Riise: - Nå vet vi at vi kan slå alle

Enorm førsteomgang sendte Liverpool videre.

(Dagbladet.no): Liverpool - Barcelona 0-1 (Sammenlagt 2-2, Liverpool videre på bortemålsregelen).

Liverpool svarte til de enorme forventningene foran kveldens mesterligaoppgjør mot Barcelona, og serverte hjemmefansen en klasseprestasjon av en førsteomgang. Barcelona var rystet, og det var et mirakel at det sto 0-0 til pause.


Men akkurat i det The Kop var i ferd med å puste roligere våknet det spanske storlaget, og plutselig var det kamp igjen.

Et friskt pust i form av islendingen Eidur Gudjohnsen satte en støkk i hjemmepublikummet, men sluttspurten kom for sent, og Liverpool kan forberede seg til kvartfinale.

- Over to kamper synes jeg vi er det beste laget, og til tross for at vi slipper inn mot slutten, føler jeg vi har kontroll, sa en veldig fornøyd John Arne Riise til TV3 umiddelbart etter kampen. Og Riise var absolutt delaktig i Liverpools ferd mot avansement.

Rundspilte bortelaget fra start

Første omgang var Liverpools hele veien, og hjemmelaget produserte sjanse etter sjanse.

Etter åtte minutter kom kampens første store mulighet. Ballen spratt ut av feltet og rett på halvvolleyen til John Arne Riise, men skuddet gikk like utenfor. Drømmeposisjon for nordmannen, men ikke presis nok med høyrebeinet.

HELT TOM: John Arne Riise løp og løp, og var helt utkjørt da han ble byttet ut. Da var det godt at lagkameratene holdt unna for Barcelonas press mot slutten. Foto: AP
HELT TOM: John Arne Riise løp og løp, og var helt utkjørt da han ble byttet ut. Da var det godt at lagkameratene holdt unna for Barcelonas press mot slutten. Foto: AP Vis mer

Tre minutter senere rykket Riise enda nærmere scoring. Igjen fikk nordmannen mulighet med volleyskuddet sitt, og denne gangen smalt det i aluminiumen bak Victor Valdés. Riise forbannet millimeterne, mens tverrliggeren fortsatt ristet.

Barcelona så ut til å ha bommet på sin ene store sjanse i første omgang, da Marquez\' heading gikk like utenfor etter 12 minutter. Men meksikaneren var øyeblikket for tidlig ute, og i offside.

I stedet Liverpool fikk en fantastisk trippelsjanse like etter. Bellamy ble spilt gjennom, knallet til rett på Valdes, som sendte returen rett i beina på en frembyksende Dirk Kuyt. Også nederlenderens avslutning klarte Valdes å holde ute, og da Riise i tredje bølge så ut til å endelig få headet ballen i mål, dukket kaptein Puyol opp og reddet på streken.

- Jeg traff godt med hodet, og tenkte at "Dette må bli mål", sa Riise.

- Det var helt utrolig at vi ikke scoret i første omgang.

Der og da viste skuddstatistikken 9-0 i hjemmelagets favør, og Riise har rett, det var intet mindre enn utrolig at ikke Liverpool var i ledelsen.

Barcelona-spillerne var rystet, Liverpool kastet frem angrep etter angrep, Drillo fortalte tv-seerne at det var en nytelse å se hjemmelaget defensivt, og en offensiv John Arne Riise var så nær scoring man kommer uten at navnet på drakta også lyser på lystavla på stadion.

Det eneste Barcelona ledet, var det som lag fra sydligere strøk som oftest leder uansett, statistikken over ballbesittelse. Smilet til Ronaldinho var borte, Messi slet med å dra av en eneste mann, og den ene gangen Eto\'o stormet inn i feltet ble han stoppet på enkelt vis.

Riise: - Nå vet vi at vi kan slå alle

Og like etter smalt det i tverrliggeren igjen. Victor Valdés hadde reddet Barcelona til nå, men utspillet hans denne gangen gikk hardt og lavt mot beina til Momo Sissoko. Sissoko agerte på rent instinkt, og sendte ballen på første berøring mot det tomme målet, men der var toppstanga ballmagnet igjen.

På tribunene kunne heller ikke de 41 000 tiskuerne tro at det fortsatt sto 0-0.

Skremte Liverpool mot slutten

Og etter pause startet Liverpool der de slapp i første. Steven Gerrard serverte Craig Bellamy på 5-6 meter etter et minutt, men waliseren ble tatt litt på senga og fikk ikke avsluttet. Litt mer oppmerksom der, og målet hadde endelig vært et faktum.

Så, ut av ingenting, et øyeblikks glimt av hva Ronaldinho kan. Etter 52 minutter med tusling i offside, skapte brasilianeren Barcelonas største sjanse totalt på egen hånd.

På pasning fra Deco vendte han seg fri fra to Liverpool-stoppere, vrikket seg unna sikrende Arbeloa og kom alene med Reina - men skuddet med innsiden av foten traff utsiden av stanga, og kalddusjen lot vente på seg for Liverpool-fansen.

Men Barcelona så med ett farligere ut, vi ante en liten endring i kampen. 58 minutter, og trioen på topp glimtet til igjen. Fra hælen til Eto\'o, via én Ronaldinho-berøring til Messi, men skuddet rett på Reina. Var den katalanske bjørnen på vei til å våkne?

Og så, i det kampen var i ferd med å dø ut, dukket enn lyslugget innbytter opp. Eidur Gudjohnsen kom inn for Lilian Thuram i et åpenbart offensivt Rijkaard-bytte, og et kvarter før slutt var han der.

Islendingen smatt bak backen på venstresiden, Arbeloa opphevet offsiden, og alene med Reina var Gudjohnsen kald som en fisk fra Smutthullet. Fintet bort Liverpools sisteskanse og trillet inn 1-0.

Plutselig, etter en kamp i totalt mørke, var Barcelona bare en bortemålsregel unna avansement.

Og spanjolene sendte folk fremover. Bortelaget hadde ballen mer og mer, presset Liverpool tilbake på banen, og Gudjohnsen var bevegelig og god på topp. Men Barcas satsing ga rom for Liverpool-contringer, og innbytterne Pennant og Crouch holdt på å sette spikeren i kista like før slutt.

Rijkaard blåste liv i Barcelonas håp med å sette inn Gudjohnsen og Giuly, men kanskje kom byttene for sent.

For Liverpool holdt unna, og avanserte høyst fortjent til kvartfinalene. John Arne Riise gleder seg.

- Jeg er veldig godt fornøyd, nå vet vi at vi kan slå de beste, konstaterte han.

RAGET HØYT: Steven Gerrard ga som vanlig alt i duellene, her knuser han Iniesta i lufta.
FORNØYDE EIERE: Liverpools amerikanske eiere George Gillett og Tom Hicks fikk se at investeringene kan begynne å lønne seg allerede i år.
GOD I TJUE SEKUNDER: Ronaldinho spilte en svak kamp, men holdt likevel på å sette inn 1-0 på vakkert vis halvveis ut i andre omgang.