Ribbet til Fjøra

NADDERUD (Dagbladet): Stabæk 2. lag- Ull/Kisa 2- 3. Her spiller Jan Åge Fjørtoft 2. divisjonskamp. Tristere blir det ikke.

Hørt fra en fortvilet Stabæk-supporter blant de 171 (flest bortefans) på hovedtribunen i går:

- Om Fjørtoft ikke scorer i dag altså! Han scoret jo liksom det avgjørende målet mot Bayern München, da.

Men Fjørtoft var ikke i nærheten av scoring. Og derfor blir dette en trist historie fra en trist dag for en fotballspiller på 34 år som i går framsto som nettopp det:

Trist.

Dessuten var Jan Åge Fjørtoft noe så sjeldent som taus. Han startet kampen som en av ni Stabæk-spillere med Tippeliga-erfaring. Likevel: Etter 90 (for Stabæk) deprimerende minutter, sto det 2- 3 til Ull/Kisa.

Gjestene fra Romerike avsluttet kampen med ti mann. De stilte med Caleb Francis (33) på topp. Han scoret. I tillegg spilte og scoret Tore Holm. Han fikk noen minutter som innbytter for Lillestrøm i 1999. Dessuten kom en noe utrent Jon Anders Skoglund innpå og var farlig mot slutten. Han fikk noen minutter for Vålerenga i 96, 97 og 98.

Gutta fra Romerike holdt i massevis mot til dels høyt lønnede Stabæk-spillere.

- Ikke mange potensielle spiller for førstelaget her i dag, sa A-lagstrener Gaute Larsen etter kampen.

- Hva med Fjørtoft?

- Han var ikke positiv i dag.

- Ufarlig

Fjørtofts kroppsspråk talte tydelig underveis. Med betydelig hoftefeste viftet han innimellom oppgitt med armene og ristet på hodet over reservekollegenes håpløse prestasjoner. Ikke det at han hadde noe å klage på. Fjørtoft bidro minimalt.

Caleb Francis - som for Kongsvinger spilte mot Lillestrøm-spilleren Fjørtoft i 1988 - syntes det var et trist syn.

- Han gikk jo bare rundt på banen og surva. Prøvde å prate til seg frispark. Ganske dårlig, men han var vel ikke særlig motivert.

Ull/Kisa-keeper Petter Hagen (tidligere Sørumsand) hadde få problemer med Fjørtoft:

- Han var ufarlig i dag.

Tiet

Jan Åge Fjørtoft skjønte det nok sjøl også. På vei inn i garderoben nektet han å gi kommentarer til TV2. Noen minutter etter kampen kom Gaute Larsen ut fra garderoben med melding om at Fjørtoft hadde stengt garderoben for pressen, og ikke ville gi kommentarer om sin sportslige situasjon før etter dusjen.

Stengt garderobe etter en andredivisjonskamp på Nadderud. Der dørene står vidåpne etter Tippeliga-kampene, og åpenheten dyrkes med kommunikasjonsguru Ingebrigt Steen Jensen som garantist.

Ferdigdusjet kom Jan Åge Fjørtoft ut garderobedøra med stivt blikk. Det virket som om han nesten var på gråten. Fjørtoft gikk rett til bilen med følgende krav:

- Dette er min bil. Det er privat eiendom. Den har dere ikke lov til å filme.

På innstendige oppfordringer rullet Fjørtoft ned ruta og avga følgende kommentar:

- Det er vel ikke overraskende hvordan man har det.

Så rygget han ut og kjørte hjem fra jobb.

Motsatt strategi

Og sjølsagt: Det er greit å reagere med følelser når man har spilt en svak kamp på sitt laveste nivå gjennom 18 sesonger som seniorspiller.

  • Forrige gang Fjørtoft ble vraket fra A-laget (før serieåpningen) reagerte han også med følelser gjennom flengende trenerkritikk som fylte spaltene med konfliktstoff i flere dager.
  • Denne gangen reagerer han akkurat motsatt. Uten at det kler ham noe bedre.

Trener Gaute Larsen tror han forstår Fjørtoft. Tross alt satt Fjørtoft på benken mot Viking søndag, og så tre offensive medspillere gå på banen som innbytter. Satt på spissen reduserer det Fjørtoft til sjettevalg. Med den vissheten møtte han på jobb i går:

- Det er liksom ikke samme ramma med 50 tilskuere som med 35000 i Bundesliga, sier Larsen.

  • I morgen spiller Stabæk cupkamp mot Lørenskog. Ingenting tyder på at Fjørtoft får trenerens tillit der heller.

- I dag var det dødt, tamt og lite entusiasme over hele linja, sier Gaute Larsen.

NY NEDTUR: Mot Ull/ Kisas Caleb Francis (til venstre) og midtbanegeneral Per Fossen på 36 år ble det null uttelling for Fjørtoft i går også.