FOLKET VILLE IKKE HA BJØRNDALEN: Da Ole Einar Bjørndalen ble tatt ut til OL i 1994 skapte det nasjonal oppstandelse. Kjell Kristian Rike og NRK tok initiativet til en avstemning på direkten der 90 prosent mente uttaket var feil. I dag er Bjørndalen vår mestvinnende vintersportutøver. Her mottar han den ene av tre priser av nettopp Rike under Idrettsgallaen i 2002. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FOLKET VILLE IKKE HA BJØRNDALEN: Da Ole Einar Bjørndalen ble tatt ut til OL i 1994 skapte det nasjonal oppstandelse. Kjell Kristian Rike og NRK tok initiativet til en avstemning på direkten der 90 prosent mente uttaket var feil. I dag er Bjørndalen vår mestvinnende vintersportutøver. Her mottar han den ene av tre priser av nettopp Rike under Idrettsgallaen i 2002. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Rike-raseri da Bjørndalen ble OL-uttatt i 94

Og han var ikke alene, skriver Stensbøl i ny bok.

||| (Dagbladet): Med sine 91 verdenscupseirer i skiskyting, fem OL-gull og 14 VM-gull er Ole Einar Bjørndalen en av våre største vintersportsutøvere gjennom alle tider.

35-åringen er også en av de mest populære, men det har ikke alltid vært slik.

Foran OL på Lillehammer i 1994 var Bjørndalen fortsatt en relativt ukjent mann for de fleste nordmenn. Riktignok hadde han vist stort potensial året i forveien gjennom å ta tre gull i junior-VM, men det ble like fullt ramaskrik da 20 år gamle Bjørndalen ble tatt ut til OL på bekostning av Eirik Kvalfoss.

Ble kalt inn på «teppet»
Det skjedde etter at daværende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl hadde samtykket i innstillingen fra landslagsledelsen ved Odd Birger Skildheim.

I sin ferske bok «Makten og æren» beskriver Stensbøl hvordan han fikk gjennomgå av journalister fra Akersgata, og ikke minst den avdøde NRK-kommentatoren Kjell Kristian Rike.

«Jeg hadde fulgt Ole Einar siden jeg så ham første gang som trettenåring, og støttet Skildheims innstilling. Det skapte mildt sagt en nasjonal reaksjon. Så snart uttaket var offentliggjort, ringte Kjell Kristian Rike i NRK og lurte på hva i all verden jeg holdt på med. Og nå hadde jeg vær så god å stille i Sportsrevyen søndag kveld og forsvare uttaket»

I Sportsrevyen var saken hovedoppslaget, og ifølge Stensbøl arrangerte Rike også en folkeavstemning på direkten der folk ble bedt om å ringe og si sin mening om uttaket.

«På slutten av sendingen fikk vi resultatet: Godt over 90 prosent av innringerne mente uttaket var feil og at Kvalfoss burde vært tatt ut i stedet for Bjørndalen.», skriver Stensbøl.

- Sats på ungdommen
Nå skal det sies at OL på Lillehammer ikke ble noen suksess verken for Bjørndalen eller for noen av de andre norske skiskytterne. Ole Einar ble nummer 36 på 20-kilometeren og nummer 28 på sprinten. Men kanskje gjorde erfaringen godt likevel, for i det neste OL i Nagano tok han sin første gullmedalje.

Eirik Kvalfoss la opp etter vrakingen, men sier han ikke er bitter i dag.

- Jeg følte jeg ble veldig urettferdig behandlet. I mitt hode var det veldig dårlig kjemi mellom meg og treneren, han kjørte sitt treningsopplegg uten å ta hensyn til at jeg hadde passert 30 år. Det viste seg at vi var kollektivt overtrent alle sammen. Sånn sett var det opplegget før OL-sesongen helt på trynet, sier Kvalfoss til Dagbladet.

Og legger til:

- De valgte å satse på ungdommen og hive ut meg. Hadde det vært annerledes kunne jeg tatt noen år til, men etter det fikk jeg nok. Jeg var så nedkjørt og feiltrent, og orket ikke gå på flere sesonger med det. I etterpåklokskapens lys var det sikkert riktig å ta med Ole Einar, så han fikk erfaringen. Men der og da følte jeg meg like kvalifisert. Ole Einar ville sikkert vært like flink om han hadde kommet inn etter Lillehammer.

Om Stensbøl ble hudflettet av Rike og andre journalister, fikk han full støtte av en tidligere norsk skiskytterhelt da han ankom skiskytterarenaen på Lillehammer til den første øvelsen.

«Magnar Solberg, den dobbelte OL-mesteren i skiskyting fra 1968 og 1972, kom bort til meg og sa: - Helt riktig, Bjørge, sats på ungdommen - det får du igjen for i neste OL.»

Også i skiskytteruttaket til OL i Vancouver har det vært bråk. Vrakingen av Frode Andresen har skapt stor debatt, men mest fordi uttaket skjedde så tidlig. Og i likhet med Lillehammer-uttaket har man valgt å ta med en umerittert og talentfull 20-åring - ved navn Tarjei Bø.

LYKTES IKKE: Den da 20 år gamle Ole Einar Bjørndalen fikk det ikke til å stemme skikkelig i Lillehammer, men kanskje lærte han av erfaringen. For i neste OL ble det gull. Foto: SCANPIX
LYKTES IKKE: Den da 20 år gamle Ole Einar Bjørndalen fikk det ikke til å stemme skikkelig i Lillehammer, men kanskje lærte han av erfaringen. For i neste OL ble det gull. Foto: SCANPIX Vis mer