Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Riise-familien tatt på senga: - Jeg ble sjokkert og irritert. Familien ble trist

John Arne Riise snakket ikke med kona på sju timer, sjokkerte lillebror, fikk råd fra andre idrettsutøvere og tok en avgjørelse som ingen hadde forventet. Dette er grunnen.

OVERRASKET: Til og med lillebror Bjørn Helge Riise ble overrasket da John Arne Riise bestemte seg for å si opp kontrakten med AaFK. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
OVERRASKET: Til og med lillebror Bjørn Helge Riise ble overrasket da John Arne Riise bestemte seg for å si opp kontrakten med AaFK. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): John Arne Riise gledet seg mer til å møte lagkompisene enn å trene. Så forhørte han seg med flere idrettsutøvere. Da skjønte han hvor det bar hen. Det skjønte ingen andre. Dette er historien om hvordan en supermotivert Riise mistet et av hans varmerker og hvorfor legendens karriere tok slutt akkurat nå.

110 landskamper for Norge, seier i tidenes mest episke Champions League-finale, legendestatus i Liverpool og en egen statue utenfor Color Line Stadion allerede som 24-åring. Ingrediensene i Riises historiske fotballmeny er helt unik i Norge, selv om de lærde strides om den omstridte statuen.

- Alle vet det er meg. Jeg kjører forbi statuen hver dag og ser på den med stolthet, sier John Arne Riise.

Nå er æraen over. Det kom overraskende på alle, også hans nærmeste. Etter en trøblete vårsesong ville det vært typisk Riise å slå kraftig tilbake. Det er hans varemerke: Han gir seg aldri - bortsett fra nå. Nå er det slutt.

TILBAKE I HJEMBYEN:  Etter 110 landskamper for Norge og en lang utenlandskarriere vender 35 år gamle Riise hjem til Ålesund etter en av tidenes beste norske fotballkarrierer. Stjerna er tilbake. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Da den tidligere Liverpool-spilleren fortalte nyheten til lillebror Bjørn Helge Riise i forrige uke, ble AaFK-kapteinen særdeles overrasket. De har lenge drømt om å spille sammen og fikk det endelig til i vår. Men nå er brødresamarbeidet på Color Line Stadion allerede over.

- Jeg har merket en endring i treningshverdagen de siste tre-fire ukene. Likevel var det et sjokk da han ringte og fortalte at han ville gi seg. Jeg ble sjokkert og irritert. Familien ble trist. Det har vært noen spesielle dager for hele familien. Men etter hvert som det har sunket inn, har jeg forståelse for valget, forteller Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

- Han mangler den indre «driven». Motivasjonen er ikke helt på topp. Det har vært sånn i tre-fire uker. Han har utrettet mer enn noen andre norske fotballspillere. Når han da kjenner at han ikke kommer tilbake på det nivået, forstår jeg at han gir seg. John Arne kan gi seg med den beste samvittighet. Han er tidenes beste norske fotballspiller i mine øyne, sammen med Ole Gunnar Solskjær og John Carew.

Trodde John Arne var på vei mot toppnivået igjen

Etter en tung start på sesongen, slo Riise tilbake i de siste kampene, hevet prestasjonene og jublet for sin første Tippeliga-seier i karrieren borte mot Bodø/Glimt. Seieren ble ikke bare hans første i Tippeligaen, men også den siste.

Det overrasker lillebror, som håpte at John Arne ville finne tilbake til toppnivået i høstsesongen.

- Jeg ble veldig overrasket da han ringte, fordi han har hatt stor framgang i kampene. Han har løpt mer og nærmet seg der han vil være. Hvis motivasjonen hadde vært på topp, tror jeg han kunne ha kommet tilbake på toppnivå etter fire uker med hardkjøring i sommer. Dessverre mangler motivasjonen litt. Det må man ha også i Tippeligaen.

BESTEVENNER: John Arne Riise og Bjørn Helge Riises brødreforhold er svært nært. De er hverandres beste venner og synes det er trist at de ikke skal spille fotball sammen lenger.
Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
BESTEVENNER: John Arne Riise og Bjørn Helge Riises brødreforhold er svært nært. De er hverandres beste venner og synes det er trist at de ikke skal spille fotball sammen lenger. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

Bjørn Helge var ikledd svarte klær på Color Line Stadion i dag. Kanskje var det symbolsk. John Arnes avgjørelse var tung å svelge for hele Riise-familien, ikke minst hovedpersonen selv.

Storebror Riise var på Muse-konsert i Telenor Arena i går kveld og kjørte tilbake til Ålesund i natt sammen med kona Louise Angelica. Hjemturen var spesiell.

- Jeg snakket ikke med kona på sju timer i bilen i natt. Da skjønner du at jeg har vært litt ute av det i det siste. Det har vært en veldig tung avgjørelse. Det er trist at det er slutt, men samtidig er jeg lettet over at jeg har tatt avgjørelse nå, sier John Arne Riise til Dagbladet.

- Jeg var skikkelig gira, men motivasjonen og gleden av å trene forsvant litt etter hvert. Jeg gledet meg mer til å se gutta enn å trene. Da skjønner man at noe er galt.

Rådene som fikk Riise til å sette sluttstrek

35-åringen rådførte seg med idrettskolleger som har fattet den samme tunge avslutningen. Det ble til slutt utslagsgivende.

- Jeg har forhørt meg med andre idrettsutøvere som har lagt opp, både norske og utenlandske, og de har følt det på samme måte som meg. Derfor skjønner jeg at dette er en riktig avgjørelse, forteller storebror Riise.

Han sier at det gjør vondt å skuffe folk rundt ham.

- Jeg hater å skuffe. Derfor er de tungt å skuffe broren min, klubben og byen. Jeg har fått en fantastisk mottakelse i Ålesund. Jeg stortrives her og vil bo her videre. Vi leter etter et hus her nå og vil bo her lenge framover.

Lillebror tror John Arne vil spille fotball igjen

Skuffet ble lillebror først, men han er det ikke lenger.

SLUTT: John Arne Riise har mistet motivasjonen til å trene.
Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
SLUTT: John Arne Riise har mistet motivasjonen til å trene. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

- John Arne var veldig motivert for å gjøre jobben, men jeg merket at det har dabbet av de siste tre-fire ukene. Jeg håpet at den positive utviklingen i kamphverdagen skulle gi ham løftet han trengte, men han kjente det selv at han ikke orket å gi så mye som han ville. Vinnerviljen og hatet for å tape må være ekstremt også i Tippeligaen, forteller Bjørn Helge.

- Men det har jo virket som han har hatet å tape også denne sesongen?

- Ja, det gjør han fortsatt og det vil han alltid gjøre, uansett om det er Play Station eller hva det er. Konkurranseinstinktet er enormt, og det vil nok krible litt i beina hans igjen. Men jeg tror aldri han gjør comeback på dette nivået, men kanskje han slenger seg med og spiller litt for Rollon eller noe. Han vil nok spille fotball igjen i en eller annen form.

- Jeg har prøvd å pushe ham og få fram motivasjonen, men den må komme innenfra. Uten den indre driven går det ikke, selv ikke for tidenes beste norske fotballspiller, sier Bjørn Helge.

- Jeg var kvalm

John Arne er takknemlig for responsen han har fått i dag.

- Jeg var kvalm da jeg kom hit og veldig spent på hvordan folk ville reagere. For første gang har det bare vært positive meldinger i sosiale medier. Det har vært helt fantastisk, sier han.

Fantastisk er også John Arne Riises fotballkarriere.

- Høydepunktet i karierren er Champions League-seieren, ikke minst måten det skjedde på, avslutter fotballegenden.

Toppen er nådd. En æra er over. Punktum er satt.

TILBAKE I HJEMBYEN:  Etter 110 landskamper for Norge og en lang utenlandskarriere vender 35 år gamle Riise hjem til Ålesund etter en av tidenes beste norske fotballkarrierer. Stjerna er tilbake. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!