BRYLLUP NUMMER TRE: John Arne Riise giftet seg med Louise Angelica i Nordberg kirke i Oslo i 2014. Til høyre, en stolt Berit Riise. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BRYLLUP NUMMER TRE: John Arne Riise giftet seg med Louise Angelica i Nordberg kirke i Oslo i 2014. Til høyre, en stolt Berit Riise. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Boka om John Arne Riise

Riise med tøffe utbrudd mot mora

Avslører beskyldninger som har kommet i kampens hete. Berit Riise til Dagbladet: - Barn og foreldre har ulike oppfatninger av hendelser.

(Dagbladet): John Arne Riise (37) kommer tirsdag ut med boka «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise». I et av kapitlene omtaler han mora, den profilerte Berit Riise (56).

- Jeg vil fortelle om mamma. Veldig mange har en mening om mora mi. Det skjønner jeg, påpeker Riise.

Utad har de to vært uatskillelige. Da Berit skilte seg fra faren til John Arne og Bjørn Helge, var det hun som fikk omsorgsansvaret. Hun møtte en ny mann i Thormod Riise, som John Arne ser på som sin far i dag.

RØRENDE DAG: Berit Riise hilser på John Carew under bryllupet til John Arne og Louise Angelica for tre år siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RØRENDE DAG: Berit Riise hilser på John Carew under bryllupet til John Arne og Louise Angelica for tre år siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Berit var en dominerende skikkelse i sønnenes liv. Blant annet opptrådte hun som agent da John Arne dro til Monaco som 17-åring. Seinere ville John Arne bare ha henne som mamma.

Det var på den måten agent Einar Baardsen kom på banen.

Mobbet

Heller ikke forholdet til mora har bare vært en dans på roser. Blant annet kan hun i kampens hete ha beskyldt John Arne for å være årsaken til alle problemene familien har havnet oppi.

De to halvsøstrene - Camilla og Amalie - er blitt mobbet på skolen.

- Yngstesøsteren min ble mobbet fra hun begynte på skolen. De ropte og dyttet, sa at familien vår var dritt, at hun ikke fortjente å leve, at de skulle drepe oss, heter det i boka

- Når mamma og jeg krangler, kan vi si ting vi ikke mener. Hun kan antyde at disse hendelsene til sjuende og sist faktisk er min skyld. Det sårer meg veldig.

- Utakknemlieg kjerring

Samtidig innrømmer han at han kan kalle mora ting tilbake. Som for eksempel:

- Utakknemlige kjerring! Jeg kan forstå hvorfor pappa gikk fra deg.

I SALG TIRSDAG: Boka om John Arne Riise er skrevet av Jens M. Johansson og gis ut av Pilar Forlag.
I SALG TIRSDAG: Boka om John Arne Riise er skrevet av Jens M. Johansson og gis ut av Pilar Forlag. Vis mer

Riise påpeker at det siste er det verste, men at han av og til ikke holder ut med mora. Han omtaler henne som PR-kåt og oppmerksomhetssyk, og at hun er grunnen til at det i mange tilfeller har gått som det har gått.

Han legger til at de på mange måter er like. Heller ikke han går av veien for å elske oppmerksomhet.

Til Dagbladet sier Riise om mor-sønn-forholdet:

- Jeg mener at det først og fremst kommer fram at hun alltid har stått fremst i frontlinjen for å verne, støtte og trøste meg.

Barnedåp

Da Dagbladet kontaktet Berit Riise, ville hun ikke kommentere boka muntlig. Men i en tekstmelding skriver hun:

- Vi feirer barnedåp til barnebarnet i dag og hele familien er samlet. Vil ikke kommentere noe spesielt annet enn at jeg har lest boka i forkant. Ikke alt er helt riktig faktamessig referert.

Hun fortsetter:

- Jeg opplever også at barn og foreldre har ulike oppfatninger av hendelser. Forholdet til min sønn er som det alltid har vært, nært på godt og vondt.

I boka kommer Riise inn på flere private hendelser - som farens død, SMS-kontakt med kjendiskvinner, luksuslivet og ikke minst da han vant Champions League-finalen med Liverpool i 2005.

GODT FORMÅL: John Arne Riise krabbet to kilometer for et godt formål i 2016. Han tok en etappe for Ove Øderud som tapte et veddemål om at Leicester ikke kom til å vinne ligaen. Video: NTB scanpixVis mer Vis mer