GIFTER SEG LØRDAG:   John Arne Riise og Louise Angelica Markussen. Foto: Bjørn Langsem
GIFTER SEG LØRDAG: John Arne Riise og Louise Angelica Markussen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Riise sto fram som mobbeoffer. Nå hylles han av landslaget

Hangeland: - Jeg trykket «like» på Facebook.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): John Arne Riise (33) var venneløs og ble kalt «fregnetryne». Denne uka fortalte han sin historie til en skoleklasse på Kløfta.

- Respekt! sier norske landslagsspillere.

Lørdag, samtidig som fotballandslaget spiller mot Russland, gifter Riise seg med sin Louise Angelica Markussen (23). Men midt i bryllupsforberedelsene tok han turen til Kløfta, noen mil nord for Oslo. Der holdt han foredrag for 8. klasse ved Vesong ungdomsskole tirsdag.

Riise er en av de mest suksessrike fotballspillerne gjennom tidene, og fortalte om en oppvekst med mobbing. Ifølge Romerikes Blad ble han kalt «rødhåret stygging» og «fregnetryne».

- Det jeg gjorde var å trene. Jeg løp alene i skogen der det ikke var noen som mobbet meg. Friminuttene var verst. Da satt jeg på pulten min. Det var der jeg kunne slippe unna. Jeg var ikke så interessert i kino og fester. Men jeg savnet å ha venner, fortalte Riise.

110 kamper Fotballspilleren med 110 landskamper for Norge, gikk etterpå ut i sosiale medier og fortalte at han hadde vært på skolen.

- John Arne har en ekstrem påvirkningskraft på unge mennesker. Jeg trykket «like» på Facebook da jeg så hva han hadde gjort, sier landslagskaptein Brede Hangeland til Dagbladet.

- Fantastisk! Strålende! Jeg hyller ham opp i mente for dette. Han er et eksempel til etterfølgelse, sier venstreback Tom Høgli.

- John Arne har kanskje hatt den beste karrieren av alle norske spillere. Han er et forbilde, og folk vil høre på ham, påpeker Morten Gamst Pedersen.

Riise ankom skolen i en strøken Audi RS5. Læreren, Tonje Elisabeth Granholt, hadde sendt ham en forespørsel på Facebook.

Hevnet seg Riise var positiv fra første stund.

IMPONERT AV RIISE:  Tom Høgli. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
IMPONERT AV RIISE: Tom Høgli. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg sliter med selvtilliten i store forsamlinger. Det ligger litt der ennå, at jeg er den «rødhårete styggingen».

Fotballspilleren var naken med sine følelser. Han var samtidig klar på at ungdommene ikke skulle la seg knekke. Selv har han hatt en eventyrlig karriere i blant annet Liverpool, Roma og Fulham.

Hevnen over mobberne var da han parkerte sin røde Ferrari midt i gågata i Ålesund.

Riise er i dag klubbløs, og spiller ikke lenger på landslaget.

- Var han åpen om mobbingen da dere spilte sammen?

- Nei, han har ikke fortalt meg noe særlig om oppveksten, utover at han trente mye fotball. Så dette var litt nytt for meg, sier Hangeland.

- Kan ødelegge Høgli er utdannet lærer. De siste åra har han markert seg som en frontmann mot mobbing.

- Temaet interesserte meg da jeg studerte pedagogikk. Jeg så hva mobbing kunne gjøre. I ytterste konsekvens kan det ødelegge et menneske. Det kan vi ikke være med på. John Arne er en strålende person. Jeg skal gi mine komplimenter direkte til ham, sier Høgli.

Gamst Pedersen er imponert over måten Riise har reist seg på etter nederlag.

IMPONERT AV RIISE:  Brede Hangeland. Foto: John Terje Pedersen
IMPONERT AV RIISE: Brede Hangeland. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Han kommer alltid tilbake. Det er en sinnssyk egenskap han har. Selv om du har vanvittig suksess, har du en fortid. Mange har mye å lære av John Arne.

Småtterier Etter kampen mot Frankrike tirsdag, haglet det med slakt og lave terningkast til  de norske spillerne.

- Dette blir småtterier. Mobbing er en stor kamp vi må ta alle sammen. John Arne gjør sin del av jobben. Jeg håper alle gode krefter kan samles. Det er mye vi kan gjøre, framholder Høgli.

IMPONERT AV RIISE:  Morten Gamst Pedersen. Foto: John T. Pedersen
IMPONERT AV RIISE: Morten Gamst Pedersen. Foto: John T. Pedersen Vis mer