Riise nekter å bruke hjelmen igjen

Trosset Roma-legene i helga.

HATER HJELMEN: John Arne Riise sier han tok på seg hjelmen mest for å glede legene i Roma. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
HATER HJELMEN: John Arne Riise sier han tok på seg hjelmen mest for å glede legene i Roma. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLIVis mer

||| HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Nærmest som vanlig var John Arne Riise tilbake på banen tidligere enn antatt, etter hjernerystelsen han pådro seg på forrige landslagssamling.

Landslagslege Thor Einar Andersen spådde opptil fire ukers avbrekk. I stedet var han tilbake på banen for Roma i storkampen mot Inter - 19 dager etter kollisjonen med Espen Ruud.

Riise ble imidlertid pålagt av Romas medisinske apparat å spille med en beskyttende hjelm. Da gjorde han som han fikk beskjed om - men i helgas bortekamp mot Napoli var det slutt på lydigheten.

- De ville at jeg skulle bruke hjelmen på søndag også, men da nektet jeg. Jeg føler ikke at den hjelper noe, så jeg tok den bare vekk, sier Riise til Dagbladet.

Støttes av landslagslegen
Han mener effekten av en slik type hjelm, som også brukes av for eksempel Petr Cech, er heller tvilsom.

- For min del handlet det mest om å glede legene da jeg brukte den. Det er uansett ikke mye beskyttelse i den hjelmen. Smeller det, så smeller det. Jeg kommer ikke til å holde tilbake på noe likevel, sier Riise, som synes det å bruke hodebeskyttelse var aller mest irriterende.

Landslagslege Thor Einar Andersen har full forståelse for at Riise dropper hjelmen framover. I april neste år skal han til Monaco og holde foredag om nettopp hjelm og skadeforebygging - og han sier Roma-proffen har rett i at effekten er dårlig dokumentert.

- Det er gjort en del undersøkelser på dette, om en slik hjelm beskytter mot hjernerystelse. Det gjør den ikke. Men den kan beskytte mot kutt og slag. Jeg skjønner John Arne godt, sier Andersen til Dagbladet.

HJELMLØS: John Arne Riise ville ikke følge legenes oppfordring mot Napoli i helge. Foto: AP Photo/Franco Castano
HJELMLØS: John Arne Riise ville ikke følge legenes oppfordring mot Napoli i helge. Foto: AP Photo/Franco Castano Vis mer

Han sier det gjerne ikke er slaget i seg selv som forårsaker en hjernerystelse, men den påfølgende rotasjonen.

- Er hjelmen mer til hjelp psykisk enn fysisk?

- Kanskje det kan hjelpe psykisk. I alpint er det gjort forsøk som viser at hjelmen gir en annen atferd, folk kjører med større risiko, sier landslagslegen.

Elendig Roma-start
I den ene kampen Riise spilte med hjelm greide i hvert fall Roma å vinne - noe de bare har gjort i én av seks seriekamper så langt.

Lusne fem poeng er fasiten så langt, noe som plasserer burgundertrøyene tredje sist på tabellen. Opp til serieleder Lazio er det åtte poeng.

Dermed er Roma allerede grundig på hæla, i sesongen der mange har spådd at de vil ta det siste steget og detronisere Inter.

- Hva har skjedd?

HJELPER IKKE: Landslagslege Thor Einar Andersen sier at hjelmen ikke beskytter mot hjernerystelse. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
HJELPER IKKE: Landslagslege Thor Einar Andersen sier at hjelmen ikke beskytter mot hjernerystelse. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Vi hadde to seirer på rappen nylig, mot Inter og i Champions League, og da så det bra ut igjen. Men selv om vi spilte greit mot Napoli i helga ble det tap igjen. Vi har ikke flyten fra i fjor, da vi gikk 24 kamper uten tap. Vi må jobbe oss tilbake til følelsen vi hadde det. Det er tidlig i sesongen ennå, men vi bør begynne å vinne kamper raskt, sier Riise.

Han står med 89 landskamper, og har dermed bare 15 igjen før han tangerer rekorden til Thorbjørn Svenssen. Det er et stort mål for Riise, og derfor var han ekstra fortvilet over å gå glipp av den forrige kampen mot Portugal.

Derfor er det ikke bare den viktige EM-kvaliken mot Kypros som motiverer Riise - han er kjempegiret også på den ubetydelige privatkampen mot Kroatia noen dager senere.

- Riise kom susende bort til meg tirsdag morgen og fortalte hvor jævlig bra det var at vi hadde fått spikret kampen mot Kroatia, for det var en kamp han ikke ville gå glipp av, fortalte landslagssjef Egil «Drillo» Olsen på gårsdagens pressemøte.

JAKTER SVENSSENS REKORD: Og derfor er John Arne Riise strålende fornøyd med at NFF fikk spikret privatkampen mot Kroatia etter kvalikkampen mot Kypros førstkommende fredag. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
JAKTER SVENSSENS REKORD: Og derfor er John Arne Riise strålende fornøyd med at NFF fikk spikret privatkampen mot Kroatia etter kvalikkampen mot Kypros førstkommende fredag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer