AaFKs upopulære assistentskifte har gitt suksess

Riise avslører hvor han egentlig ville spille da han gjorde comeback i AaFK: - Det gikk ikke

John Arne Riise var lojal mot trenerens valg da han spilte i AaFK. Nå avslører han hvilken rolle han egentlig ønsket. Hjemme i Ålesund har sunnmørsklubben endelig fått fart på sakene - med en nederlandsk suksessformel.

ÅPNER FOR Å FORLENGE KARRIEREN: John Arne Riise har gjort comeback i India og er så motivert at han er åpen for å fortsette karrieren også i 2017. 
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅPNER FOR Å FORLENGE KARRIEREN: John Arne Riise har gjort comeback i India og er så motivert at han er åpen for å fortsette karrieren også i 2017. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): John Arne Riise jobbet hardt for å få drømmen oppfylt og spille med lillebror Bjørn Helge Riise i gamleklubben AaFK denne sesongen. 13. juni, etter bare to måneder, valgte imidlertid Riise å takke for seg etter en tung vårsesong.

En drøy måned senere gjorde han comeback for den indiske klubben Chennaiyin FC. Den siste måneden har Riise vært på treningsleir i Perugia i Italia og funnet tilbake motivasjonen som han manglet da han ga seg AaFK i sommer.

I helga var han på besøk hjemme i Ålesund og feiret blant annet bursdagen sin på lørdag. Da han besøkte sine tidligere lagkompiser på Color Line Stadion, fikk han se et lag som nå strutter av selvtillit. I løpet av de siste ukene har nedrykksdømte AaFK snudd den vonde trenden og vunnet tre strake kamper og bøttet inn mål.

VILLE VÆRE STOPPER: John Arne Riise fikk ikke spille der han ønsket i AaFK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VILLE VÆRE STOPPER: John Arne Riise fikk ikke spille der han ønsket i AaFK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Selvtilliten er på topp igjen og gleden er tilbake. Det er gøy å se hvordan AaFK har snudd det. Det er mer glede og glød nå. Jeg skulle ønske ting var annerledes og at motivasjonen var sterkere da jeg var her. Men jeg følger med, og det er godt å se hvor bra AaFK og brodern har spilt i det siste. Nå scorer han mål også, sier Riise til AaFKs hjemmeside.

Så avslører den tidligere Liverpool-spilleren hvor han egentlig ville spille i AaFK.

- Jeg stortrives som midtstopper i min nye klubb i India. Det var der jeg hadde lyst til å spille også i AaFK, men det gikk ikke som jeg hadde ønsket. Det er tungt å være borte fra folk så lenge i India, men jeg er så innstilt på å trene hardt og legge ned en enorm innsats, forteller 36-åringen.

Til Dagbladet forteller AaFK-trener Trond Fredriksen at Riise i en midtstopperrolle var et aktuelt tema i vårsesongen, men at de vurderte Oddbjørn Lie som et bedre alternativ i Riises nye drømmeposisjon.

- Vi diskuterte å bruke John Arne i forsvaret, men aldri sammen med John Arne selv. Vi vurderte Oddbjørn Lie som et bedre alternativ som venstre midstopper. Han har vært god for oss og viste det senest mot Vålerenga, sier Fredriksen til Dagbladet.

John Arne Riise åpner for å forlenge karrieren

I likhet med AaFK har Riise funnet tilbake gløden, men i en helt annen del av verdenen - i India.

- Jeg er klar for gi gass. Det er gøy å få viljen tilbake. Nå har jeg lyst til å jobbe så hardt som må til. Hvem vet om det blir mer fotball også etter India-opphodet, forteller Riise.

FORVANDLING: AaFK-trener Trond Fredriksen har snudd den vonde trenden i AaFK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORVANDLING: AaFK-trener Trond Fredriksen har snudd den vonde trenden i AaFK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I den indiske serien er det åtte lag som møter hverandre to ganger, samt semifinaler og finale. Med kontroversielle Marco Materazzi som trener, håper Chennaiyin FC å bli den første indiske klubben som vinner serien to år på rad.

- Det blir intensivt med mye trening og kamper, men det er sånn jeg liker det. Jeg kommer til å trene ekstremt på egenhånd, slik jeg eventuelt er klart for noe nytt neste år, sier den tidligere Liverpool- og Roma-spilleren.

Fra slakt til suksess

Hjemme i Ålesund har AaFK nå styrket sine sjanser for å overleve i Tippeligaen betraktelig.

- Vi har fått opp selvtilliten og troen og fått bedre balanse i laget, blant annet med Vito Wormgoor i midtforsvaret. Han er en leder, som sprer trygghet i de bakre rekker. Assistent Anton Joore har også kommet inn og vært veldig viktig og gjort laget mer balanserte og mindre sårbare for kontringer, forteller Fredriksen.

Sunnmørsklubben ble slaktet fra en rekke hold da assistenttrener Karl Oskar Fjørtoft ble sparket og erstattet av nederlenderen Anton Joore.

- Joores manglende Tippeliga-erfaring ble brukt som argumentet i kritikken, men med tanke på nivået i Norge er det vel ikke akkurat utenkelig at det er folk utenfra som kan mer enn oss, som Bob Bradley viste?

HERJER: Edwin Gyasi, som blant annet hadde fire assist borte mot Start, er en av nederlenderne som har storspilt for AaFK i de siste kampene Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HERJER: Edwin Gyasi, som blant annet hadde fire assist borte mot Start, er en av nederlenderne som har storspilt for AaFK i de siste kampene Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Det er jeg helt enig i. Vi må ikke glemme hvem vi er og at det finnes større fotballnasjoner enn Norge. Det går an å lære av og hente kompetanse fra andre land, som Nederland, sier Fredriksen.

- Det startet da Ajax var på besøk

Med nederlandsk assistentrener og en nederlender som stopperkjempe i Vito Wormgoor og en nederlender som målpoengkonge i Edwin Gyasi, har de oransjekledde klart å snu den vonde trenden. Både Wormgoor og Gyasi kom rett fra Æresdivisjonen, fra henholdsvis ADO Den Haag og Roda JC.

- Hvordan klarte dere å lokke disse til Ålesund? Fordi AaFK har oransje drakter?

- Ha-ha, det var sikkert ikke negativt. Men det startet da Ajax var på besøk her for fem år siden med et trenerkurs. Siden har vi hatt et godt forhold, og de hjelper oss med å kvalitetssikre spillere vi får inn tips på, forteller AaFK-treneren.

Tidligere var sunnmørsklubben glad i å hente spillere fra Jamaica, som Demar Phillips, Jason Morrison, Khari Stephenson og Tramaine Stewart, og Costa Rica, med Michael Barrantes og Pablo Herrera i spissen. Nå er altså søket etter forsterkninger mer rettet mot Nederland,

- Vi får inn like mange innspill fra Brasil, Sør-Afrika og alle mulige land, men i Nederland og Danmark har vi et bedre kontaktnett som hjelper oss å kvalitetssikre tipsene, før vi sjekker dem ut selv live, forteller Fredriksen.

AaFK møter Odd hjemme på Color Line Stadion søndag kl. 18.00.

- Sammenlignet med de lagene vi har slått de siste kampene - Start, Godset og Vålerenga - er nok Odd en enda tøffere nøtt, men vi går inn i kampen med selvtillit og tro på at vi kan ta tre poeng, sier AaFK-treneren.