<b>HYLLES:</b> John Arne Riise. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
<b>HYLLES:</b> John Arne Riise. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Riise får ros etter sjokkbeskjeden

John Arne Riise har avsluttet en lang og innholdsrik karriere. 

(Dagbladet/NTB): John Arne Riise får mye ros i sosiale medier etter beskjeden om at han legger opp.

Fotballekspert Lars Tjærnås skriver «Din utrolige karriere, John Arne Riise, den har du fått fordi du har jobbet hardere og bedre enn nesten alle andre. Vel blåst. Respekt!»

TV 2-ekspert Jesper Mathisen : «For en fantastisk karriere du har hatt, John Arne Riise! En av de største vi har hatt i norsk idrett! Du fortjener all mulig hyllest. Liverpool har ennå ikke klart å erstatte John Arne Riise. Det sier egentlig alt.»

- Med sin treningsiver og innstilling er han et eksempel for veldig mange unge spillere. Det er svært imponerende det han har oppnådd, sier tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft til NTB.

- John Arne er en bauta i norsk fotballhistorie og en fyr jeg er full av beundring for, sier Davy Wathne til TV 2.

«En virkelig legende legger opp, en utrolig karriere og noen enestående mål! Bare å bukke og takke for det du har levert», skriver Torsetin Helstad på Twitter.

«Takk for minnene», skriver Liverpools offisielle supporterklubb, med en bildekavalkade lagt ved meldingen.

Imponert

Jan Åge Fjørtoft omtaler Riise som «en av de beste norske spillerne gjennom tidene», samtidig som han ønsker 35-åringen lykke til videre.

I likhet med Riise er Fjørtoft sunnmøring, men de spilte aldri sammen på landslaget. Riise kom inn i landslaget ikke lenge etter at Fjørtoft ga seg.

- Dette er en dag da en av de absolutt største fotballspillerne Norge har hatt gir seg. Han har hatt en fantastisk klubbkarriere og fikk ikke minst med seg et utrolig Champions League-eventyr. En ærerik karriere har nådd sin ende, sier Fjørtoft.

- En ære

Brede Hangeland (34) er også full av lovord om sin tidligere lagkamerat på landslaget.

- John Arne er en av de aller største norske fotballspillerne. En mann som har trent veldig godt i alle år, og suksessen og opplevelsene er veldig fortjent, skriver tidligere landslagskaptein Brede Hangeland i en sms til Dagbladet.

- Det var en ære å spille med ham i Fulham og på landslaget. Jeg ønsker John Arne alt godt fremover og gratulerer med en fantastisk karriere, skriver Hangeland videre.

Høgmo-ros

For 15 år siden tok Per-Mathias Høgmo over U21-landslaget. På venstrebacken i det laget var John Arne Riise selvskreven.

I dag fikk Høgmo beskjeden om Riises karrierestopp da han skrudde på mobilen etter flyturen til EM-byen Toulouse, hvor han skal se Spania-Tsjekkia.

- Slik jeg forstår dette har John Arne tenkt nøye gjennom dette, og når motivasjonen ikke lenger er der, så er det en riktig vurdering av ham - som det står respekt av, sier landslagssjefen til Dagbladet.

- Det er alltid litt vemodig når markante spillere legger opp. Da jeg hadde U-landslaget spilte John Arne i Monaco. Jeg gjorde ham til kaptein, og han ble etter hvert solgt til Liverpool. Historien videre kjenner vi alle sammen, sier Høgmo.

- Han er en av de mest markante profiler i norsk fotball, og han har opplevd mer enn de aller fleste. Det står stor respekt av det han har utrettet på fotballen, og det står stor respekt av måten han har klart å holde fokus på, hvordan han har klart å utvikle seg selv og ha fokus på det sportslige, når det av og til har blåst utenfor banen, fastslår Høgmo.

Øverst

Landslagssjefen mener Riise er blant de ypperste spillerne vi har hatt i Norge.

- Ser du på antall landskamper han har spilt, og antall kamper i internasjonal toppfotball, både i Premier League og i Champions League, så rager han helt øverst, sier Høgmo.

- John Arne hadde nettopp gitt seg på landslaget da du tok over. Ble det noen gang vurdert å overtale ham til comeback?

- Det har ikke vært tema. Jeg respekterte hans beslutning, og har ikke funnet det riktig å gå inn i den diskusjonen. Så svaret er nei.

- Hvordan husker du fotballspilleren John Arne Riise fra din tid med ham?

- Den John Arne jeg møtte på U-landslaget var en sprudlende fotballspiller. Han elsket å spille fotball, han var først i alt, og markerte seg med sin spisskompetanse på innsatsen, og en venstrefot som sjarmerte veldig mange. Det er det jeg husker. “Driven” hans, og gleden ved å spille fotball, er det jeg vil huske best ved John Arne. Når den er borte synes jeg han gjør helt riktig i å stoppe. Den driven har vært hans varemerke.

- Hva tenker du om hans muligheter til å fortsette i en rolle i fotballen?

- John Arne har mange muligheter. Han må kjenne på hva han har lyst til, om han vil jobbe innen fotballen eller med andre ting. Men med alt det han har i bagasjen er det ingen tvil om at han vil kunne være en bidragsyter både innenfor fotballen, og på andre områder, sier Høgmo.

Beskjed fra mamma

Også mamma Berit Riise kommer med en melding til sin sønn på Facebook i dag.

«Tid for ettertanke, i dag har min sønn og hele Norges John Arne Riise lagt skoene på hylla. Som mor er tankene mange, alle opplevelser, alle forsakelser, alle morsomme hendelser, alle målene, alt arbeidet, all negativitet, alle flotte folk man har møtt på veien, alt surrer rundt i en blanding av latter og tårer. Jeg avslutter disse ordene med en ydmyk og stor takk til min sønn for reisen vi to har hatt, for reisen han har visst oss kan nås, bare man er dedikert nok, og med et stort håp om at fremtiden hans blir like lys som fortiden har vært. YNWA. Ingen over, ingen ved siden», skriver hun.