Riise i 100

John Arne Riise (22) spilte kamp nummer hundre for Liverpool og parkerte David Beckham (27). Etterpå gikk champagnekorkene til værs.

LONDON (Dagbladet): - Endelig, endelig! brølte Riise sammen med flere tusen Liverpool-fans etter å ha banket Manchester United i ligacupfinalen på Millennium Stadium i Cardiff i går.

Riise har hatt en eventyrlig karriere etter at han forlot Ålesund og dro til Monaco som 17-åring. Nå er han i sin andre sesong for Liverpool, er bomfast på laget og er kjempepopulær blant fansen - både fordi han er offensiv, skuddfarlig og kan ufarliggjøre motstandere, slik Beckham fikk erfare i går.

Tøffe dueller

- Vi hadde mange tøffe dueller, og jeg følte det gikk bra for meg. Beckham er en livsfarlig spiller, så jeg var jo nødt til å ta meg av ham, sa sunnmøringen etter kampen.

Det gjorde han så effektivt at Beckham aldri kom til med sine farlige innlegg, og ellers markerte seg med en serie feilpasninger - alltid med en aggressiv Riise i umiddelbar nærhet.

I sjuende himmel

I historiebøkene vil det stå at Steven Gerrard og Michael Owen sikret Liverpool plass i den sjuende himmel - og i neste års UEFA-cup - med hvert sitt mål da erkerivalene Manchester United måtte gi tapt.

I en kamp hvor United sto for det meste av både spill og sjanser, hadde Liverpool flaksen - og Jerzy Dudek. Den polske «tabbekeeperen» ble kampens helt med en serie praktredninger.

- Han er dagens helt, fastslo en lettet Liverpool-sjef Gérard Houllier etter kampen.

- Keeperen utgjorde forskjellen. Han var fantastisk, sa sir Alex Ferguson. Mens Dudek selv bare gliste: En herlig revansj for en serie tabber, som plasserte ham på benken før jul. Og en av de største tabbene kom mot, ja, nettopp, United på Anfield.

Ny hårføner?

Etter kampen ble Alex Ferguson spurt hva han sa til spillerne i garderoben. Det nektet han naturligvis, men ingen blir overrasket om «hårføneren» var i sving særlig overfor Beckham og Michael Silvestre.

De var sterkt delaktige i Liverpools mål. Beckham fordi han lot Gerrard få all verdens tid til å lade kanonskuddet, via Beckhams fot, til 1- 0 i det 39. minutt. Og Silvestre fordi han nonsjalant ga bort ballen og åpnet veien for Owens 2- 0 fire minutter før slutt.

- Perfekt taktikk

- Dette er en spesiell dag for Liverpool. Vi har slått et stort lag, og det er enormt viktig for forholdet mellom fansen og spillerne. United spilte en god kamp, men vår taktikk fungerte perfekt. Husk også at United har hatt to dager lengre hvile enn oss, sa Gérard Houllier.

Og henvisningen til Uniteds tirsdagskamp mot Juventus er viktig: Da lyktes United i det meste, og anført av en storspillende Juan Veron hadde de også flaksen på sin side. I går var både flaksen og Veron helt borte.

- Veldig skuffet

Da Liverpool vant FA-cupen, ligacupen og UEFA-cupen i 2001, ertet United-fansen sine erkerivaler med at det var «Mickey Mouse»-trofeer. I går var det imidlertid plutselig blodig alvor:

- Vi er veldig skuffet, sa sir Alex etter kampen.

Nå må han på nytt se muligheten for at United vil stå uten troféer. For Arsenal benyttet gårsdagen til å feie over Charlton, og øke ledelsen i Premier League til åtte poeng...

FULL SPRUT: John Arne Riise sto i spissen for jubelscenene etter at Liverpool banket Manchester United 2-0 i ligacupfinalen. - Jeg følte at det gikk bra for meg, sa nordmannen etter kampen.