Riise knuser Cole defensivt

Kanskje Liverpool bør være fornøyd?

• Følg Ligacupkvartfinalen Chelsea - Liverpool direkte fra 20.45!

(Dagbladet.no): Joda, det er sant at statistikk kan brukes til å bevise og motbevise det meste, men med litt godvilje går det vel an å kose seg litt med noen tall.

John Arne Riises framtid i Liverpool er usikker, om vi skal tro på en del medier i England og her hjemme.

Derfor har Norsk Tippings samarbeidspartner gjort en grundig statistikkjobb for å sjekke hvorvidt Riise egentlig fortjener ny kontrakt med de røde, og de viser til en del interessante funn.

I statistikken sammenliknes Riise med blant annet Arsenals Gael Clichy og Manchester Uniteds Patrice Evra, men med tanke på kveldens ligacupkvartfinale, skal vi konsentrere seg om duellen mellom John Arne Riise og Ashley Cole.

Viser styrke defensivt

For selv om John Arne har fjorten kamper mot Coles tolv i år, har de to hatt nesten nøyaktig like mange minutter på å vise seg fram, så da går det vel an å sammenlikne noe.

Hvis vi begynner med det defensive, så viste vår norske landslagsback seg fra sin beste side i duellen med Cristiano Ronaldo i helga.

TAKLINGSSTERK: John Arne Riise kommer seirende ut av 73 prosent av taklingsduellene, viser statistikken. I kveld slipper han uansett å stoppe Didier Drogba. Foto: REUTERS/SCANPIX
TAKLINGSSTERK: John Arne Riise kommer seirende ut av 73 prosent av taklingsduellene, viser statistikken. I kveld slipper han uansett å stoppe Didier Drogba. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Og tallene viser at Riise holder et høyt nivå defensivt.

Riise kommer seirende ut av 73 prosent av taklingsduellene, Ashley Cole vinner 69 prosent.

Samtidig har Riise hatt 75 frigjørende klareringer i år, mot Coles 60.

Sliter mer offensivt

Her hjemme er vi kanskje mer vant til å se på Riise som en offensiv kraft, men når vi ser på disse tallene viser statistikken faktisk et litt annet bilde.

Én liten detalj er at Riise har flere målgivende pasninger enn Cole i år, om enn bare én mot null.

Og ser vi på antall innlegg er Riise overlegen, han har slått dobbelt så mange, og treffer målet med 24 prosent av dem, mot Coles 17 prosent treffsikkerhet.

Men John Arne Riise har en god del svakere pasningssikkerhet enn Ashley Cole, han treffer bare med 74 prosent mot Coles 88 prosent.

Riise knuser Cole defensivt

Det har nok sammenheng med nettopp det at han slår mange flere innlegg/crosser enn Cole, men forskjellen er likevel klar.

Tallene viser at den tilsynelatende største svakheten til Riise er teknikken.

Han forsøker vesentlig færre driblinger enn Cole og han lykkes langt dårligere når han faktisk forsøker.

Bare 40 prosent av gangene kommer Riise forbi.

Liverpool bedre bakover med Riise

Statistikken viser også at med Riise på laget slipper Liverpool inn bare 0,63 mål pr kamp, mot i snitt ett mål pr kamp uten ham. Det vil si at man slipper inn nesten dobbelt så mange mål uten Riise på banen.

Dette gir seg også klart utslag i poengfangsten, da laget har en vesentlig høyere seiersprosent med Riise enn uten (37,5% vs 54,3%).

Naturlig nok blir da også poengfangsten vesentlig lavere uten Riise. 1,25 poeng pr kamp i snitt uten Riise mot 1,91 poeng i snitt med ham på banen.

Så hva skal vi uhøytidelig konkludere med?

Ja, selvfølgelig spiller andre forhold inn, som hvilke andre spillere som er på banen sammen med Riise, og hvordan laget gjør det.

Men man kan kanskje si at Liverpool er et bedre lag defensivt med John Arne Riise på banen, og at Rafa Benitez heller burde se etter forsterkninger på venstrekanten?


Se hele statistikken her!

PASNINGSSIKKER: Ashley Cole når ikke opp til Riises taklingsprosent, men klarer seg desto bedre i pasningsspillet.