Champions League

- Riise ble amper

Alsaker om Liverpool-diskusjon: - Jeg fant min plass i hierarkiet og vek rolig til side.

GOD DISKUSJON: John Arne Riise og Øyvind Alsaker var begge i Liverpool for TV 2 tirsdag. Foto: NTB scanpix
GOD DISKUSJON: John Arne Riise og Øyvind Alsaker var begge i Liverpool for TV 2 tirsdag. Foto: NTB scanpixVis mer

Liverpool mot Tottenham i Champions League-finalen: Det ble utfallet etter to forrykende semifinaler denne uka.

Og ingenting er som en god fotballdiskusjon i etterkant av slike thrillere. Som for eksempel om Liverpools 4-0-seier over Barcelona tirsdag, er større enn opphentingen av AC Milan i Champions League-finalen i 2005.

- John Arne Riise ble litt amper da jeg antydet at Istanbul nå er nede på andreplass, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

- Men det er verdt en diskusjon. Det forteller hvor stort det som skjedde på Anfield var.

Bare for å friske opp hukommelsen: I 2005 lå Liverpool under med 0-3 til pause på Atatürk stadion i Istanbul. Dette ble til 3-3 etter 90 minutter. I straffesparkkonkurransen var Liverpool bedre enn AC Milan. I en av hovedrollene: John Arne Riise.

Diskusjon

Da Liverpool slo Barcelona 4-0 tirsdag, hadde TV 2 engasjert Riise som ekspert. Og diskusjonen startet umiddelbart: Var 4-0-seieren over Barcelona, og opphentingen fra 0-3 på Camp Nou i første kamp, større enn det som skjedde i 2005?

Til Dagbladet sier Alsaker:

- John Arne er veldig tydelig på at Istanbul er større. Det skjønner jeg.

- Hadde dere en lang diskusjon?

- Nei, jeg fant min plass i hierarkiet og vek rolig til side, sier Alsaker med et smil.

- Han var krystallklar. Men jeg føler at det ikke er en fasit her. Og det er en hyggelig diskusjon, spesielt for Liverpool-fansen.

TV 2-kommentatoren har aldri lagt skjul på at han er Liverpool-supporter.

- Ja, hva tenker du: Hva er størst?

- Det er vanskelig å score tre mål i én omgang. Dette taler for Istanbul. Samtidig er det vanskelig å mobilisere til kamp nummer to når du ligger under med 0-3 for Barcelona. Du balanserer på en knivsegg, fordi det blir vanskelig hvis du slipper inn mål. Jeg synes det er to likeverdige mirakler.

Alsaker fortsetter:

- Det er noe med energien som denne klubben klarer å skape. Det er harmoni mellom manager, spillere og supportere. Jürgen Klopp har fått Liverpool til å gå fra «doubters» til «believers». Folk kommer til Anfield med troen på at de kan slå ut Barcelona. Det er dette som er storheten i hans gjerning.

- Kan det være at kraften fra Istanbul fortsatt sitter i veggene og at dette brukes for hva det er verdt?

- Jeg tror ikke det nødvendigvis handler om Istanbul. Klopp dveler ikke så mye ved fortida. Han klarte åpenbart å fyre opp spillerne i garderoben. «Siden det er dere, så er alt mulig.» Det var en enorm kraftanstrengelse.

Både Viasat og TV 2 har rettighetene til Champions League-finalen. Kampen går på Wanda Metropolitano i Madrid lørdag 1. juni.

- Vi kommer til å satse tungt. Vi skal prøve å lage en så god stemning som mulig, forteller Alsaker.

- Det var ufattelig at Tottenhams seiersmål kom helt til slutt. Fryktelig for Ajax. Det viser hvor nådeløs og vidunderlig fotballen er.

SEIER: Det tok helt av for norske Liverpool-fans da det ble klart at det britiske laget sikret seg finaleplass i Champions League. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

John Arne Riise blir trolig å finne ringside i Madrid også. Det er 14 år siden Liverpool vant Champions League sist. Wanda Metropolitano er hjemmebanen til Atlético Madrid og tar 68.000 tilskuere.

Tårer

- Jeg satt med tårer i øynene. Det var helt sykt, sa Riise på TV 2 da finalen var i boks for Liverpool.

- Jeg får tårer i øynene, også fordi du vet hva som ligger bak av innsats, energi og vilje. Du er avskrevet før kampen, men bryr deg ikke om hva folk sier. Den energien laget hadde i 90 minutter, jeg har ikke sett på maken. På 3-0 stoppet de ikke. De fortsatte å jage. Og det var Barcelona de spilte mot. Det var helt vilt.

Liverpool møter for øvrig Wolverhampton hjemme søndag. Laget ligger ett poeng bak Manchester City før siste runde. I teorien kan laget vinne både Premier League og Champions League.