TRIUMF:  For Richardsson var dette en seier på mange måter. Det er bare snaue 8 måneder siden han var involvert i en stygg trafikkulykke hvor en nær venn mistet livet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRIUMF: For Richardsson var dette en seier på mange måter. Det er bare snaue 8 måneder siden han var involvert i en stygg trafikkulykke hvor en nær venn mistet livet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Richardsson vant med fall i Kollen bare måneder etter at han ble skadet i dødsulykke

Sundby vant verdenscupen.

(Dagbladet): Etter nesten tre måneder uten så mye som et solgløtt, vise Oslo og Holmenkollen seg fra sin beste side når verdens langrennselite gikk sine fem mil i Nordmarka i dag.

På forhånd var Martin Johnsrud Sundby blant de virkelig store favorittene. Oslo-gutten viste at det ikke var uten grunn, men måtte gi tapt for svenske Daniel Richardsson i innspurten.

Den langstrakte svensken staket fra Sundby, og hadde avgjort det hele før de kom inn på oppløpet.

Tragisk ulykke For Richardsson var dette en seier på mange måter. Det er bare snaue 8 måneder siden han var involvert i en stygg trafikkulykke hvor en nær venn mistet livet.

Det var aldri noen selvfølge at Richardsson skulle gå på ski i vinter, men i Sotsji fikk han en individuell bronsemedalje på 15-kilometeren, og han gikk også en etappe på det svenske stafettlaget som tok gull.

Dagens seier var 31-åringens andre verdenscup-seier.

Begge disse har altså kommet på norsk jord. Den forrige kom i Drammen for tre år siden.

- Det er spesielt Richardsson var sliten og lettet da han snakket med NRK etter løpet.

- Det ble en fantastisk avslutning. Det ble holdt høy fart hele tiden, og det var et artig løp. Legkov og Sundby var veldig sterke.
 
Selv om det kanskje ikke virket sånn på slutten, var det ikke langt unna at han måtte slippe når Sundby kjørte de siste kilometerne.

- Jeg kjente halvveis at jeg var litt sliten, så jeg bestemte meg for å spare kreftene til spurten. Martin dro på veldig på slutten, men jeg klarte å bite meg fast. Det er spesielt å gå i Holmenkollen. Det er så god stemning her.

- Utrolig artig Igjen måtte altså Sundby ta til takke med en andreplass, men alt var ikke på noen måte beksvart. Underveis i løpet vant han nemlig verdenscupen sammenlagt.

- Det var en utrolig artig femmil å gå. Endelig ble det satt litt fart. Jeg synes det er gøy. Kjipt å bli nummer to, men jeg vinner verdenscupen sammenlagt. Det smaker utrolig godt. Det er kanskje det største målet jeg har hatt, sier han til NRK.

- Det er alltid kjuipt i bli nummer to, men jeg gjorde et ærlig forsøk på å avgjøre det. Han lurte meg litt. Jeg vet at han er vanvittig tøff i lettpartiet. Jeg trodde jeg var sterkest og prøvde å kline til, men han var en luring

Falt av én etter én Det skilte seg tidlig ut en tet-gruppe på fem løpere, og ved halvgått løp hadde Sundby, Alexander Legkov, Lukas Bauer, Richardsson og Ivo Niskanen omtrent ett minutt ned til resten.

Bauer forsøkte på et tidspunkt å gå fra de andre i tet ved å ikke bytte ski, men det straffet seg alvorlig på de neste rundene og ved tremilsmerket var den tsjekkiske veteranen ute av dansen.

Ei halv mil senere forsvant finske Niskanen også, og trioen i tet holdt sammen helt til det gjensto et par kilometer. Først måtte Legkov slippe før Richardsson staket fra Sundby og kunne motta Kollen-publikumets hyllest.

Eldar Rønning, som var siste nordmann som vant i Kollen for to år siden, ble nest beste nordmann på 6.-plass, 1:58,2 bak vinneren.