Rett og slett vakkert

Det er flott å se RBK spille fotball.

LØP FRA ALLE: Rosenborg er overlegne alt og alle med et spill som bare kan spre glede, mener vår kommentator. Rosenborg slo Vålerenga 2-1 på Ullevaal søndag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LØP FRA ALLE: Rosenborg er overlegne alt og alle med et spill som bare kan spre glede, mener vår kommentator. Rosenborg slo Vålerenga 2-1 på Ullevaal søndag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet): For de aller største drømmerne ødela kanskje Rade Prica den siste spenningen om gullet i årets Tippeliga da han headet inn 2 - 1 på overtid, men ellers har ikke dette Rosenborg-laget ødelagt noe som helst.

•• For nå er trønderne overlegne alt og alle i norsk klubbfotball med et spill som bare kan spre glede.

På en uke har RBK møtt to potensielle storlag som begge prøvde seg rett fra hver sin flytsone med akkurat like lite hell. Der tittelforsvarer Stabæk var sjanseløse sist helg, kom et Vålerenga med selvtillit til kort denne søndagen.

Og det ganske enkelt fordi RBK spiller feiende flott angrepsfotball.

DENNE gangen måtte de virkelig slite for å få slippe til med sånt. Rent taktisk hadde de nylig utskjelte VIF-trenerne gjort en svært solid jobb. Bojan Zajic var trukket ned som ballfordeler på plassen til suspenderte Martin Andresen i stedet for Harmeet Singh for å sikre at gjestenes fotrappe midtbane fikk best mulig følge. Med løpssterke Singh og Kristofer Hæstad rundt Zajic klarte hjemmelaget å følge tempoet på midten helt til første drikkepause.

Bare det skulle vise seg å være en prestasjon.

I TILLEGG ble angrepsvillige Mikael Dorsin på RBKs venstreback låst ved å dytte Morten Berre helt ut på kanten. På det viset fikk VIF dempet RBKs angrepsrytme, mens hjemmelaget selv forsøkte å utnytte trøndernes tidvis gjestfrie bakrom ved å plassere raske Mohammed Abdellaoue helt på topp med Bengt Sæternes sin hodestyrke litt skrått bak seg.

Alt sammen var gode trekk som spilte opp til årets beste kamp i Tippeligaen.

Men  etter hvert ble det bare ett lag som spilte.

RIKTIGNOK tok VIF både ledelsen 1 - 0 og kunne godt scoret et par mål til, men disse mulighetene ble få i forhold til RBKs sjanserekke, spillglede og overlegne press:

•• Bare på fem hektiske minutter før kveldens første mål hadde gjestene fire muligheter.

Samtlige kom etter imponerende løpsstyrke, kloke pasningsvalg og massevis av lyst til å angripe.
Det er sånt som over tid former virkelig bra fotballag.

HVIS trønderne kan gi seg tid da. Bortsett fra det sterke spissparet Rade Prica/Steffen Iversen, er mer og mer av angrepsstyrken knyttet til framgangen hos Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey. Da blir også eventuelle salg av de to lokale yndlingene avgjørende for hvilket nivå klubben skal strebe etter.

Sammen dekker de så store rom at ingen norske lag har midtbanespillere til å følge. Et kløktig taktisk VIF-opplegg holdt altså til første drikkepause; deretter var det egentlig bare et tidsspørsmål før de to hadde løpt kampen i RBKs favør.
Skjelbred var til og med tatt av banen før seiersmålet kom. Da hadde råkjøret hans inn fra venstrekanten til tomrommet foran motsatt stolpe, forlengst skaket opp VIF-forsvarerne på en måte som de aldri tok seg skikkelig inn etter.

Det var et ganske utslitt hjemmelag som mistet ett poeng på overtid.

MEN da hadde de i hvert fall vært med på en sjelden bra Tippeliga-kamp. Etter hvert er det spillet vel så viktig som å stoppe RBK-dominansen.

For det går ikke an å klage over at trønderne stikker fra i årets serie når det skjer på denne måten.

Et fotballag som ønsker å angripe både på hjemme - og bortebane, og som dessuten har ferdigheter til å gjøre det på en morsom måte, er bare til det gode for norsk fotball.

Det eneste som stemte dårlig på Ullevaal, var at VIF-Klanen underveis i den verste rundspillingen dro i gang ropet «Rosenborg er ræva».

Ingen ting var dårlig denne fotballkvelden, og RBK det stikk motsatte.

Dette var bare vakkert.