HAR SETT OPP TIL NORTHUG: John Arne Riise har alltid likt å ha noen å strekke seg etter. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
HAR SETT OPP TIL NORTHUG: John Arne Riise har alltid likt å ha noen å strekke seg etter. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Riise i tårer for Northug

- Jeg satt på flyplassen i München og så pressekonferansen på telefonen. Jeg fikk noen tårer. Han har vært et idol for meg.

John Arne Riises enorme fotballkarriere er bygget på knallhardt arbeid og idoler han har sett opp til.

38-åringen - som la opp i 2016 - har alltid likt å ha noe, og noen, å strekke seg etter. Blant dem er Petter Northug. Og Riise sier rett ut:

- Northug har vært et idol for meg. Jeg har sett alle videoene av ham på YouTube. Og da mener jeg absolutt alle. De gir meg energi. Da jeg skulle trene som spiller, var det bare å se på det han gjorde. Det fungerte, sier Riise til Dagbladet.

Onsdag 12. desember var toppkarrieren endelig over for Northug. 32-åringen annonserte at han var ferdig som skiløper. Han hadde ikke mer å gi. Kroppen responderte ikke slik han ønsket, og motivasjonen var gradvis blitt borte.

- Jeg mangler det siste for å levere på dette nivået, erklærte han under en sterk seanse på Lerkendal i Trondheim

FERDIG PÅ TOPPNIVÅ: Petter Northugs pressekonferanse i Trondheim ble et sterkt øyeblikk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FERDIG PÅ TOPPNIVÅ: Petter Northugs pressekonferanse i Trondheim ble et sterkt øyeblikk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Riise forteller at han satt på flyplassen i München under pressekonferansen.

- Jeg så den «live» på telefonen. Jeg fikk noen tårer fordi han har vært et såpass stort idol for meg. Det går på personen han er og hvordan han har jobbet.

Riise fortsetter:

- Han har vært en av dem som har snakket høyt og likevel fått resultater. Jeg kjenner meg igjen i veldig mye av det han har gjort. På grunn av dette, har vi fått et spesielt forhold i mitt hode.

Både Riise og Northug har vært to høyprofilerte idrettsmenn. Riise har vunnet Champions League med Liverpool og han har 110 landskamper for Norge. Ingen over, ingen ved siden av.

Northug har OL- og VM-gull i bøtter og spann. Hele identiteten til de to gutta er bygget på suksess på idrettsarenaen. Å annonsere at det er over - du legger opp - er mer brutalt enn de fleste kan forestille seg.

Har lyst

- Det Northug sa på pressekonferansen var som å høre meg selv snakke. Du har lyst til kanskje å fortsette. Samtidig vet du at hvis du skal være blant de beste, så må du gi alt. Den motivasjonen hadde ikke jeg, forteller Riise.

Noe av det siste han gjorde var å spille for moderklubben Aalesund. I juni 2016 var det over. Litt seinere «sjokkerte» han med et comeback for indiske Chennaiyin. Like etterpå var det definitivt over.

- Jeg husker jeg ringte broren min. Jeg sa: «Jeg tror jeg er ferdig.» Det var trist. Men jeg følte det sånn. Og det var en riktig avgjørelse der og da.

Riise fortsetter:

- Fordelen min var at jeg la opp på mine egne premisser. Jeg var ikke skadet, og det gjorde det lettere. Jeg følte det var riktig den gang, selv om jeg fysisk hadde mer å gi. Men hvis du ikke kan gi 110 prosent er det ingen vits. Jeg var alltid kjent for å gi det lille ekstra.

- Da jeg så pressekonferansen til Petter Northug, var det som om han var inne i hodet mitt. Akkurat det samme tenkte jeg: Du har ikke det siste giret. Jeg var også heldig, fordi jeg hadde masse planer for hva jeg skulle gjøre etter fotballen. Jeg fikk også mer tid til de hjemme. Familien har kommet litt i bakleksa på grunn av karrieren, erkjenner han.

Ambassadør

Riise har de siste åra markert seg som ambassadør for spillselskapet Betsson. Han har også vært en hyppig benyttet fotballekspert for TV-kanaler i Norge, England og Qatar.

Northug har foreløpig ikke kunngjort noen store planer for hva han skal gjøre. Men han kommer helt sikkert til å ta vare på merkenavnet Northug og jobbe litt for TV 2.

Overfor Dagbladet innrømmer Riise at han har lekt med tanken om at de to kan lage et show eller holde foredrag sammen.

- Det kunne blitt veldig morsomt. Jeg vet han har signert for TV 2 nå, men det er absolutt noe å tenke på.

Han fortsetter:

- Uansett om det er sport eller business: Du kan trekke paralleller mellom de to tingene. Mental styrke. Hvordan endre noe som har vært negativt til noe positivt? Lagspill, og så videre. Vi kunne fortalt mange historier om hvorfor vi gjorde sånn eller sånn. Jeg tror det kunne blitt interessant, sier Riise.