PÅ OPPLØPSSIDEN: Norge har i utgangspunktet seks kvalifiseringskamper igjen. De seks kampene kan være innspurten på John Arne Riises rekordkarriere:

32-åringen har bestemt seg for at den pågående kvalifiseringen blir hans siste.
Her med Egil Drillo Olsen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ OPPLØPSSIDEN: Norge har i utgangspunktet seks kvalifiseringskamper igjen. De seks kampene kan være innspurten på John Arne Riises rekordkarriere: 32-åringen har bestemt seg for at den pågående kvalifiseringen blir hans siste. Her med Egil Drillo Olsen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Riise er smart nok til å se signalene Egil sender

Ønsker å gi seg med stil, tror Lars Tjærnås.

(Dagbladet): Det gikk bare noen timer mellom Egil Drillo Olsens advarsel til John Arne Riise, og Fulham-backens melding om at han gir seg på landslaget etter inneværende kvalik - eventuelt verdensmesterskapet den kan ende i.

- Snakker du om Riise, med godt over 100 landskamper, kan du godt si det nærmer seg slutten. Han er 32 år, men kan holde seg på toppnivå i flere år framover. Det som skjer på klubblaget betyr mye for hans videre landslagsframtid, sa Drillo blant annet på dagens pressekonferanse.

Den framtiden har Riise langt på vei bestemt, fortalte han i ettermiddag:

- Jeg har bestemt meg for at dette er min siste kvalifisering, slik situasjonen er. Jeg vil ikke legge mer i det enn at det holder etter denne kvaliken. Det er en del ting som gjør at jeg ikke føler at jeg vil prøve flere kvalifiseringer. Mer enn det sier jeg ikke, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Ser signalene fra Drillo
C More-ekspert og tidligere landslagsassistent Lars Tjærnås tror dette handler om at Riise ønsker å ta regien.

- Han er smart nok til å se signalene Egil (Olsen) sender, og vet at han er avhengig av et klokt klubbvalg de dagene som gjenstår av overgangsvinduet for å beholde plassen for Norge, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Litt enkelt sagt: Skjer det ikke noe med hans klubbsituasjon før kampen mot Albania, spiller han ikke. Da starter Parr eller Hedenstad, fastlår Tjærnås.

Han skrev i sin Aftenposten-blogg for en uke siden at det nå er opp til John Arne Riise å reise seg, etter blant annet å ha havnet i kulda i Fulham den siste tida.

«Backens status som et udiskutabelt førstevalg på landslaget har hatt to årsaker: Hans egne prestasjoner og mangel på konkurrenter. Nå er begge deler i endring.», mente Tjærnås, før han la til:

- Dette er en spiller og et menneske som mer enn de fleste har vist at han kan slå knallhardt tilbake når det stormer rundt ham og som konsekvent har besvart kritiske spørsmål med å heve sine egne prestasjoner. Norsk fotballs «comeback kid» kan utmerket godt gjøre det samme nå.

Vil ha styring
Nå legger ikke John Arne Riise skjul på at han synes det er merkelig at hans plass på landslaget blir diskutert, selv etter kamper han ikke har spilt.

KLUBBSITUASJONEN AVGJØR: Lars Tjærnås tror Jonathan Parr eller Vegar Eggen Hedenstad spiller mot Albania om ikke noe endrer seg for John Arne Riise i Fulham.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KLUBBSITUASJONEN AVGJØR: Lars Tjærnås tror Jonathan Parr eller Vegar Eggen Hedenstad spiller mot Albania om ikke noe endrer seg for John Arne Riise i Fulham. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Både etter kampen mot Ungarn og mot Zambia fokuserer media på at det kan være slutt for meg. Det synes jeg både er irriterende og frustrerende, fastslår Riise.

- Har Riise grunn til å føle seg dårlig behandlet av media eller landslagsledelsen, Tjærnås?

- Nei, han har ingen grunn til å føle seg sviktet av Egil, og det tror jeg heller ikke han gjør. Men jeg tror han vil ha styringa, og i ettertid kunne si at han ga seg med stil, sier fotballeksperten.

- Han har selvsagt et behov for å rettferdiggjøre situasjonen sin nå, men jeg vil ikke legge noe mer i det, sier Tjærnås.

Tøft og tungt valg
Sist høst satte 32-årige Riise ny rekord i antall norske landskamper. I den forbindelse ble det spekulert på om han kunne passere 150 opptredener med flagget på brystet før han ga seg.

Står han på det han sier i dag, blir det ikke sånn.

- Det er en beslutning jeg har vurdert over en liten tid. Det er et tøft og tungt valg, og det kan jo forandre seg, men akkurat nå er det det jeg står for. Det er sikkert mange der ute som blir glad for at jeg gir meg også! Jeg gleder meg til å kjempe om VM-plassen for Norge. Jeg har virkelig troen på en perfekt avslutning på landslagskarrieren, sier Riise.