Richard Virenque stilles for retten

Den franske toppsyklisten Richard Virenque skal stilles for retten. Tiltalen lyder på medskyldighet i ansporing til og misbruk av dopmidler.

Rettssaken om den såkalte Festina-affæren vil finne sted i slutten av oktober når årets sykkelsesong er over. Virenque vil befinne seg på tiltalebenken og blant ofrene samtidig, for han har hele tida hevdet at han ble ført bak lyset. Saken begynte midt under Tour de France-rittet i 1998, da Virenque og flere andre ryttere ble testet positive for doping med EPO. Det rullet opp en stor skandale som avslørte hvor omstrakt bruken av EPO var, og hvordan stoffet ble fraktet ulovlig fra Belgia og omsatt i stor stil. Sykkelsporten var da blitt så hard at de beste nesten ikke kunne la være å ty til dopingmidler for å henge med i teten.

- Dro med seg kameratene

Forhørsdommeren mener at Virenque har spilt en aktiv rolle og dratt kameratene med seg til bruk av doping. Han var en suveren leder for hele Festina-teamet. Virenque selv har alltid nektet å ha vært dopet, trass i alle tester og vitnemål. Han hevder å være et offer for systemet. Festina-saken var bare den første av en hel rekke, særlig i Italia. Ifølge avisa Le Parisien har en ny EPO-test, prøvd i etterkant på ryttere i Tour de France 1999, vist at 60 prosent hadde tatt dopmiddelet.