MØTES IGJEN: Fredag spiller Magnus Carlsen og Viswanathan Anand mot hverandre for første gang siden VM-kampen. Ekspertene tror begge er fornøyde med remis. . Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTES IGJEN: Fredag spiller Magnus Carlsen og Viswanathan Anand mot hverandre for første gang siden VM-kampen. Ekspertene tror begge er fornøyde med remis. . Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Revansjeoppgjøret Carlsen ikke kan tape

Avgjørende møte mellom Carlsen og Anand.

(Dagbladet): Etter tabbepartiet onsdag, er Magnus Carlsen presset foran revansjeoppgjøret mot Viswanathan Anand.

De møtes fredag til deres første parti etter VM-kampen i Sotsji.

- Det blir en fortsettelse på duellen de hadde i Russland rundt åpningsspillet. Den tapte Magnus ganske klart, sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet.

Nordmannen fikk gang på gang dårlige stillinger med de svarte brikkene i VM-kampen grunnet Anands gode forberedelser.

Anands problem Også fredag spiller Carlsen med de svarte brikkene.

- Problemet til Anand er at han er veldig fornøyd med remis mot Magnus. Det gjør at han ikke kommer til å ta noen sjanser om mulighetene ikke er der etter åpningsspillet, forklarer Grønn.

Han får støtte av Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

- Anand er litt redd for Carlsen. Det virker som om han spiller med en psykisk sperre som gjør at han ikke våger å ta sjanser mot Carlsen, utdyper Gausel.

- Kan ikke tape Partiet er svært viktig for begge spillerne med tanke på turneringssituasjonen.

Etter Carlsens overraskende tap mot hjemmehåpet Arkadij Naiditsch er begge et halvt poeng bak Fabiano Caruana og Arkadij Naiditsch i tet. De møter hverandre fredag.

Det betyr at de risikerer å være halvannet poeng bak lederen med bare tre av sju runder igjen.

- Om Magnus skal vinne turneringa, så haster det. Da kan han hvert fall ikke tape partiet.

- Magnus vet at remis egentlig er greit, men han har også veldig lyst til å vinne med de svarte brikkene. Det skiller ham fra de andre toppspillerne, fortsetter Grønn.

- Jeg tror begge er fornøyde med remis, og at vi derfor ikke får se noe fyrverkeri, sier Gausel.

Holder Caruana som favoritt Carlsen tapte den tredje runden mot hjemmehåpet Arkadij Naiditsch etter svært risikabelt åpningsspill. Det har gjort veien til turneringsseier mer komplisert enn han nok kunne ønske.

- Det er dette som skiller Magnus fra de andre toppspillerne. Han vil veldig gjerne vinne med begge farger, og er villig til å ta store sjanser for å skape ubalanse i partiene. Det gjør at han går på noen blemmer som mot Naiditsch, men også at han vinner veldig mange partier, sier Grønn.

Sjakkeksperten holder Fabiano Caruana som ørliten favoritt til turneringsseieren før den fjerde runden.

Verdenstoeren kan skaffe seg en ledelse som blir svært vanskelig å hente for konkurrentene, om han slår Naiditsch fredag.

Han vil også spille med de hvite brikkene mot Carlsen når de møtes i nest siste runde søndag.