Riises urkraft tapte mot tysk artisteri

BERLIN (Dagbladet): (Bayer Leverkusen- Liverpool 4- 2) Det hjalp ikke med John Arne Riises norske urkraft mot Leverkusens brasiliansk-tyrkisk-tyske artisteri i en Champions League-kvartfinale som vekslet mellom himmel og helvete for begge lag, så å si fra minutt til minutt.

Dette dramaet for 22000 tilskuere på den fullsatte, intime Bayer-Arena, der mange hadde betalt over 3000 kroner på svartebørsen, hadde alt. En gyser, en thriller der lagene skiftet på å være i semifinalen. Det var flere enn en i perioder likblek Liverpool-trener Gerard Houllier som var hjerteinfarktet nær og bet i neglene. Eller som Leverkusen-trener Klaus Toppmöller, kjederøykte til det brant i filteret.

«Hardhaus»

- Merk dere rødtoppen. En egenrådig, men viljesterk hardhaus, en urkraft, rask som lynet, sa Premiere-kommentator Fritz von Thurn und Taxis da John Arne Riise dro oppover på venstresida i kampens første minutt. Men Emile Heskey hadde ikke dagen (ble skiftet ut seks minutter før pause), og fikk ikke klem på avslutningen. Fire minutter seinere strøk Riises skudd like over Leverkusen-målet.

Utover i andre omgang var det samme Riise som skapte nervøsitet på Leverkusen-benken og blant tyske kommentatorer når han fosset framover. Men når Michael Owen bare var en skygge av seg selv og finnen Jari Litmanen kom inn først da Heskey gikk ut, hjalp ikke Riises enorme innsats og robuste fysikk.

Moral og etikk

For denne kvelden gikk forsvarssterke Liverpool på sitt største utenlandsnederlag på evigheter mot et Leverkusen-lag som avsannet alle forestillinger om at tyske klubber spiller kjedelig maskinfotball. Laget som Rune Bratseth takket nei til å bli sportsdirektør for, og som også er storfavoritter til å vinne den tyske ligaen, har verdensstjerner: tyskeren Michael Ballack, som scoret to mål, landsmannen Oliver Neuville, tyrkeren Yildiray Bastürk, argentineren Diego Placente og brasilianerne Zee Roberto og Lucio.

Dette er spillere som kan føre Leverkusen helt til topps i Mesterligaen etter i årevis å ha levd i skyggen av Bayern München.

Et par tyske egenskaper har Bayer Leverkusen: en taktikk som følges til punkt og prikke og en moral og vilje som betyr at kampen ikke er tapt før dommeren blåser av.

For hvem hadde trodd at tyskerne, som tapte 0- 1 i Liverpool, skulle greie en tomålsseier da Abel Xavier tre minutter før pause utliknet Leverkusens ledelse? Eller da Litmanen 12 minutter før slutt reduserte til 2- 3 og Liverpool var foran med sine mål på bortebane?

Men så kom brasilianske Lucio og skjøt ballen mellom beina på en forvirret og enda mer fortvilt Jerzy Dudek. «100 prosent Jesus» sto det på T-skjorta Lucio blottet i gledesrusen. Han spilte i hvert fall som en.

Gult kort

Da hadde selv John Arne Riise fått nok, og ett gult kort på kjøpet. Kjempene fra Mersey-elvas bredd var nedkjempet. Gerry and the Pacemakers har fortsatt laget verdens kuleste fotballhymne med sin «You'll never walk alone». Men han og Riise får ha meg unnskyldt - Leverkusens seier var en triumf for en fotball som i perioder var kunst.

- Kanskje denne kampen ble litt for mye for gutta. Vanligvis avslutter vi sterkere, sa en resignert Gerard Houllier da fyrverkerifotballen tok slutt.

<B>NEDSLÅTT:</B> Michael Owen måtte i kne for tyskernes tomålsscorer Michael Ballack.
<B>UTSLÅTT: </B>John Arne Riise var ikke bare deprimert, men fullstendig utslått etter å ha gitt alt i samfulle nitti minutter.«En viljesterk hardhaus» var tyske kommentatorers beskrivelse av nordmannen.