Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Riise om Ødegaard: - Martin kan takke sin far

John Arne Riise og Martin Ødegaard er to svært ulike personer, men har to ganske like historier.

(Dagbladet): John Arne Riise var 17 år gammel da han ble solgt fra Aalesunds Fotballklubb til den franske storklubben Monaco. Han trosset Nils Arne Eggen og ekspertenes råd og ble proff som tenåring.

Det medførte hjemlengsel og en tøff modningsfase, før Riise utviklet en karriere som har gjort ham til en av tidenes beste norske fotballspillere. I startfasen var mora Berit Riise en spesielt viktig støttespiller.

Det samme er Martin Ødegaards far, Hans Erik, for stortalentet som gikk fra Strømsgodset til Real Madrid som 16-åring. Også han trosset Eggen og flere av ekspertenes råd, selv om kritikken ikke var på samme måte da pionéren Riise dro utenlands som tenåring.

Imponert over Ødegaard Riise berømmer Ødegaards modenhet, talent og veivalg. Han vet at det er tøft å flytte til en stor utenlandsk klubb i så ung alder.

- Først og fremst er det veldig viktig å ha folk rundt seg som bryr seg om deg. Martins far hjelper ham til å ta riktige avgjørelser. Han kan takke sin far for mye. Samtidig fremstår Martin veldig moden til å være tenåring, sier Riise i et stort intervju med Goal.

- Når du blir kjent Martin, fremstår han eldre enn han egentlig er. Det er imponerende. Han lever med store forventninger, men jeg tror han vil lykkes i nær fremtid, spesielt for det norske landslaget, mener den tidligere Liverpool- og Roma-spilleren.

Da han startet sitt lange utenlandseventyr i franske Monaco, var ikke det helt uten utfordringer.

- Det var vanskelig for meg i starten fordi jeg ikke snakket fransk, og de snakket ikke engelsk. Jeg var veldig fornøyd med å være profesjonell fotballspiller, men jeg måtte legge ned mye innsats for å få tilpasse meg livet i Frankrike. Å lære språket var blant annet noe av det, forteller Riise.

Hyller Totti Etter årene i Monaco dro Riise videre til Liverpool og etter hvert Roma. I løpet av disse årene spilte han med to av fotballens største klubblegender, Francesco Totti og Steven Gerrard.

- De er begge ledere, men der Gerrard er mer en kaptein på banen med karisma og innsats, er Totti tilstedeværelse ikke bare følt på feltet, men også på treningsfeltet og i miljøet rundt Roma, sammenligner Riise.

- Med all respekt for andre spillere, Totti er som en gud. Jeg visste mye om han før jeg kom til Roma, men han overrasket meg faktisk da vi var lagkamerater. Han er veldig høflig, snill, morsom og ærlig.

Riise er veldig takknemlig for å ha spilt med så store spillere.

- Selv om engelsken til Totti var dårlig og det var vanskelig å kommunisere med ham, var hans dør alltid åpen. Man kunne alltid snakke med ham. I tillegg til Totti hjalp også Daniele De Rossi, Marco Cassetti og Mirko Vucinic meg mye der.

- Ranieri skylder meg en kaffe I intervjuet med Goal forteller Riise om forholdet til sine tidligere manager, blant annet Leicesters genierklærte manager Claudio Ranieri, som trente Riise i Roma.

I år har han ledet Leicester til en sensasjonell serieledelse i Premier League med effektiv kontringsorientert fotball som får Egil «Drillo» Olsen til å bli mo i knærne.

- Jeg snakket med Ranieri før Leicester - Liverpool i forbindelse med en TV-sending. Jeg fortalte ham at jeg ville skryte av ham på TV, og han svarte med at han skylder meg en kaffe. Jeg venter fortsatt på den kaffen! sier Riise.

- Men han er en fantastisk person og en trener som bryr seg veldig om spillerne sine. Han spøker med spillerne, er alltid der for å hjelpe dem, og spillerne gir 100 prosent tilbake, skryter sunnmøringen.