KRITISK: John Arne Riise liker ikke utviklingen på det norske landslaget og savner profiler som skaper engasjement. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: John Arne Riise liker ikke utviklingen på det norske landslaget og savner profiler som skaper engasjement. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Riise savner støy på landslaget: - Utrolig trist. Vi trenger typer som Carew og Rekdal

Etterlyser spillere som kan skape blest.

ÅLESUND (Dagbladet): Med 110 landskamper for Norge er John Arne Riise utvilsomt en viktig del av historien til det norske fotballandslaget.

16 landslagsmål som venstreback er meget bra for den skuddkåte ålesunderen, som dermed bare er åtte landslagsmål bak John Carew, sju bak Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo, seks bak Steffen Iversen og fem bak Jan Åge Fjørtoft.

Det er intet annet enn imponerende av en venstreback, som hadde et omtrent like sterkt scoringssnitt i Premier League for Liverpool med 34 nettkjenninger i løpet av sine sju sesonger i den engelske storklubben.

De sportslige prestasjonene kombinert med Riises tidvis kontroversielle væremåte, gjør ham til en av Norges største idrettsprofiler.

Denne oppmerksomhetsskapende kombinasjonen gjør at det bare er saker av Petter Northug, Therese Johaug og et fåtall av de største norske idrettsstjernene som leses like bra som sakene av Riise.

- Er det sant? Det er jo veldig hyggelig å høre. Tror jeg? sier Riise til Dagbladet med et undrende blikk, før han bryter ut i latter.

Savner støy på landslaget

PROFIL: John Arne Riise, her sammen med assistenttrener Karl Oskar Fjørtoft, er AaFKs nye profil. Nå vil han skape stort engasjement i Ålesund, et engasjement som han savner på det norske fotballandslaget.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROFIL: John Arne Riise, her sammen med assistenttrener Karl Oskar Fjørtoft, er AaFKs nye profil. Nå vil han skape stort engasjement i Ålesund, et engasjement som han savner på det norske fotballandslaget.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

AaFKs nye stjerne er i godt humør når Dagbladet møter ham i Ålesund. Tippeliga-debuten ble unnagjort i Haugesund forrige runde. På søndag skal han for første gang ikle seg AaFK-drakta på hjemmebane siden 1998.

Han er ekstremt gira og trener knallhardt. 18 år etter at Riise forlot Ålesund og Norge som 17-åring, er han endelig tilbake. Nå er engasjementet stort både for AaFK og for norsk fotball som helhet.

Derfor likte han ikke det han så da bare 4675 tilskuere overvar Norges landskamp mot Finland på Ullevaal. En så glissen landslagsarena kontrasterte det som var tilfellet i høst da Norge kjempet om EM-billett.

Forvandlingen er ekstrem.

- Det er utrolig at det kan gå fra fullt hus til 4500 tilskuere på et par måneder. Det er utrolig trist for norsk fotball at interessen er så laber nå. Landslaget trenger typer som lager støy og oppmerksomhet. Det hadde vi med meg, Iversen, Carew og Gamst Pedersen. Før det var det Rekdal og flere andre. Nå er det ingen.

Utelukker landslagscomeback

Han savner profiler på det norske landslaget.

- Jeg vet ikke hvorfor de er sånn, om det er systemet som gjør det eller ikke. Men det gjør jo noe med interessen. Landslaget trenger typer som skaper blest. Akkurat nå ser jeg ingen slike typer på landslaget.

- Hva med Pål André Helland?

- Ja, han er nok en slik type. Derfor vil jeg ha ham på landslaget når han er skadefri. Norge trenger slike spillere.

Riise minnes tiden da han var en av landslagets største tjerner.

PROFIL: John Arne Riise vil ha flere John Carew-typer på landslaget. Foto: Piero Oliosi/Polaris
PROFIL: John Arne Riise vil ha flere John Carew-typer på landslaget. Foto: Piero Oliosi/Polaris Vis mer

- Da jeg var på landslaget, hadde vi frie tøyler til å være oss selv. Jeg vet ikke hvordan det er nå, men for meg er det ekstremt viktig. Hvis jeg ikke får være meg selv, legger jeg heller opp.

Den tidligere Liverpool- og Roma-stjernen er tydelig på at han aldri kommer til å ikle seg landslagstrøya igjen.

- Jeg kommer ikke til å spille for landslaget igjen. Jeg tok et valg, og det står jeg for. Jeg kunne sikkert hatt enda flere landskamper, men jeg valgte å prioritere klubbfotball. Det angrer jeg ikke på. Når det er sagt, tror jeg ikke landslaget vil ha meg heller.

Vil bruke sosiale medier for å skape blest

Under landskampen mot Finland skrudde han av TV-en etter ti minutter og prioriterte heller å pakke ut flyttelasset i sin nye leilighet midt i Ålesund sentrum.

Dette formidlet han på sin Twitter-konto, noe som vekket oppmerksomhet.

- Når jeg er på Twitter, vil følgerne mine ha mine meninger. Da sier jeg jo det jeg mener. Da forteller jeg at jeg slo av TV-en litt ut i landskampen. For det er jo sant, sier 35-åringen.

På sin egen blogg formidler Riise åpenhjertig om sitt eget liv. Dårlige erfaringer gjør at han er mer forsiktig med å gjøre det samme i de store mediene.

MOTIVERT: John Arne Riise er veldig motivert for å gjøre det bra i AaFK, men utelukker comeback for landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTIVERT: John Arne Riise er veldig motivert for å gjøre det bra i AaFK, men utelukker comeback for landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ofte blitt feilsitert. Det er en av grunnene til at jeg blogger. Der kan jeg rette opp i feil og vite at sannheten kommer ut. På sosiale medier kan jeg komme med meningene mine. Jeg er en ærlig person og sier det jeg mener. Det er sånn jeg er. Da får det bare være at noe kommer ut feil i blant. Jeg liker å lage litt støy. Det er på godt og vondt, forklarer Riise.

Satte krav

Etter at Kjetil Rekdal forlot AaFK, har det vært mindre oppmerksomhet rundt sunnmørsklubben. Det håper Riise å gjøre noe med.

- Jeg er en spiller som liker å underholde publikum. Jeg vet at Bjørn Helge og jeg kan skape større interesse rundt AaFK. Ja, vi har fokus på det sportslige, men jeg kommer til å bruke sosiale medier for alt det er verdt for å øke engasjementet rundt AaFK, forteller han.

- Klubben er ikke vant til å ha en spiller som meg i stallen, så jeg sa at jeg måtte få lov til å være meg selv, hvis dette skulle gå. Det var AaFK klar på at jeg fikk lov til. De kjøpte ikke spilleren John Arne Riise, men mennesket John Arne Riise. Jeg får lov til å være meg selv. Det betyr alt, sier Riise.

GOD STEMNING: Stemningen er god på treningsfeltet til AaFK.  John Arne Riise har raskt blitt en del av sitt nye lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD STEMNING: Stemningen er god på treningsfeltet til AaFK. John Arne Riise har raskt blitt en del av sitt nye lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer