ØNSKET AV AALESUND: John Arne Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ØNSKET AV AALESUND: John Arne Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Riise kan skrive Hollywood-manus med Aalesund

Treneren: - Han må ta noen valg.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Tre dager før seriestarten mot Stabæk innrømmer Aalesund-trener Trond Fredriksen (38) at han mer enn gjerne vil ha John Arne Riise (35) på laget. Aalesund har sagt hva klubben mener. Nå er resten opp til klubbløse Riise selv.

- John Arne må ta noe valg for at dette skal bli mulig. Men jeg bruker ikke så mye energi på det. Mitt fokus er å slå Stabæk på fredag, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Vil Riise gå rett inn på laget hvis han bestemmer seg for å bli Aalesund-spiller?

- Nei, det har jeg ikke troen på. Han vil helt sikkert måtte bruke en periode for å trene seg opp til å bli kampklar. Samtidig har han masse erfaring og har vært med på mye. I en gitt situasjon - mot slutten av kampen - vil han være i stand til å gjøre en jobb allerede på fredag.

Der står situasjonen - offisielt.

Må bryte kontrakt Det viktigste valget Fredriksen sikter til, er at Riise må si opp avtalen med spillselskapet Betsson. Dette kommer han ikke utenom - uansett.

Norsk fotballs lojalitet til samarbeidspartner Norsk Tipping er bunnløs.

Men hvis han sier opp avtalen er kysten klar. Da kan Riise gjenforenes med Aalesund. Etter det Dagbladet forstår, er tanken så heit at det tenkes så det knakes i begge leire. I bunn og grunn vil det være det perfekte Hollywood-manus.

Det var Ålesund som skapte personen John Arne Riise. Så dro han ut og sørget for en eventyrlig karriere i Monaco, Liverpool og Roma.

AALESUND-TRENER:  Trond Fredriksen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
AALESUND-TRENER: Trond Fredriksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise, Erik Myland, Rune Bratseth eller andre: Debatten om hvem som er tidenes norske fotballspiller vil rase til evig tid.

I en lang periode var hele Riise-familien på kant med Ålesund. Anklagene haglet, og det toppet seg da enkelte supportere ropte «sønn av en hore» mot lillebror Bjørn Helge da han gjestet byen med Lillestrøm.

Men det siste året har det gått mot full forsoning. Bjørn Helge er utnevnt til kaptein. Toppen av kransekaka vil være om John Arne Riise presenteres som ny Aalesund-spiller i pausen mot Stabæk fredag.

Et samlet Color Line Stadion - som reiser seg til stående ovasjoner - vil fullbyrde Hollywood-manuset.

- Vi har hatt en dialog lenge, forteller Trond Fredriksen.

- John Arne er en fotballspiller som har slått seg opp og fram i verden på å være den lagspilleren han er. Han vil gjøre Aalesund enda sterkere med sin erfaring. Han vil være en læremester for våre yngre spillere. Samtidig har vi en litt tynn stall. John Arne er en anvendelig spiller som vi kan bruke i flere posisjoner.

Mulig trenerframtid - Vil han også kunne gå inn i trenerapparatet på sikt?

- Det har vi ikke diskutert. Men hvis han velger å komme til Aalesund - og hvis han velger å bosette seg i byen - så er ikke dette utenkelig. Jeg både håper og tror at vi kan få bruk for John Arnes erfaring i framtida.

Aalesund har slitt med dalende publikumsinteresse. Fredriksen legger ikke skjul at en signering av storebror Riise kan sette fyr på interessen, og få folk til å løse billett på Color Line Stadion igjen.

- Selvfølgelig. Han har et kjempestort navn i Ålesund. Han er en profil, og kan være med oss i jobben for å skape engasjement rundt laget.

- Men det er delte meninger om Riise-navnet i Ålesund?

- Fotball er fotball. Da aksepterer man en del ting. Jeg kan ikke se at det er særlig negativt å få en så stor fotballspiller hjem til Ålesund. Det vil være godt for byen. Og Ålesund er en Liverpool-by. Veldig mange ser opp til John Arne, påpeker Fredriksen.

En drøm Han gleder seg til å komme i gang med sesongen:

- Vi har brukt vinteren på en god måte. Jeg har en sulten gruppe som skraper opp etter veggene for å slippe til, sier Aalesund-treneren.

I et intervju med Dagbladet i går gikk det fram at Riise er i tenkeboksen. I verste fall kan han komme til å legge opp.

- Broren min spiller for Aalesund. For meg er drømmen å kunne avslutte der det startet, sa Riise, som pekte på at regelverket kan få alt til å gå i vasken.