Riise: - Har drømt om å være kaptein

Stolt målscorer da Norge snudde elendighet til borteseier mot Sverige.

RÅSUNDA (Dagbladet.no): Tre ting på en gang. John Arne Riises kamp mot svenskene var på mange måter en helt annen landskamp enn han er vant til.

 • 24-åringen var for første gang kaptein på landslaget.
 • Etter pause ble han flyttet opp på sentral midtbane.
 • Han puttet - med god svenskehjelp - Norges første mål.

  De første 45 minuttene av kampen har han derimot lyst til å glemme så fort som mulig.


  - Vi var daffe


  - Vi var veldig daffe, og det var mildt sagt labert. Jeg prøvde å skrike og gaule, men nådde ikke fram, sier den ferske kapteinen til Dagbladet.no.

  I pausen fikk spillerne og Åge Hareide snakket ut med hverandre, og de bestemte seg for å øke aggressiviteten etter hvilen.

  - Vi var ikke aggressive nok i 1. omgang. Pasningene satt ikke og vi vant ingen andreballer. Svenskene fikk gjøre som de ville, sier Liverpool-spilleren.

  Åge Hareide sier han ikke ga spillerne bakoversveis i garderoben og forteller at han snakket til dem med en rolig stemme.

  - Han holdt seg rolig, men vi fryktet det verste, bekrefter Riise.


  En drøm


  Riise sier at det var en drøm som gikk i oppfyllelse da han trakk på seg kapteinsbindet før kampen, og ledet Norge ut på Sveriges nasjonalarena.

  - Jeg føler at jeg vokser med ansvar. Det er en stor ære å få være kaptein på landslaget.

  Han vet at både Claus Lundekvam og Martin Andresen nok vil bli foretrukket når de kommer tilbake, men er klar dersom han blir spurt igjen.

  - Kanskje jeg får sjansen igjen seinere, sier han.


  Puttet med høyre


  Målet til Riise er en morsom historie. Han fikk ballen på 25 meter, og klinte til med høyrefoten. Skuddet gikk via en svenske, opp i lufta og over keeper Eddie Gustafsson. Han kastet seg febrilsk etter ballen, men den gikk via tverrliggeren og delvis innom Kamma-keeperen og i mål.

  - Jeg traff veldig godt på skuddet, og det hadde i hvert fall gått på mål, sier Riise.

  - Selvmålet, mener du, sier Steffen Iversen som står ved siden av kapteinen.

  Riise svarte med å slå Ivers vennskapelig i skuldra.

  - Det er ikke ofte jeg scorer med høyrefoten. Det skjer kanskje på trening av og til - fra kort hold - men jeg har aldri scoret med høyre på toppnivå.

  Fotballstatistikere vil kanskje skrive inn målet som selvmål i historiebøkene, men det bryr ikke ålesunderen seg noe om.

  - Det viktigste var at det ble mål. Vi trengte det for å komme i gang igjen.

  Og Norge kom virkelig i gang. I løpet av fem minutter snudde Norge den B-pregede unionskampen.


  Kan få midtbanesjansen igjen


  Etter pause ble Riise flyttet opp på sentral midtbane, hvor han spilte sammen med Jan Gunnar Solli. Riise har forsøkt seg der også før, men sier lojalt at han spiller der Hareide vil ha ham.

  Landslagssjefen utelukker ikke at Riise kan komme til å spille på midten igjen - men mot Slovenia 3. september er han utestengt.

  - Jeg vet at han kan spille der, og vi er nå i en situasjon hvor flere spillere har et gult kort. Derfor er det bra at vi har folk som kan spille i flere posisjoner, sier Hareide.
STOLT KAPTEIN:</B> John Arne Riise i duell med Daniel Andersson.