Norge slo England 2-1

Revansj er viktig, å gjøre Caro best mulig er enda viktigere

VM i Frankrike var en opptur for fotballjentene. Skal framgangen fortsette må Caroline Graham Hansen få den hjelpen hun fortjener.

I EN EGEN KLASSE: Caroline Graham Hansen scorer seiersmålet og gir 2-1 i privatlandskampen mot England på Brann Stadion. Barcelona-spissen er i særklasse Norges beste fotballspiller. Får hun hjelpen hun fortjener blir Norge et godt fotballag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I EN EGEN KLASSE: Caroline Graham Hansen scorer seiersmålet og gir 2-1 i privatlandskampen mot England på Brann Stadion. Barcelona-spissen er i særklasse Norges beste fotballspiller. Får hun hjelpen hun fortjener blir Norge et godt fotballag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
  • Norge-England 2–1 (0–1)

NORGE ER ETT hundre prosent avhengig av Caroline Graham Hansen for å lykkes som lag. Skal Caroline Graham Hansen lykkes og løfte Norge til en medaljekandidat i kommende mesterskap, trenger Martin Sjögrens Norge alle jentene på dekk.

CAROLINE GRAHAM HANSEN har kvaliteter til å bli verdens beste kvinnelige fotballspiller. Det har vi visst lenge. Norge har iboende kvaliteter til å ta ytterligere steg og bli et lag å regne med. Det viste VM i Frankrike. Og finner Martin Sjögren den rette komboen mellom Caro og Norge, gjerne med en spiss som er større og sterkere enn forsøkskaninen mot England, Guro Reiten, kan mye være gjort.

Resten vil handle om noe av det vanskeligste i fotball, balltempo, presisjon og bevegelser.

I SOMMERENS VM spilte Norge stort sett det samme laget i fem kamper. Det er en grunn til det. Landslagstrener Martin Sjögren har for få å ta av. For få spillere som tar nivået. Og det så du på lagoppstillingen denne kvelden også, da England kom til Bergen for å øve stilte Norge me ni av jentene som tapte 3–0 for England 26. juni.

Det hadde vært ti om ikke Ingrid Syrstad Engen hadde brukket armen.

Hun startet på benken og fikk 35 minutter.

AT DET IKKE ble medalje i VM ødela ingenting ved evalueringen av fotballjentenes VM-innsats, akkurat det målet var mest for syns skyld. EM 2017 var den komplette fiasko. VM 2019 var mange steg fram. Men når EM 2021 spilles i England må topp tre et reelt mål.

Først og fremst fordi det er litt lettere i EM.

Dernest fordi det er en naturlig ambisjon for norsk kvinnefotball.

FOR TO OG en halv måned siden, i Le Havre på den franske atlanterhavskysten, var Norge i realiteten sjanseløse mot England. Mye fordi England er et bedre fotballag. Kanskje enda mer fordi de norske jentene spilte sin femte kamp i mesterskapet. Norge reiste hjem etter 0–3 den kvelden, litt skuffet og veldig slitne.

England dro til Lyon og tapte 2–1 for USA i semifinalen.

DET VAR FLERE bra ting ved denne treningskampen i Bergen. Det beste var Caroline Graham Hansens seiersmål. Det er alltid godt å vinne. Det er alltid godt å score deilige mål. Men bak denne revansjen skjuler det seg mye rusk som ikke holder vann, og som fort kunne felt Norge om dette hadde vært en kamp om videre avansement i et mesterskap.

I perioder er vi altfor passive i forsvarsspillet.

Gjennom hele kampen, og verst er det når vi skal spille oss ut bakfra, ser vi balltap et lag med medaljeambisjoner ikke kan være bekjent av.

I TILLEGG ER det vondt å se hvordan Caroline Graham Hansen blir isolert på topp, og gjerne pakket inn av tre motstandere så fort hun får ballen. Som hun gjerne skal ha fordi hun er best. Så farlig er Norges Caro. Så farlig at motstanderne like godt setter av tre spillere så fort hun har ballen i beina. Hvilket betyr at dama trenger avlastning i form av hyppigere spillvendinger, bevegelser i dybden og doblinger på kantene, slik at Caro nødvendigvis ikke må søkes hver eneste gang.

Og så trenger Norge kraft og trøkk i motstanders boks.

Vi trenger det vi per norske statsborgerskap har, men som vi ikke får på grunn av en konflikt ingen lenger snakker høyt om.

DET ER 21 måneder til avspark i EM 2021. Det er god tid. Men det er ikke mer tid enn Martin Sjögren trenger for å sette sammen en stall som kan gi et lag med flere alternativer enn tretten spillere.

Det trenger Norge i England 2021.

Det Norge ha i England 2021.