Rike, bortskjemte og bøllete

Er det derfor fotballspillerne scorer sjølmål utenfor fotballbanen?

LONDON (Dagbladet): EI 17 ÅR GAMMEL jente hevder hun er blitt voldtatt, og har anmeldt profilerte fotballspillere i England for ugjerningen. Nyheten og overskriftene som fulgte var sjokkerende, men hvorfor er jeg ikke overrasket?

Svaret er enkelt: Det er lenge siden altfor mange fotballspillere i dette landet mistet kontakten med virkeligheten. Det som en gang var arbeiderklassens lek og rivalisering, og som britene så stolt kaller «the beautiful game», er i ferd med å råtne på sine tradisjonsrike røtter. For fotballspillerne bryter stadig nye grenser, og det er ikke på banen de gjør det.

Det er fritida som er blitt engelsk fotballs største problem.

VILLE FESTER, gruppesex, dop, fyll, mishandling og fyllekjøring utført av guttunger og litt eldre menn med ukelønninger godt over det de fleste tjener på et år, ser nå ut til å være regelen i engelsk fotball. Utenfor fotballbanen.

Unntaket er, som i den påståtte voldtektssaken, at noen blir anmeldt for det. Og godt er det, uten at jeg her og nå tar stilling til anmeldelsen etter det som skjedde på rom 316 på Londons Grosvenor House natt til lørdag for halvannen uke siden.

Det er godt fordi det avdekker et atferdsmønster som forteller kommende fotballspillere det de ikke må lære: «at bare du får deg en klubb og en feit kontrakt, kan du stort sett oppføre deg akkurat som du vil».

En av dem som var på rom 316 denne ulykksalige natta for fotballen - for ei 17 år gammel jente, og for en partyfikser og fotballvenn i Londons utemiljø - sier at det som skjedde på hotellrommet kalles «roasting». Så langt i år skal han ha deltatt på ni slike «stekinger». Og det er ikke bare i London det skjer: Ifølge uteløven Nicholas Meikle, som forsvarer spillernes atferd på rom 316 («vi gjorde jo ikke noe annet enn det vi pleier å gjøre»), skjer dette over hele England.

Med andre ord: Det er vanlig at unge fotballspillere og venner behandler en ung kvinne som et stykke kjøtt, «steker» henne og sjøl sørger for «fyllet».

Ifølge Meikle skal det visstnok være veldig populært og artig også.

DENNE SISTE SAKEN, om den kommer for retten, vil gjennom det vi har hørt til nå bli langt styggere og mer grotesk enn den de daværende Leeds-spillerne Jonathan Woodgate og Lee Bowyer med venner måtte gjennom for et par år siden. Det var da de hadde grisebanket en 19 år gammel student, bitt et stykke kjøtt av kinnet hans og latt ham bli liggende igjen bevisstløs utenfor en nattklubb i Leeds. Den vil også få narkotikamisbruk (Mark Bosnich og Paul Merson), konemishandling (Paul Gascoigne), kjærestemishandling (Stan Collymore), fyllekjøring (James Beattie, Seth Johnson, Eirik Bakke, Rio Ferdinand) og alle fylleskandalene, det være seg på klubb- eller landslagsnivå, til å se ut som parenteser.

For tilbake etter denne siste skandalen sitter det ei 17 år gammel jente, oppdratt på en katolsk skole, med dype sår.

Mens den eneste uttalelsen vi har fått fra guttefronten, er denne: at det er helt vanlig at et halvt fotballag går på bar, viser hvor rike de er og deretter «fyller» ei jente.

DET VAR FØRST I 80-ÅRA at fotballspillerne begynte å bli rike. I 90-åra ble de superrike. Og i løpet av de siste fem åra har de plutselig blitt verdens nye popstjerner. Der de tingene som kommer altfor fort - store hus, svære biler og enda større lommebøker - er det som måler suksessen.

Hånd i hånd med rikdommen og kjendisstatusen går troen på at man er utilnærmelig. Mandagskveldens avsløring om at Manchester Uniteds og Englands Rio Ferdinand hadde stukket av fra en dopingtest, underbygger nemlig det flere og flere mener her i England - at fotballspillerne hever seg over loven. For der og da, og av uvisse årsaker, passet det ikke Rio Ferdinand å avlegge urinprøve overfor dopingjegerne. Og så gjorde han ikke det.

Han bare dro hjem.

Ferdinands forsvar er at han ikke hadde tid fordi han holdt på å flytte fra ett hus til et annet. Og sett at han snakker sant: Er det å flytte viktigere enn å ta en dopingtest? For hva om han hadde avtalt at han skulle se på en ny bil han var i ferd med å kjøpe, treffe ei dame til lunsj eller rett og slett hadde bestilt time for å barbere hodet sitt?

Hva da?

Poenget her er ikke om Rio Ferdinand har dopet seg eller ikke.

Poenget er at han tilsynelatende mener han er så stor at han bare lar seg teste når det passer ham.

Slik andre tilsynelatende mener de kan kjøre bil i fylla, denge kona eller ha gruppesex når det passer dem. Fordi de er fotballstjerner.

Det kreves sterk rygg for å motstå presset når pengene snakker og omverdenen, veldig ofte i korte skjørt og på høye hæler, henger siklende i buksebeinet ditt. Derfor må også klubbene, som alltid forsvarer sine menns overtramp med taushet og et kobbel av jurister, ta sin del av ansvaret og skylden. Det er ikke bare å lønne en gutt med millioner og sende ham ut i verden etter treninger og kamper. For det skjer noe med en person hvis status forandres fra vanlig borger til ekstrem kjendis på veldig kort tid.

Og det skjer spesielt fort med dem som ikke har samboer eller familie. De som bare blir overlatt til seg sjøl og alle pengene.

Og de dårlige kameratene.

Det vil være sterkt misledende så si at dette er fotballen i dag. Det finnes en rekke flotte gutter og karer der ute i garderobene som har andre verdier enn Ferrarier og Porscher, Prada-dresser, Rolex-klokker og champagne til et par tusen kroner flaska. Det finnes nemlig en rekke spillere hvis verdier har holdt dem langt utenfor trøbbel. Og man kan forestille seg sinnet og frustrasjonene deres når lagkamerater uten disse verdiene gang på gang drar klubben og jobben de elsker gjennom søla.

Og skaper overskrifter av helt feil grunner.

DET ER LENGE SIDEN engelske tabloidaviser skjønte verdien av en skikkelig fotballskandale. Den var velkommen fordi den uten tvil økte salget. Og derfor må det være gode tider for den engelske avisbransjen om dagen.

Gjennom sine ustoppelige evner til å score sjølmål.

Craig Bellamy (24), Newcastle og Wales, ble i går bøtelagt 750 pund etter å ha innrømmet truende og ubehøvlet adferd utenfor en nattklubb i Cardiff etter en landskamp i Wales.

VOLDSDØMT: Jonathan Woodgate
MISHANDLER: Stan Collymore
VILLMANN: Paul Gascoigne har et stort register av voldsepisoder bak seg - og har hatt utallige fuktige kvelder på byen. Her med Rod Stewart for noen år siden.