OPP OG FREM: Ragnhild Haga fikk sitt virkelige gjennombrudd forrige sesong. Nå skal hun prøve å gjenskape suksessen, gjerne med en VM-medalje i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem
OPP OG FREM: Ragnhild Haga fikk sitt virkelige gjennombrudd forrige sesong. Nå skal hun prøve å gjenskape suksessen, gjerne med en VM-medalje i Seefeld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Klubben i mitt hjerte 2018

Revansjelysten snudde karrieren på hodet: - Jeg var veldig lei

Ragnhild Haga (27) var lei av å være mesterskapsreserve. Alt snudde da hun begynte å fokusere mer på Ragnhild Haga enn på alle andre.

KVITFJELL (Dagbladet): Hun var lei. Lei av å være reserve. Lei av å være nest best. Ragnhild Haga hadde stort sett levd i skyggen av Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre langrennsstjernene. Det var på tide å komme seg opp og frem. Tenke på seg selv.

«Sensasjon» var et ord som ble mye brukt da 27 år gamle Haga gikk inn til OL-gull på 10 km fristil i Pyeongchang for åtte måneder siden. Få, ikke Haga selv engang, hadde sett for seg at hun skulle vinne.

Nevnte Bjørgen og supersvensken Charlotte Kalla var storfavoritter, men det var Haga fra Nannestad som gikk raskest. Hun knuste Kalla på 2. plass med ultrasterke 20,3 sekunder.

- Det blir vanskelig å gjenskape forrige sesong. Alle sesonger er forskjellige. Jeg tror det blir viktig å være i form. Jeg forventer ikke VM-gull, men jeg skal være med og kjempe om medalje. Mye avhenger av dagsform og om ting klaffer. Det blir spennende, sier Haga til Dagbladet.

Spennende er det ingen tvil om at den kommende langrennssesongen blir. VM i Seefeld er det store høydepunktet, også for Haga som har klare ambisjoner og mål i verdensmesterskapet.

- Jeg ønsker å være med på å kjempe om medalje i VM og en plass på stafettlaget. VM er det største målet for min del. Jeg ønsker å være i min beste form da sånn at jeg kan få noen gode opplevelser i Østerrike.

Slik snudde det

Formen nå før sesongstart er «ganske bra» og «omtrent der den bør være». Haga virker avslappa og selvsikker i møtet med Dagbladet på Bjørn Dæhlie-hytta på Kvitfjell. Hun ble for alvor kjent etter gjennombruddet i vinter.

Etter flere år på rekruttlaget i skyggen av de beste, er hun nå én av de det norske langrennspublikummet forventer mye av den kommende sesongen.

I motsetning til lagvenninnene Maiken Caspersen Falla og Therese Johaug slo hun gjennom sent.

Hva var det så som gjorde at hun lyktes så bra forrige sesong, i en alder av 26?

- Det var nok flere faktorer. Jeg gjorde knallharde prioriteringer av skirenn på vinteren, i tillegg til at jeg spesialiserte meg på skøyting. Jeg var veldig lei av å være mesterskapsreserve, noe som førte til at jeg hadde en del revansjelyst. Det var kanskje revansjelysten som startet det hele. Så var jeg så skjerpa og på hugget hele veien at det gikk bedre enn jeg hadde trodd.

I FORM: Ragnhild Haga virker til å være i rute før sesongstart. Her i møte med Dagbladet på Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem
I FORM: Ragnhild Haga virker til å være i rute før sesongstart. Her i møte med Dagbladet på Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- I tillegg var det veldig bra treningsinnsats fra 1. mai 2017. Jeg hadde veldig fokus på meg selv, uten at jeg ble for egoistisk. Jeg blåste litt i hva de andre gjorde på trening og hadde bare 100 prosent fokus på det jeg hadde bestemt meg for selv. Akkurat det tror jeg gjorde mye.

- Hadde du et annet fokus enn deg selv tidligere?

- Det er mitt fjerde år på laget nå. De første årene var jeg nysgjerrig på hva de andre gjorde og hadde lyst til å henge på dem og prøve ut ting. Så lærte jeg meg etter hvert å stole mer på meg selv. Det er kanskje den største forskjellen.

- Hva er vinneroppskriften til Ragnhild Haga?

- Trene jevnt og trutt. Enda mer fokus på kvalitet på treningen mer enn bare å føre et visst antall timer i treningsboka. Kvalitet foran kvantitet.

- Hvilket forhold har du til ernæring, kosthold og søvn?

- Det er viktig det også. Alt det du nevner legger til rette for at jeg skal prestere bra, for eksempel ved å spise det rette før, under og etter trening eller konkurranse, i tillegg til å hvile nok.

Mindre hvile

Men akkurat det med hvile har forandret seg litt for Haga. Etter suksessen forrige sesong - som i tillegg til OL-gull individuelt også inneholdt hennes første verdenscupseier, en haug med pallplasser i verdenscupen og OL-gull på 4x5 km stafett, blir det litt mindre fritid enn på samme tidspunkt i fjor.

- Etter forrige sesong merker jeg at det blir mindre hvile enn før, med tanke på det utenomsportslige. Det er vanskeligere å hvile nå; det er en utfordring. Etter OL-gullet ble det mer utenomsportslig fokus. Jeg følger ikke helt den samme malen som i fjor før 2017/2018-sesongen.

- Hvordan synes du det er å få mer oppmerksomhet?

- Det er litt både og. Hyggelig med positive tilbakemeldinger, samtidig liker jeg meg litt i bakgrunnen. Da kan jeg gjøre mine ting og jobbe i ro og fred.

Mye interesse

På Kvitfjell hadde 12 forskjellige medier tatt den lange turen til fjells for å møte langrennsjentene til pressetreff, blant dem svenske Aftonbladet.

- Jeg tenker først og fremst at vi er veldig heldige i forhold til en del andre særforbund og idretter som ikke har så gode sponsoravtaler og så mye medieoppmerksomhet som vi har. Jeg synes vi skal være fornøyde med at interessen for langrenn i Norge er så stor. Det er stort sett positivt.

- Hva tror du gjør at interessen er så massiv?

- De fleste i Norge har jo et forhold til langrenn, enten ved at de gikk på ski da de var små eller at de går turer på søndager i marka. I tillegg er vi mange som presterer, både på herre- og damesiden. Det er gøy at det engasjerer.

STOR DAG: Kronprins Haakon Magnus gratulerte Ragnhild Haga etter OL-gullet i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem
STOR DAG: Kronprins Haakon Magnus gratulerte Ragnhild Haga etter OL-gullet i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Sett utenfra er det mange land som ikke har noe forhold til langrenn. I Norge er dere store stjerner. Franskmenn og italienere lurer kanskje på hvorfor nordmenn er så opptatte av langrenn og hvorfor det kommer en haug med medier fra Oslo som kjører i tre timer for å prate litt med dere...

- Når du ser journalister som hopper rundt i grøfta for å få best mulige vinkler kan du jo begynne å lure litt på hva dette er for noe! Men det er et luksusproblem.

- Det er litt surrealistisk. Vi driver jo bare og trener og går litt på ski, ha ha. Men det er vel en del av den norske kulturen.

- Du har vært med lenge før du fikk ditt skikkelige gjennombrudd forrige sesong. Hvordan har reisen vært?

- Jeg er litt glad for at jeg har opplevd begge deler, både vært på juniorlaget, rekruttlaget og deretter gått opp hele trappa. Det er kanskje lettere for meg å sette meg inn i situasjonen til de som er på rekruttlaget og litt mer i skyggen. Du får gjort flere ting i fred, for eksempel sove en time ekstra her nå som dere fra pressen ikke snakker med dem! Det er bra å ha opplevd begge deler.

- Hva drømmer du om som langrennsutøver nå?

- Jeg mangler medalje i VM. Det er en stor drøm. Jeg drømmer også om å være med på et stafettlag i VM. Særlig når vi er et så sterkt lag. Å kunne være én av de fire som får gå er en drøm til vinteren.

«All in»

Alt handler om langrenn for Haga nå. Etter vinterens sterke prestasjoner, som førte til pengepremier på litt under en halv million kroner, kan 27-åringen nå satse fullt og helt på å bli best i sporet. Likevel har hun gjort seg noen tanker om livet etter idretten.

- Det dukker opp ideer innimellom, men så tenker jeg at jeg må ta ett år av gangen. Jeg synes langrenn er veldig gøy og vil holde på med det en stund til. Da jeg var yngre ville jeg studere ingeniør og gå i en realfagsretning. En sånn type jobb hadde vært morsomt. Eller kanskje en trenerrolle eller noe innenfor idretten. Jeg liker å gå «all in» for det jeg driver med, så det måtte vært noe som engasjerer, hvert fall.

MESTERLIG: Som 17-åring ble Ragnhild Haga norgesmester i stafett sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Tuva Toftdahl. På den tiden representerte hun Heming. Foto: NTB Scanpix
MESTERLIG: Som 17-åring ble Ragnhild Haga norgesmester i stafett sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Tuva Toftdahl. På den tiden representerte hun Heming. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun blir veldig engasjert når vi spør om hva som er klubben i Ragnhild Hagas hjerte.

- Åsen IL. En liten klubb i Nannestad som det er utrolig bra driv i nå. De satser på topp og bredde, har bygd ny stadion og arrangerer norgescup. Jeg er skikkelig imponert over at de klarer kombinasjonen av å ta vare på toppen, samtidig som de tar vare på 5- og 10-åringene. Åsen har betydd mye. Uten de som kjørte løyper og drev skitreningene hadde det ikke vært like gøy. Det er gøy å komme hjem igjen og hilse på også. Bygda har en stolthet, da både Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard kommer derfra. Skikulturen blir tatt vare på.

- Hva kan det norske folk forvente av langrennsjentene denne sesongen?

- Jeg håper de kan ha høye krav vi kan innfri. Vi skal kjempe om pallplasser og medaljer.

- La oss si at vi sitter og prater her på Kvitfjell om et år. Hva vil gjøre at du er fornøyd med sesongen?

- Da må jeg ha vært i toppform i VM, kjempet om individuell medalje og stafettmedalje.

- Det er fortsatt en stund til VM, hvordan blir opplegget ditt frem mot det?

- Plan A er å stå over Tour de Ski for å få en treningsperiode da. Det blir viktig å være i form i november, men også tenke litt lenger frem. Jeg vil ikke brenne alt kruttet tidlig i sesongen. Kalenderen er så full av skirenn at det er vanskelig å gå alt. Da kan det fort bli litt halvveis. Når vi først går renn er vi skikkelig på hugget.

Sesongåpningen i langrenn er 16. november på Beitostølen.