Rike-raseri da Bjørndalen ble OL-uttatt i 94

Og han var ikke alene, skriver Stensbøl i ny bok.

FOLKET VILLE IKKE HA BJØRNDALEN: Da Ole Einar Bjørndalen ble tatt ut til OL i 1994 skapte det nasjonal oppstandelse. Kjell Kristian Rike og NRK tok initiativet til en avstemning på direkten der 90 prosent mente uttaket var feil. I dag er Bjørndalen vår mestvinnende vintersportutøver. Her mottar han den ene av tre priser av nettopp Rike under Idrettsgallaen i 2002. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FOLKET VILLE IKKE HA BJØRNDALEN: Da Ole Einar Bjørndalen ble tatt ut til OL i 1994 skapte det nasjonal oppstandelse. Kjell Kristian Rike og NRK tok initiativet til en avstemning på direkten der 90 prosent mente uttaket var feil. I dag er Bjørndalen vår mestvinnende vintersportutøver. Her mottar han den ene av tre priser av nettopp Rike under Idrettsgallaen i 2002. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Med sine 91 verdenscupseirer i skiskyting, fem OL-gull og 14 VM-gull er Ole Einar Bjørndalen en av våre største vintersportsutøvere gjennom alle tider.

35-åringen er også en av de mest populære, men det har ikke alltid vært slik.

Foran OL på Lillehammer i 1994 var Bjørndalen fortsatt en relativt ukjent mann for de fleste nordmenn. Riktignok hadde han vist stort potensial året i forveien gjennom å ta tre gull i junior-VM, men det ble like fullt ramaskrik da 20 år gamle Bjørndalen ble tatt ut til OL på bekostning av Eirik Kvalfoss.

Ble kalt inn på «teppet»Det skjedde etter at daværende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl hadde samtykket i innstillingen fra landslagsledelsen ved Odd Birger Skildheim.

I sin ferske bok «Makten og æren» beskriver Stensbøl hvordan han fikk gjennomgå av journalister fra Akersgata, og ikke minst den avdøde NRK-kommentatoren Kjell Kristian Rike.

«Jeg hadde fulgt Ole Einar siden jeg så ham første gang som trettenåring, og støttet Skildheims innstilling. Det skapte mildt sagt en nasjonal reaksjon. Så snart uttaket var offentliggjort, ringte Kjell Kristian Rike i NRK og lurte på hva i all verden jeg holdt på med. Og nå hadde jeg vær så god å stille i Sportsrevyen søndag kveld og forsvare uttaket»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer