Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Riise piner seg i isbad

Bruker flere timer daglig på å ikke bli skadet.

SYSTEMATISK: Ingen kan beskylde John Arne Riise for å ikke være seriøs i det han driver med. Nå har han startet med isbad for å korte ned restitusjonstiden etter treninger og kamper. Totalt bruker han mellom to og tre timer på skadeforebyggende tiltak daglig. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SYSTEMATISK: Ingen kan beskylde John Arne Riise for å ikke være seriøs i det han driver med. Nå har han startet med isbad for å korte ned restitusjonstiden etter treninger og kamper. Totalt bruker han mellom to og tre timer på skadeforebyggende tiltak daglig. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

||| Direkte i livestudio klokka 21.00 i kveld: Island - Norge

REYKJAVIK (Dagbladet): Tidligere denne uka fortalte John Arne Riise på sin blogg at han har engasjert en personlig trener på heltid,  i håp om å forlenge karrieren med opptil fem år.

Til Dagbladet røper han at et av tiltakene for å holde seg skadefri er å pine seg gjennom et isbad etter treninger og kamper.

- Når jeg kommer hjem etter trening har min personlige trener (Amanda Andelic) et isbad klart til meg. Så er det tøying, behandling, på meg skins (restitusjonsprodukt) og styrketrening på kveldene. Ting jeg vet kan hjelpe meg å holde ut lenger, sier Riise til Dagbladet.

Fjernstyrt
Når Riise kommer tilbake til hotellet etter kveldens kamp mot Island er det fram med isbiter og opp i badekaret. Hver dag Roma-proffen er på landslagssamling får han nye mailer av Andelic som forteller ham i detalj hvordan han skal legge opp dagene sine.

- I dag fikk jeg mail om hvor mye jeg bør spise og drikke fram mot kampen i morgen. Etter kampen får jeg en ny mail.

- Så per definisjon har du sluttet å tenke selv - du blir fjernstyrt?

- He-he. Ja, jeg får bare en mail som jeg leser, flirer Riise.

Isbading er ikke noe nytt fenomen innenfor toppidretten, selv om det er ganske lite utbredt i Norge - og særlig i fotballen.

- Kanskje ikke så effektivt
Olympiatoppens sjefslege Lars Engebretsen sier det ikke er vitenskapelig belegg for å si at det gir en betydelig effekt.

- Men en del utøvere gjør det fordi de synes de henter seg raskere inn igjen, og føler seg mindre støle og utslitte dagen etter. Noen land bruker isbad mye, særlig i østblokkland, men også i amerikansk hockey. Det som skjer er at kroppen blir mye kaldere og alle energiprosesser går saktere, sier han til Dagbladet.

Det er 20 år siden Engebretsen så toppidrettsutøvere ty til isbad for første gang. At det ikke blir brukt av alle i dag mener han underbygger påstanden om at effekten er mest psykisk.

- Det har ikke fått noe gjennomslag i internasjonal toppidrett. Man har vel funnet ut at det kanskje ikke er så effektivt. Det er i hvert fall mitt inntrykk, sier han.

Aldri skadet
Riise er blant fotballspillerne som sjelden eller aldri er skadet. I fjor anslo han at rundt 10 kamper har gått fløyten siden han dro til Monaco som 17-åring. Overfor Dagbladet har han også innrømmet at han ofte har holdt kjeft til det medisinske apparatet om han strever med smerter - så lenge ikke skaden blir verre av å spille.

Etter at han ansatte sin personlige trener bruker han flere timer hver dag på holde seg skadefri.

- Jeg kommer til Amanda etter trening og er der halvannen til to timer. Så blir det rundt halvannen time styrke på kveldstid, på ankler, knær, rygg og mage.

- Denne personlige treneren blir nesten som en ekstra kone, da?

- He-he, nei, hun er gift med min beste kompis. Så det blir feil å si! Det blir mye tid sammen, men for meg har det fungert veldig bra, sier Riise.

Fire poeng et must
Mot Island i kveld er han forberedt på et stormløp fra start av fra vertene.

- De spiller hjemme og kommer til å kjøre 100 prosent fra start, og forsøke å presse oss. De første ti, femten minuttene får vi bare la stormen komme, så får vi spille etter det. I utgangspunktet skal vi styre kampen, på papiret er vi et bedre lag, sier Riise.

Som sier følgende om hvordan poengfangsten må være etter de to første kampene mot Island og Portugal:

- Fire poeng på to kamper er et must!

- IKKE GJENNOMSLAG I INTERNASJONAL TOPPIDRETT: Det sier Olympiatoppens sjefslege Lars Engebretsen om isbad. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
- IKKE GJENNOMSLAG I INTERNASJONAL TOPPIDRETT: Det sier Olympiatoppens sjefslege Lars Engebretsen om isbad. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling