Rettssakene gjør at det spekuleres i Messis framtid

Stjernas vanskelige høst.

PÅ SIDELINJA:  Den skadde Barcelona-stjerna Lionel Messi møtte til høring i september 2013 og det er forløpig ikke kommet noen avklaring i skattesaken rundt  28-åringen og far Jorge. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
PÅ SIDELINJA: Den skadde Barcelona-stjerna Lionel Messi møtte til høring i september 2013 og det er forløpig ikke kommet noen avklaring i skattesaken rundt 28-åringen og far Jorge. Foto: AP Photo/Emilio MorenattiVis mer

(Dagbladet): Barcelona-stjerna Lionel Messi (28) har vært ute i to måneder med kneskade og har en alvorlige skattesak hengende over seg.

Høsten 2015 har nemlig vært vrien for mannen mange kaller verdens beste fotballspiller.

- Jeg er sikker på han kommer tilbake og viser seg fram igjen, sier Magnar Kvalvik, C More-kommentator og La Liga-ekspert, til Dagbladet.

De utenomsportslige anklagene startet for snaut 2,5 år siden.

Betalte tilbake Messi ble sammen med faren Jorge anklaget for skattesnusk i juni 2013. Argentinerne ble beskyldt for å ha unndratt i overkant av fire millioner euro fra spanske skattemyndigheter - noe som tilsvarer rundt 37 millioner kroner.

ANKLAGER: Jorge Horacio Messi er anklaget for å stå bak skatteunndragelsen på rundt 37 millioner kroner. Foto:  AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
ANKLAGER: Jorge Horacio Messi er anklaget for å stå bak skatteunndragelsen på rundt 37 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO/ JOSEP LAGO Vis mer

Dette skal ha blitt gjort gjennom opprettelse av selskaper i Belize, Uruguay, Sveits og Storbritannia. Anklagene går på at dette skjedde i perioden 2007 til 2009.

Jorge Messi er anklaget for å ha opprettet selskapene mens sønnen var mindreårig. Dette med tanke på bilderettighetene til sønnen som var i ferd med å bli en av verdens aller største kometer.

Messi-forsvarerne har hevdet at «Lionel Messi aldri viet ett minutt til å lese, studere eller analysere disse kontraktene». Ifølge retten har Lionel Messi derimot godkjent kontraktene da han fylte 18 år. Barcelona-spilleren står også som eneste administrator i ett av selskapene, ifølge El Pais.

I august og september 2013, bare måneder etter at anklagene ble offentlig, betalte Jorge og sønnen 5 016 542,27 euro for rette opp anklagene fra skattemyndighetene. Likevel ble far og sønn bedt om å møte til en rettslig høring september samme år.

POSERTE: Lionel Messi viste seg fram i starten av oktober med skinner på venstrebeinet. Foto: NTB Scanpix
POSERTE: Lionel Messi viste seg fram i starten av oktober med skinner på venstrebeinet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saken rullet videre.

Ny tvist I starten av oktober i år gikk statsadvokaten ut og mente Jorge var ansvarlig for svindelen og at sønnen skulle renvaskes.

Men at Lionel Messi var uvitende er blitt avvist i retten ved to anledninger.

6. oktober i år ba statsadvokatene i Barcelona om at alle anklagene mot Lionel Messi ble droppet og ba om 18 måneders fengsel for far Jorge.

Bare dager seinere kom vendingen.

SKADEN: Lionel Messi  ble skadd i kamp mot Las Palmas 26. september. Angriperen har ikke spilt kamp siden. Foto: S.Lau / NTB Scanpix
SKADEN: Lionel Messi ble skadd i kamp mot Las Palmas 26. september. Angriperen har ikke spilt kamp siden. Foto: S.Lau / NTB Scanpix Vis mer

Far Jorge tok på seg ansvaret for skatteunndragelsene, men dommeren avviste aktoratets forespørsel om bare å tiltale senior. Advokater fra skattemyndigheten argumenterte for at begge skulle tiltales og gis straffer på 22 måneder.

Der står saken fortsatt. Og det er foreløpig ikke satt noen dato for når Lionel og Jorge Messi må møte rettssystemet i Vilanova i la Geltru.

Anklagene om skatteunndragelse går på inntekter fra Messis merkevare, og Barcelona har under hele prosessen gitt sin støtte til angrepsjuvelwn.

- FC Barcelona har uttrykt sin kjærlighet og solidaritet til Leo Messi og hans familie i en slik spesiell situasjon. Klubben skal fortsette å tilby ham og hans familie sin fulle støtte og juridiske, økonomiske og administrative hjelp i denne perioden, skriver klubben.

Overgangsryktene Forrige sesong vant Barcelona og Messi fire titler: La Liga, Copa del Rey, Champions League og Uefa Super Cup. Messi scoret totalt 58 mål på 57 kamper forrige sesong. Selv om 28-åringen framstår som verdens beste fotballspiller, blir det spekulert i at skattesaken kan bidra til å lokke angriperen bort fra spansk fotball:

Fotballekspert og La Liga-kjenner Guillem Balague i SkySports hevder skattesaken kan påvirke argentineren:

- Det er det nærmeste han har vært å forlate Barcelona, men det betyr ikke at han kommer til å dra. Men han har aldri vært nærmere, sa Balague denne uka.

Eksperten mener Messi er «veldig misfornøyd» med den pågående skattesaken.

- Han er misfornøyd med skattesaken og kanskje han ser etter noe nytt med to barn og kanskje han ønsker å lære et annet språk. Men at et par ting gjør det attraktivt, betyr ikke nødvendigvis at det kommer til å skje, sa Balague.

Klubber som Chelsea, Manchester United og Manchester City nevnes som potensielle kandidater.

C Mores Magnar Kvalvik føler seg sikker på at Messi ikke forlater Barcelona.

- Jeg ser ikke for meg at Lionel Messi reiser fra Barcelona noen gang. Enkelte medier hevder Premier League-klubber har vært ute med følerne sine, men jeg tviler sterkt, sier Kvalvik.

Det som i pressen kan se ut som en flørt, mener Kvalvik bare er taktikk fra Messi og hans rådgivere.

- Dersom noen i Messis «entourage» kommer med smådrypp, vil det være rein taktikk inn mot neste kontraksforhandlinger. Kontrakten til Messi går ut i 2018 - da vil Messi være 31 år. Det er ikke utenkelig at reforhandlinger starter i god tid før det, sier Kvalvik.

La Liga-eksperten fortsetter:

- Akkurat nå er Messi i sin beste alder. Jeg ser ingen grunn til at han skal reise fra Barcelona. Det virker som han liker Barcelona som by og trives i Katalonia, sier Kvalvik.

- Når er Messi tilbake fra skade?

- Det er vanskelig å si. Men det ville kanskje vært typisk om han er tilbake til El Clasico - mot Real Madrid. Men det er umulig å slå fast, sier Kvalvik.

Barcelona møter forøvrig Real Madrid på bortebane 21. november.