Revolusjonen utsatt

Neste fotballrevolusjon skal komme fra Kina. Men foreløpig er den utsatt.

Tre usle målsjanser i en av VMs svakeste kamper er grunn nok til å varsle fjorten dagers timeout for Kina i denne turneringen.

Men egentlig trenger vi ikke å gjøre den jobben. Den kinesiske lagledelsen har allerede gjort den selv.

I et oppsiktsvekkende åpent brev til fansen før VM ba laget om unnskyldning for elendigheten som skulle komme:

«Vi er redd for at vi på grunn av manglende dyktighet og erfaring ikke er i stand til å nå de resultater som gjør folket fornøyd og at vi derfor kan komme til å skuffe og opprøre fansen», erklærte et samlet lag.

Slikt ligner ingen revolusjonserklæring.

Etter planen

Det gjorde heller ikke åpningskampen mot Costa Rica der kineserne tenkte forsvar fra første minutt. Sannsynligvis fordi det famøse unnskyldningsbrevet til fansen var ærlig ment.

Etterpå er brevet forklart av miljøet rundt laget som helt nødvendig for å dempe urealistiske forventninger i en ny fotballnasjon:

- For folk flest består ikke Kinas VM-lag av spillere. De er nasjonale helter. Folk tror ikke slike helter kan tape. Ingen kjenner nivået i et fotball-VM.

På benken er det annerledes:

Få er i stand til å vurdere et lags muligheter i et verdensmesterskap bedre enn Kinas trener Bora Milutinovic. Før han underskrev for kineserne hadde han fire VM-prosjekter på rad i tre verdensdeler: Mexico i 86, Costa Rica i 90, USA i 94 og Nigeria i 98. Samtlige med avansement fra gruppespillet.

Bora har sett at Kinas sjanser til å kopiere den suksessen ligger i et flittig defensivt arbeid, og har innført et press på motstandernes ballfører som bryter med vanlig avstand mellom første -og andreforsvarere.

Fra start surret kineserne med både tre og fire mann rundt ballen, og holdt mellomamerikanerne på avstand fra keeperkjempen Jin Jiang.

Presset sprakk

Ironisk nok ble laget straffet nettopp på grunn av det voldsomme presset på ballfører. Midtveis i andre omgang var det en klynge på fire kineserere i straffefeltet rundt Costa Rica-spissen Paulo Wanchope. Likevel spratt ballen heldig gjennom klynga til Ronald Gomez i fart mot mål, og da rakk ikke kineserne å flytte etter.

Mot slutten orket de ikke. All den defensive jobbingen gikk over til motløshet da presset på nytt sprakk etter en corner bare minutter etter. 0-2 kunne like gjerne blitt 0-3 og 0-4.

- Holdning er alt, uttalte Milutinovic før Kinas VM-debut, men det er slikt trenere sier for å sette stemningen på rett leie.

I fotball teller fortsatt ferdigheter mest.

Og kineserne kan foreløpig ikke nok.

Kommer

Men kvaliteten er bare et tidsspørsmål når fotballfamilien nå har bestemt seg for å satse på den kinesiske revolusjonen. For dette gjelder markedsutvidelse, og da kommer alle gode og mindre gode krefter til å løfte sporten fram for mer enn en milliard kinesere.

Maktkampen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er et resultat av denne globaliseringen. Da president Blatters vant en ny skitten kamp rett før VM-start, var det med stemmer kjøpt og betalt med midlene til å spre det globale spillet. Slik ligner fotballens forretningsplan den utviklingen som på 80 og 90-tallet omformet Den internasjonale olympiske komite (IOC) til verdens suverent største sportsbutikk.

Neste steg blir flere kinesiske spillere i europeiske storklubber for å pirre det store kinesiske markedet med klubbeffekter, før den kinesiske hjemmeserien selv via den økonomiske veksten i landets middelklasse når bra nok nivå.

Slik er revolusjonen bare utsatt:

  • Snart har kineserne mer å tilby fotballsporten en billig sydde drakter.

    esten.o.saether@dagbladet.no

EN NASJON I SORG: Det kinesiske VM-laget var nasjonens helter. Før åpningskampen mot Costa Rica.
<B>SPILLERE I SORG:</B> Det ble tap i VM-debuten for Kina.