Ricco ga seg selv blod fra kjøleskapet

Syklisten endte opp med sår og nyresvikt.

KOM INN MED OPPSTUKKET ARM: Riccardo Ricco skal ha lekt doktor med sitt eget blod hjemme hos seg selv. Foto: EPA/EXPA/SANDRO ZANGRANDO
KOM INN MED OPPSTUKKET ARM: Riccardo Ricco skal ha lekt doktor med sitt eget blod hjemme hos seg selv. Foto: EPA/EXPA/SANDRO ZANGRANDOVis mer

Etterforskningen av dopingmistankene rundt syklisten Riccardo Riccò viser at han forsøkte å gjøre en blodoverføring på egen hånd.

Ifølge den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport skal vitneforklaringer som er avgitt vise at 27-åringen gjennomførte blodoverføringen selv 6. februar før han måtte legges inn på sykehus med nyresvikt.

En sykepleier skal ha forklart at italienske Riccó hadde et sår på den ene armen som bar preg av at noe var injisert, og spurte personellet om de kunne sette sprøyter i den andre armen.

Analyser av blodet til Riccò viste at han fikk en infeksjon som skyldtes en mislykket blodoverføring. Legen som reddet livet til den tidligere dopingdømte syklisten har uttalt at Riccò innrømmet å ha foretatt blodoverføring på seg selv med blod han oppbevarte i kjøleskapet.

Blodet han brukte skal ha vært 25 dager gammelt. Den kontroversielle italieneren har senere trukket tilbake denne forklaringen.

I juni ble Riccardo Riccò suspendert av antidopingavdelingen i Italias olympiske komité. Utestengelsen gjelder konkurranser både i Italia og i utlandet. Riccò, eller «Cobra» som han kalles, vant to etapper av Tour de France i 2008, men ble senere kastet ut av rittet etter å ha testet positivt for Cera.

Stoffet brukes til å skjule bruk av bloddopingmiddelet EPO. Riccò ble stengt ute fra sykkelsporten i 20 måneder for overtrampet.

I mars belaget italieneren seg på å legge opp som syklist ettersom Vacansoleil-laget sparket ham etter avsløringene om blodoverføringen. I april ombestemte han seg og uttalte at han hadde som intensjon å fortsette med profesjonell sykling.

(NTB-AFP)