Riise skjeller ut «arrogante» Ålesund og angriper Normark

På krigsstien før landskampen.

ARROGANTE: John Arne Riise savner hyllest fra hjembyen, om man skal tro meldingene hans på Twitter det siste døgnet.
Foto:Erik Berglund
ARROGANTE: John Arne Riise savner hyllest fra hjembyen, om man skal tro meldingene hans på Twitter det siste døgnet. Foto:Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Fotballstudio kl. 20.45: Island - Norge

REYKJAVIK/OSLO (Dagbladet): I kveld passerer John Arne Riise Thorbjørn Svenssens legendariske landskamprekord når han løper ut til sin kamp nummer 105 med flagget på brystet.

Gratulasjonene har vært mange fra rundt omkring i fotballnorge, men skal man tro Riise selv på Twitter, er hyllesten fra hjembyen Ålesund en mangelvare.

- Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk, skriver Riise, og følger opp:

- Kan jo hende Ålesund fotball tar tilbake stjerna Ivar Morten.. La oss kalle statuen «fotballspilleren». Stakkars mann.

Normark svarer
Foranledningen til reaksjonen fra Riise er vanskelig å spekulere på, men henvisningen til «Ivar Morten» og statuehistorien er lettere å kjenne igjen.

Da Color Line Stadion sto ferdig i 2005, ble det reist en statue utenfor AaFKs nye storstue. Diskusjonen om den forestilte John Arne Riise eller ikke raste på den tida, og det hele endte til slutt med at monumentet ble kalt «Fotballspilleren».

MOTSTANDER AV NAVN: Ivar Morten Normark var blant dem som mente statuen utenfor Color Line skulle hylle kollektivet, framfor individet.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
MOTSTANDER AV NAVN: Ivar Morten Normark var blant dem som mente statuen utenfor Color Line skulle hylle kollektivet, framfor individet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Daværende Aalesund-trener Ivar Morten Normark var blant dem som mente en hyllest av kollektive var det rette.

- Dette er jo en syv år gammel sak, sier Normark til Dagbladet i dag.

- Statuen var en gave fra ulike støttespillere bak byggingen av Color Line Stadion, og ble skjenket av Nils Olav Sunde. Jeg sa den gangen at jeg var prinsipielt mot en hyllest av individet, det gikk mot det jeg prøvde å jobbe med den gangen - å få folk til å forstå betydningen av kollektivet. Det mener jeg prinsipielt fortsatt i dag, sier han.

Riise støttes
Normark sier han ikke er på Twitter, og dermed ikke har fått med seg John Arne Riises ferskeste meldinger. At Riise kaller ham «stakkars mann» ønsker han ikke å kommentere.

I stedet har Mjølner-treneren følgende hilsen til jubilanten Riise:

- Gratulerer så mye med anledningen og en helt fantastisk karriere. I kveld skal vi følge dere fra sofaen, og jeg håper dere feier Island av banen, for det trenger vi nå, sier Normark.

John Arne Riise støttes av flere medieprofiler på Twitter, og blant andre Jan Åge Fjørtoft og TV2s nyhetsanker Arill Riise tar til orde for å inngravere Riises navn under statuen nå.

IKKE AAFKS BORD:
- Vi setter umåtelig stor pris på John Arne, sier klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds FK.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
IKKE AAFKS BORD: - Vi setter umåtelig stor pris på John Arne, sier klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds FK. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

- Helt enig! Maste om det for nokre år sia. Ingen respons. Flaut, skriver blant andre Fjørtoft.

Kaller den Riise-statuen uansett
Sportsredaktør i Sunnmørsposten, Helge Skuseth, mener statuen godt kunne vært en hyllest til John Arne Riise. Samtidig synes han det er leit at Riise bruker tid på å dra opp saken akkurat i dag.

- John Arne ble jo hentet over fra Liverpool til åpninga av Color Line Stadion i 2005, da statuen også ble innviet. Den skulle hete John Arne Riise ,men Ivar Morten syntes han var altfor ung til å få en statue oppkalt etter seg. Det ble veldig mye fram og tilbake, og det endte opp med at den ble kalt «Fotballspilleren», sier han til Dagbladet.

- Likevel er jo statuen prikk lik John Arne, og den dundrer til ballen med venstrebeinet. Her i byen kalles den bare Riise-statuen.

- Bør den hete det offisielt også?

- Det synes jeg absolutt er en god idé. Men han trenger ikke være så hårsår og komme med bitterhet overfor Ålesund på en så stor dag for ham selv. Det er tid for glede i dag, sier Skuseth.

Sportsredaktøren tror Riises mor, Berit, har fått Ålesund som by helt i vrangstrupen, og fått med seg mye av familien.

- Jeg har aldri oppfattet det som at John Arne er veldig bitter, men han har tydeligvis blitt det. Han har mange venner igjen her, men oppsøker sjelden Ålesund når han er hjemme lenger.

- Er det slik at byen har fått Riise-familien i vrangstrupen også?

- Vi ålesundere er stolte av John Arne, for all del. Han trenger ikke å ta det med statuen så ille opp, for alle kaller det Riise-statuen uansett.

Ikke AaFKs bord
AaFKs klubbdirektør Henrik Hoff sier til Dagbladet at diskusjonen rundt statuenavnet ikke er et klubbanliggende, hverken da den ble reist, eller i dag.

- Når det gjelder statuen, så var det i sin tid en gave fra en av hovedeierne av stadion. AaFK har ikke noe med navnevalget på statuen å gjøre, sier han.

- Setter ikke Ålesund som by nok pris på John Arne Riise?

- Vi setter umåtelig stor pris på John Arne. Han er en flott ambassadør for byen og klubben. I tillegg innbrakte salget av John Arne store inntekter til AaFK, som la grunnlaget for satsning og oppbygging av klubben i mange år etterpå, sier Henrik Hoff.

- Hvis du leser Sunnmørsposten de siste dagene, har det vært flere sider hver dag om John Arne. Både klubben, AaFK og ålesunderne er stolte av prestasjonen som John Arne vil oppnå i kveld, sier AaFK-direktøren til Dagbladet.

Hessagutten gratuleres også på Aalesunds hjemmesider i dag.

Er den samme
John Arne Riise er naturlig nok ikke tilgjengelig for pressen før kamp på kampdag, men han ser fram til kveldens jubileum.

I går svarte han dette på Dagbladets spørsmål om hva som er største forskjellen på ham på og utenfor banen nå, sammenlignet med da han fikk sin første landskamp i 2000:

- Jeg føler at jeg er den samme, med tanke på energi og ADHD-takter. Jeg er litt mer ydmyk og rolig person nå enn jeg var før. Jeg har funnet meg selv mer enn jeg hadde for 12 år siden. Fotballmessig er jeg mer rutinert, jeg vet mer når jeg skal gå på løp og når jeg ikke skal gjøre det. Men energien er den samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer