Ribbet svensk vinteridrett

Nagano (NTB): Svensk vinteridrett står ribbet til skinnet etter de olympiske vinterlekene. Bare en kjempesensasjon kan gi Sverige gullmedalje på OLs siste dager.

Nådestøtet kom i går da Tre Kronor med svenskekongen på tribunen tapte for Finland i kvartfinalen i ishockey. Mager trøst var det at finnene i storsinn etter kampen påsto at de hadde slått turneringens beste lag.

Mens Norge har talt gullmedaljer, har svenskene svelget den ene skuffelsen etter den andre. I dag mislyktes Pernilla Wiberg og Ylva Nowén i slalåm. Nowén vant fire strake verdenscuprenn i slalåm før OL, men i dag virket hun som en nervebunt. Hun bar nasjonens siste håp på skuldrene da hun satte utfor.

- Vi har ikke fått så mange medaljer som ventet. Slik sett har dette vært fiasko for Sverige, kommenterte Gunilla Lindberg, generalsekretær i Sveriges olympiske komité, etter dagens slalåm for kvinner.

Små forventninger

Hun la til at forventningene til svenske gullmedaljer ikke var så store foran Nagano-OL. Sverige venter på en ny generasjon, men for enkelte vinteridretter er det neppe lys i tunnelen.

Sverige sendte ikke utøvere i hopp, kombinert og skøyter til OL i Nagano. Svensk skøytesport døde med Tomas Gustafson. Kombinert døde enda tidligere, mens det fortsatt hoppes enkelte steder i Sverige.

I skiskyting hadde Sverige ett av de store gullhåpene, men Magdalena Forsberg sviktet på standplass. Det hjalp lite at fjorårets dobbelte verdensmester har stått på pallen i åtte av ti verdenscuprenn i vinter.

I langrenn og alpint er situasjonen lysere, men i OL ble svenskene hektet fort av.

Beste individuelle svenske langrennsresultater er 10. plasser til Per Elofsson (30 km) og Niklas Jonsson (jaktstart). Men svenskene var uheldige i langrenn. Sykdom slo ut store deler av troppen tidlig i OL.

To gode svenske prestasjoner var også til liten nytte. Jonsson hadde nest beste tid i jaktstarten og Henrik Forsberg beste etappetid av alle i stafetten, men begge startet med håpløst utgangspunkt.

Ikke dårligst

Tore Gullen har vært trener for de svenske langrennsherrene tre sesonger, men blir erstattet av en svenske.

- Vi ansatte Gullen for å tenke nytt. Det er det også blitt gjort, men hans erstatter blir svensk. Det finnes mange gode svenske trenere, sa langrennssjef Göran Nilsson i dag.

Sverige reiste fra OL i Lillehammer med to gullmedaljer. De kom ved Tre Kronor og Pernilla Wiberg i kombinasjonen.

Verken Tre Kronor eller Wiberg greide å forsvare titlene, men Wiberg har iallfall stått for beste svenske prestasjon så langt i OL. Hun tok sølv i utfor.

Dårligste svenske OL-innsats noensinne blir det ikke. Etter Innsbruck-lekene i 1976 reiste svenskene hjem med to bronsemedaljer.

(NTB)