Gull til Riiber i ski-VM

Riiber med VM-gull etter thriller

Jarl Magnus Riiber sier det har vært «jævlig» å være regjerende verdensmester. Jens Lurås Oftebro tok en imponerende bronse.

GULLVINNER: Jarl Magnus Riiber var overlegen i spurten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLVINNER: Jarl Magnus Riiber var overlegen i spurten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Jarl Magnus Riiber (23) hadde det beste utgangspunktet av de norske etter hoppdelen - og var det store norske gullhåpet før utøverne skulle ta fatt på langrenn.

Den regjerende mesteren var ikke helt fornøyd med hoppingen, men var likevel favoritt til VM-gullet.

Og det ble en skikkelig thriller om VM-medaljene.

Det sto til slutt mellom finske Herola og den norske duoen Riiber og VM-debutant Jens Lurås Oftebro.

TO NORSKE MEDALJER: Riiber og Oftebro tok gull og bronse. Foto: Bjørn Langsem
TO NORSKE MEDALJER: Riiber og Oftebro tok gull og bronse. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Til slutt viste Riiber seg sterkest i spurten, mens Oftebro tok en oppløftende bronse, med Herola på andreplass.

- Det er en utrolig mestringsfølelse. Jeg føler jeg disponerte løpet slik jeg ville. Jeg syns litt synd på Lamparter, som dro lasset i starten der, men jeg visste vi kom til å bli samlet og at den med mest krefter på slutten ville vinne, og da prøvde jeg å legge løpet deretter, sier Riiber til NRK.

Han sier det har vært et press å være regjerende verdensmester, ikke på grunn av hva folket håpet eller forventet, men kravene til seg selv.

- Det har vært jævlig da. Jeg sov dårlig i natt og jeg var nervøs på hopptreningen i går, og følte jeg hadde noe å bevise der. Jeg var fryktelig nervøs i hoppbakken også. Det er lenge siden jeg har konkurrert, sier Riiber.

- Det begynner å gå inn på deg at det er et mesterskap. Vi får to individuelle sjanser og da er det greit å benytte seg av de to sjansene. Det er de tankene som svirrer mest i hodet, at dette er din mulighet og den må du gripe. Når du da ikke helt klarer angripe de tankene og den følelsen, så blir det litt svevende, du klarer ikke lande og det koker litt i topplokket, sier Riiber til Dagbladet.

SUPERSKI: Da den australske løperen Seve De Campo skulle ut på sin andre runde på 15-kilometeren i Falun, var det mange som trodde han kjempet om seieren. Video: NRK / Løkås/Haarstad Vis mer

- Som å se Klæbo

Gullvinneren fikk skryt av spurten sin på direkten.

- Det var litt som å se Klæbo i inngangen til spurten, mente NRKs Jann Post om Riiber.

- Han er en seiersmaskin i VM. For en kombinertkonge Norge har fått, sa Post.

Riiber har nå tre VM-gull, og sesongens mesterskap har såvidt begynt.

Oftebro var på sin side godt fornøyd med VM-bronse.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt sjukt å ta min første pallplass i VM, sier Oftebro til NRK.

VM-debutanten var sliten mot slutten.

- Jeg var stiv og prøvde å unngå at de andre skulle komme bak. Det er kanskje litt feil å tenke slik, men jeg regnet med Jarl skulle stikke ifra. Så jeg øynet håpet om sølvmedaljen, men beina stoppet litt på slutten. Men bronse er utrolig kult, sier Oftebro til Dagbladet.

Sportssjef Ivar Stuan trodde knapt det han så av de norske utøverne.

- Jeg har det fantastisk. Det er jo nesten så jeg ikke trodde det var mulig. Jeg er lettet og samtidig er jeg imponert over kongen og kronprinsen i kombinert. Så har vi fire blant de ti i tillegg, som viser at vi har et brukbart lag mot tyskerne på søndag også, sier Stuan til Dagbladet.

Om Riibers press, sier Stuan:

- Det stemmer ganske godt. Han kjente på det. Alle forteller hvor god han er, så føler han nok litt press på det selv. Samtidig har han hatt litt rufs med det kneet og stiller krav til seg selv. Han kjenner at han ikke har fått gjort alt han skulle, og føler han kunne gjort mer, som gjør at han er litt usikker i inngangen. Så gir dette her enorm selvtillit.

Stor gruppe

Først ut gikk VM-debutanten Ryota Yamamoto, mens Riiber gikk ut sammen med rivalen Akito Watabe - rundt 20 sekunder bak. De var rundt 20 sekunder foran den tyske duoen Eric Frenzel og Fabian Riessle - de antatt tøffeste konkurrentene i gullkampen.

Allerede etter 1,6 kilometer var Riiber, Watabe og Lamparter oppe i ryggen på Yamamoto. Det ble en firkløver som hadde rundt 18 sekunder til den tyske duoen bak.

Yamamoto måtte etter hvert slippe til de tre der framme, mens tyskerne kom stadig nærmere tetgruppa. Det samme gjorde en tredje tysker - Vinzenz Geiger, som gikk fryktelig fort.

- Måten han gikk denne førsterunden på var litt vill, mente NRKs Jann Post.

Etter hvert visste det seg at åpningen til Geiger ble for tøff, og han måtte slippe til teten.

Ved fem kilometer var det åtte mann innenfor åtte sekunder, blant annet Riiber og landsmann Oftebro. Lamparter, Riiber og Watabe hadde en liten luke i teten.

Rykket

Ut på siste runde var det fortsatt åtte mann som var i medaljekampen. Den norske duoen lå helt i front ved 7,5 kilometer, hvor finske Ilkka Herola styrte.

Opp den siste bakken satte Herola og nordmennene fart, mens tyskerne måtte slippe. Det luktet norsk medalje.

Og det ble gull og bronse.

Inne på oppløpet tok Riiber Herola på yttersiden, og suste forbi finnen - som tok sin første VM-medalje.

Jørgen Graabak slår landsmann Espen Bjørnstad i kampen om 9.- plassen. Bjørnstad blir nummer 10. Espen Andersen ender på en 17.- plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer