FLEST LANDSKAMPER: John Arne Riise fra da statuen av ham ble avduket utenfor Color Line Stadion tidligere i år. Riise har 110 landskamper for Norge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
FLEST LANDSKAMPER: John Arne Riise fra da statuen av ham ble avduket utenfor Color Line Stadion tidligere i år. Riise har 110 landskamper for Norge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Riise-stikk til Ødegaard

- Han går en sakte og sikker vei. Jeg skulle sett at han hadde tatt enda større steg.

Mandag denne uka fylte Martin Ødegaard 20 år. Dermed har den talentfulle fotballspilleren nådd en ny milepæl. I Nederland får han stadig større anerkjennelse for jobben han gjør i Vitesse.

Så langt har nordmannen scoret to seriemål for laget som ligger på sjetteplass i Æresdivisjonen. Han har også to målgivende pasninger. Han har dessuten to mål i cupen - seinest en matchvinnerscoring mot Kozakken Boys torsdag kveld, da Vitesse vant 2-1.

John Arne Riise (38) følger Ødegaards utvikling med stor interesse. Han var selv bare 17 år da han gikk fra Aalesund til Monaco i 1998. Et altfor stort sprang, mente mange. Men Riises karriere på klubb og landslag taler for seg, blant annet sju år i Liverpool.

Han konstaterer at Ødegaard går en «sakte og sikker vei» og hadde håpet på en litt mer potent utviklingskurve. Til Dagbladet sier Riise:

- Du ser veldig mange som spiller på toppnivå når de er 20 år. Jeg føler at det neste steget bør være i en enda større liga enn han spiller i nå. Det ser ut som om han trives bedre i Nederland. Han har begynt å score mål, han spiller fotball - og det er noe han trenger for å få opp selvtilliten.

Riise fortsetter:

- Men klart: Jeg føler at han har tatt det sikre steget. Han går den sakte og trygge veien. Det fungerer kanskje for ham. Men jeg skulle gjerne sett at han hadde tatt enda større steg.

PÅ UTLÅN: Martin Ødegaard er lånt ut fra Real Madrid til Vitesse i Nederland ut sesongen. Foto: NTB scanpix
PÅ UTLÅN: Martin Ødegaard er lånt ut fra Real Madrid til Vitesse i Nederland ut sesongen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Riise - som benyttes som fotballekspert i Norge, England og Qatar - mener det var riktig av Ødegaard å si «ja» til Real Madrid i 2015. Etter spill for rekruttlaget Castilla ble han lånt ut til Heerenveen.

Nå er han i Vitesse, som er et hakk opp fra Heerenveen. Men han er stadig i Nederland, en vei mange norske spillere går - og det er her Riise mener at Ødegaard nå må utfordre seg selv.

Kjempeklubb

- Du kan ikke si nei til Real Madrid, påpeker han.

- Det var litt sånn da jeg selv gikk til Monaco. Ting kan skje i morgen som gjør at du aldri får sjansen igjen. Klubben hadde en plan da han kom dit, at han skulle leies ut. Nå er han i Vitesse ut sesongen. Så må han tilbake til preseason i Real Madrid. Kanskje får han muligheten til å ta et steg opp da.

Riise påpeker at han ikke likte måten Ødegaard spilte på for A-landslaget i en periode.

- Ballen gikk ekstremt mye på tvers og bakover. Dette skjedde spesielt på A-landslaget, mens på U-landslaget våget han å utfordre mer. På A-landslaget gikk han litt for ofte for sikre løsninger, og han var litt veik. Nå er han sterkere og det går fortere. Han skyter mer. I tillegg til å være fysisk sterkere, er han tøffere i hodet. Jeg håper at han de neste to åra kan ta store steg og virkelig vise hva han kan.

UNGT TALENT: John Arne Riise var 17 år da han gikk til Monaco i 1998. Foto: NTB scanpix
UNGT TALENT: John Arne Riise var 17 år da han gikk til Monaco i 1998. Foto: NTB scanpix Vis mer

Riise er ikke tvil om at sluttproduktet kan bli svært bra:

- Han vil bli en fantastisk fotballspiller vi kommer til å nyte godt av framover.

Ødegaard scoret i serien seinest søndag da Vitesse slo Venlo 2-1. Lokalavisa De Gelderlander var rosende i omtalen av nordmannen:

- Real Madrids vidunderbarn skinner i Vitesse, het det.

- Jeg utvikler meg fortsatt. Jeg har ikke nådd toppen ennå, fortalte Ødegaard til avisa.

Fram til 2021

Han har kontrakt med Real Madrid fram til 2021. På spørsmål til Riise - om det er realistisk at en nordmann kan spille seg til fast plass på Real Madrid - svarer han:

- Det er realistisk å tro at Martin Ødegaard kan gjøre det.

Fordi:

- Måten han spiller fotball på passer godt inn der. Men om det skjer, vet jeg ikke.