Rett på pallen

Tredjeplassen i utforpremieren gir Kjetil André Aamodt forsterket tro på sesongens to hovedmål: VM-gull i fartsdisiplinen og sammenlagtseier i utforcupen.

Inne i sin 14 sesong og etter 374 verdenscuprenn, 20 VC-seirer og 17 medaljer i VM og OL, er det fortsatt et par mangler i Kjetil André Aamodts enorme merittliste. Han har verken utfor-gull eller sammenlagtseieren i skisportens racerdisiplin. Men han jager begge deler som besatt og har av den grunn gjort utfor til sesongens største satsing.

Derfor smakte også tredjeplassen i kanadiske Lake Louise, bak den østerrikske superduoen Stephan Eberharter og Hannes Trinkl, meget godt.

- Jeg har bare vunnet ett eneste utforrenn i karrieren, sier Kjetil André Aamodt til Dagbladet. - Det kom i Chamonix i 1994 og var det siste rennet før Lillehammer-OL. Og fordi jeg kjørte god utfor forrige sesong - jeg var ranket som nummer 36 da vinteren begynte, og kjørte meg helt opp til tredjeplass på lista - så vet jeg at jeg kan lykkes.

- Det er i utfor jeg vil legge det største trøkket denne sesongen.

Vet hva som kreves

De allerede nevnte fakta - mankoen på et utforgull og krystallkula fra FIS som går til vinterens største fartskjører - er også av avgjørende betydning for utforsatsingen.

- Selvfølgelig, sier Kjetil. - Man skal alltid strekke seg etter det man ikke har klart før. Og jeg føler at jeg kan gi full gass i utfor nå - jeg føler meg mye tryggere.

- Før var jeg nervøs. Nå vet jeg hva som kreves.

Det samme vet Stephan Eberharter - verdenscupens tittelforsvarer. For to år siden vant han sin første utforseier i nøyaktig den samme traseen han vant i går. Og etter sin andre seier for sesongen - Eberharter vant også åpningen i storslalåm i Sölden i slutten av oktober - er han tilbake på den plassen han gjorde til sin forrige sesong.

På toppen.

Suverene østerrikere

Eberharter har så langt sanket 232 poeng i verdenscupen. Bak ham følger Michael von Grünigen (160) og Kjetil André Aamodt (122).

Østerrike hadde 11 mann blant de 15 beste i Lake Louise. Det er voldsomt.

Mens bare Kjetil André Aamodt kan glede seg av de norske. Bak seg hadde han Kenneth Sivertsen på 17. plass og Bjarne Solbakken (38), Lasse Kjus (44) og Audun Grønvold (45).

- Vi blir stadig bedre og har noen yngre talenter i bakhånd, sier Kjetil André Aamodt.

- Men østerrikerne er i en klasse for seg. Men så er det også nasjonalsporten deres. Og alle de beste idrettstalentene i Østerrike blir rekruttert til alpinlandslaget.

IKKE NERVØS: - Før var jeg nervøs. Nå vet jeg hva som kreves. Jeg føler at jeg kan gi full gass i utfor nå, sier Kjetil André Aamodt.