treningshoppene.

Daniel selv snakker prestasjonen ned ved å fleipe med at det er så ujevn han pleier å være. Har har gjort lignende ting i hoppuker før. Men denne gangen er forandringen enda større, og det har altså en grunn.

- Måten de andre gutta jubler for Marius Lindvik er stort, sa trener Alexander Stöckl til Dagbladet forleden.

Stöckl har øyne for detaljer, men de siste dagene var det ikke millimeterne i satsen eller centimeterne i svevkurven han hadde sett. Det var reaksjonen blant de andre gutta mens Lindvik hadde sitt ville gjennombrudd.

DET er derfor norsk hoppsport står igjen etter Hoppuka enda sterkere enn før.

Dette er et ungt herrelag. Etter veteranen Robert Johansson (29) kommer det hoppere med mange år foran seg i sporten. Daniel-André Tande er fortsatt bare 25 år, Johann Andre Forfang 24 og Marius Lindvik altså 21.

Det skjer etter at laget nylig mistet sin yngste komet; 19-åringen Thomas Aasen Markeng i et dramatisk fall med røket korsbånd. Han er først tilbake neste vinter, men for et herlig lag å komme hjem til.

FOR det siste rennet i Hoppuka ble norsk hoppsport med strålende flyt. Polske Dawid Kobacki var imponerende også i Bishofshofen, og vant klart sammenlagt. Men bak ham på den lista var det mye ungt norsk.

Nå er både Marius Lindvik, Daniel-André Tande og Johann Andre Forfang inne blant de ti beste også i verdenscupen, og det i en vinter der hoppingen ikke lenger har betydd alt.

Så er det heller ikke resultatene som blir stående selv etter denne sensasjonen.

Det er samholdet.