-  Returen blir en annen dans

Afrikanerne Roberto Mambo Mumba og Toni Nhleko fant rytmen mot Austria Wien. Men i returkampen lover østerrikernes skadde spiss, Sigurd Rushfeldt, en annen dans.

STAVANGER (Dagbladet): Den kenyanske landslagsspilleren med det fantastiske navnet kom inn for Egil Østenstad, scoret med ett av sine klassiske hodestøt og ga siddisene Uefa-håp.

Toni Nhleko spilte nok en strålende kamp for Viking, og briljerte til slutt med tunneler, farlige løp og spenstige triks. På slutten henga han seg til ekte, sørafrikansk fotballdans med gummibein og ball - til jubel fra 4700 tilskuere.

-  Det er sånn vi gjør i Sør-Afrika for å glede fansen. Det er ok å gjøre på slutten, når vi leder, sier en glisende Nhleko. Han kom høyst utrent til Viking denne sesongen, men er kommet i form på rekordtid og har scoret tre e-cupmål på fem kamper.

Nhleko og Mambo Mumba omgås en god del privat. I går fant afrikanerne også tonen i Vikings angrepsspill.

-  Jeg er glad for at vi fungerte så bra sammen i dag, sier Mambo Mumba, som er fast på Kenyas landslag.

-  Et annet lag

I andre omgang presset de Austria Wien hardt, og hjemmelaget hadde nok sjanser til å få ett mål til. Hjemmefansen jublet, men at ledelsen ikke ble større kan bli skjebnesvangert.

-  I returkampen skal dere få se et helt annet lag, lover Austria-spiss Sigurd Rushfeldt. Han har vært skadet et par uker, og rakk akkurat ikke bortekampen mot Viking. Allerede onsdag regner han med å spille igjen.

 FEIRET: Viking-duoen Roberto Mambo Mumba og Toni Nhleko bidro sterkt til Vikings håp om avansement i Uefa-cupen. De tar med seg en 1-0-ledelsen til Østerrike om to uker. Foto: Erling Hægeland
FEIRET: Viking-duoen Roberto Mambo Mumba og Toni Nhleko bidro sterkt til Vikings håp om avansement i Uefa-cupen. De tar med seg en 1-0-ledelsen til Østerrike om to uker. Foto: Erling Hægeland Vis mer

-  Vi hadde mange ute med skader i dag, uten at det er noen unnskyldning. Uansett er vi normalt bedre på hjemmebane, sier Rushfeldt.

Han sier at Viking var som forventet.

-  Det var ingen overraskelser. De jobbet hardt og var gode på dødballer, sier Rushfeldt.

-  Har en liten sjanse

Pokalgrossistene fra Østerrike gjorde jobben sin i første omgang. Sikre med ballen, flinke til å forsvare seg og med enkelte gode muligheter framover. Viking var heller tamme.

I andre omgang hevet hjemmelaget seg atskillige hakk, akkurat som de gjorde mot Rosenborg i forrige seriekamp. De presset høyt, og etter 70 minutter kom uttellingen. Et frispark traff Mambo Mumbas hode og da blir det som regel scoring. Kenyaneren har laget de fleste målene på den måten, og som innbytter.

Om to uker drar Viking til Wien som Norges eneste Uefa-cup-håp, sammen med Tromsø.

-  Det vi viste i dag, gir oss en liten sjanse. Kan vi spille returkampen slik som vi spilte i andre omgang, har vi til og med sjansen til å lykkes, sier Roy Hodgson.

ADVARER: Sigurd Rushfeldt